Redaktionsbloggen

Om Rosengård ”De skapar sitt eget samhälle”

I helgen bröt kravaller ut i Rosengård igen. En vecka efter Fokus stora reportage "Välkommen till folkhemmet" av Adam Svanell med bilder av Joseph Rodriguez.

Rodriguez, mest känd för sina reportage från gängdominerade områden i Los Angeles ser med oro på utvecklingen i Sverige.

Rodriguez säger att det är känslan av att inte få vara med i samhället som förenar ungdomar i Rosengård med ungdomar i Östra Los Angeles. De känner en kulturell samhörighet, säger Rodriguez när Fokus når honom på semestern i Florida.

– Jag tycker att historien visat oss att det är när människor känner sig övergivna, utanför mainstream-samhället som de gör uppror genom att skapa sina egna samhällen. Speciellt de unga. Det letar efter ett sätt att bli repsekterade.

Samtidigt tycker han att situationen i Sverige är långt från den i USA.

– Sverige kommer aldrig att få lika allvarliga gängproblem som Los Angeles. Det finns alldeles för många vapen i USA. I Sverige är man bättre på att bry sig om sina ungdomar, alla ungdomar.

Rodriguez har själv bott, jobbat och undervisat i Sverige till och från sedan 1980-talet, vilket förklarar varför han gjort det till synes stora hoppet från USA till Malmö i sitt senaste reportage. Han har två döttrar som växt upp och bor här.

Tyvärr finns inte Rodiguez bilder på nätet utan bara i papperstidningen. Men här kan du se mer av hans tidigare jobb.

Läs också om varför vänsterbloggaren Svensson tycker hela tanken som aktivisterna bakom Reclaim Rosengård haft verkar lite knäpp. Och varför Dick Erixon tycker att Rosengårds har dåliga rykte beror på att stadsdelens föräldrar och vuxna inte håller ordning på sina egna ungar.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera