Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Hillegren, tycke och samtycke

Det är inte lätt att bli klok på juridiken när juristerna träter om vad som är rätt och fel. I veckans rapportering om praxis i våldtäktsmål går meningarna isär - Madaleine Leijonhufvud vill ha bort den hudflängde kammaråklagaren Rolf Hillegren vars åsiktsfrihet försvaras av det gamla rivjärnet Gun Hellsvik. Juristbloggarna pekar på pöbelvälde och intolerans medan majoriteten i debatten fördömer Hillegren. Mycket handlar om skillnaden mellan vad som på juristspråk (latin är det ju förstås) kallas De lege lata - vad som är gällande rätt - och De lege ferenda - vad som borde vara gällande rätt. Så drar både Hillegren och Leijonhufvud in saker som de anser borde vara gällande lag. Till exempel för Leijonhufvud upp frågan om huruvida det borde krävas samtycke från båda parter för att sex inte ska vara en brottslig gärning - den frågan reder vi ut närmare i morgondagens Fokus.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera