Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Veckans Fokus

Årets vinnare

Förväntad bröllopsyra blev årets största mediala händelse och [[kronprinsessan Victoria|kronprinsessan Victorias]] genomslag i medierna var gigantiskt.

Men beslutet om giftermål ökar också hennes inflytande på ett mer påtagligt sätt. I arvsväldet är klivet in i äktenskapet också ett steg för att säkra successionen, vilket är grunden för Victorias makt. För varje år som går stärks också hennes informella makt genom att hon knyter nya band i makteliten.

De rödgröna börjar nu forma sig till ett lag, vilket också får effekter på årets rankning. Socialdemokraternas nya partisekreterare [[Ibrahim Baylan]] har tagit sig in på listan och miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson [[Mikaela Valtersson]] har klättrat rejält, liksom språkröret [[Maria Wetterstrand]], som fick mycket utrymme i medierna under året. Även vänsterpartiets [[Lars Ohly]] och [[Alice Åström]], gruppledare i riksdagen, tycks ha ett lyckat år bakom sig.

I övrigt stod EU-valet för de största förändringarna på årets lista. Piratpartiets [[Rick Falkvinge]] stärkte sina aktier, liksom [[Alf Svensson]] (kd), [[Marit Paulsen]] (fp) och [[Gudrun Schyman]] (fi).

Mer ur reportaget: Makten bär slips, 100 makthavare – så gjorde vi, Årets förlorare,

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera