Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Fokus gillar Ulrika

Ulrika Knutsons krönika i Fokus om mordhoten mot konstnären Lars Vilks har väckt mycket uppmärksamhet både på fokus.se och i andra medier. Ulrikas slutsats är att hoten, hur allvarliga de än må vara, inte är ett hot mot hela tryckfriheten. Eftersom Ulrika är ordförande i Publicistklubben är det naturligt att många har åsikter om det hon skriver. De flesta är positiva, andra är kritiska. Någon tycker att Fokus borde sparka henne som krönikör. Det kommer vi inte att göra. Tvärtom är jag mycket glad att kunna publicera hennes intellektuellt stringenta och stilistiskt eleganta texter.

Flera tidningar har valt att publicera Lars Vilks rondellhund. Det har jag all respekt för. Men det är skillnad på rätt och skyldighet. Om man menar allvar med utgivarens rätt att fatta självständiga beslut så måste man ha motsvarande respekt för de som väljer att inte publicera. Publiceringsbeslut ska fattas utifrån vad som är sant, relevant och intressant – inte för att någon ropar på en gemensam manifestation.

18 thoughts on “Fokus gillar Ulrika

 1. Diderot skriver:

  Det är intressant hur kulturrasister som signaturen Christer Eriksson, som för övrigt otröttlig kommentator på Vilks blog tillika hans kanske största beundrare, främst ser yttrandefriheten som ett medel för att uttrycka okunskap/hat. Vilks och company bör närmast jämföras med de andefattiga Vällingeborna som figurerade i debatt och inte några beresta intellektuella. Typer som på sin höjd kan citera Voltaire, ofta bortom kontext, efter att ha surfat runt lite på internet och som tillbringar hela dagen till att kommentera DN-artiklar. Människor som saknar gedigen kunskap och som genom sin rädsla blir farliga.

 2. Ris&Ros över Ulrika Knutson strös, för hennes hållning i ”Wilksfrågan.”

  ”Tvärtom är jag mycket glad att kunna publicera hennes intellektuellt stringenta och stilistiskt eleganta texter”, säger Martin Ahlquist, Chefredaktör för Fokus, apropå någons begäran om, att han skall rentvå sin tidning, avstå i Fokus vidare publicering av fler krönikor signerade Ulrika Knutson.

  Martin Ahlquists hållning i frågan tecknar trovärdighet, integritet, kompetens relativt professionen,är heder- och hyllningsvärd, enligt undertecknads uppfattning.

  Ulrika Knutsons intellektuella kapacitet, textuella stringens och stilistiska elegans glimmar som guldkorn i gropen av grus, där vi övriga ”textare” tumlar.

  I undertecknads värld delar Ulrika Knutson den kristallklara textens Tron med få likavärda Giganter, sådana som Sven Stolpe,(Gud förbjude jämförelse bortom skrift)Göran Sommardahl, Curt Blahd och Jan-Olof Nyström, möjligen någon glömd värdig.

  Dessutom: Är vår yttrandefrihet okränkbar, gränslös? Tvivlar någon på att så är fallet? Endast då, i så fall, kan förstås kontroll av var gränsen går. Om inget tvivel finns, på yttrandefrihetens gränslöshet, finns andra skäl till kränkningen av andra människors helighållna okränkbarhet, så vidt kan förstås.

 3. G skriver:

  Det här var inte ett bra inlägg av Martin Ahlquist. Det skulle vara bra om man förde ett resonemang på en något mer avancerad nivå, istället för att låtsas om (som Ulrika Knutson) att frågan är enkel och att det i princip inte finns något att debattera om. Ulrika Knutson förefaller vara kvar i ett tänkande som kändes fräscht för sisådär 25 år sedan. Man kunde förvänta sig att Fokus som svar på detta, och även för Ulrika Knutsons egen skull, tog debatten några steg framåt. Det här inlägget tycks säga att man inte har ambitionen att göra det, och att man inte vill vara en tidning i tiden.

 4. Christer Eriksson skriver:

  Detta är inte en fråga om yttrandefrihet utan om vad som är god journalistik. Problemet är inte att Fokus med Thomas Ahlqvist stöder Ulrika Knutssons yttrandefrihet utan att de stöder hennes meningar, samtidigt som de flesta skribenter inte kan stödja Lars Vilks yttrandefrihet utan att samtidigt ta avstånd från hans konstverk.

 5. olle skriver:

  Vad mer kan man vänta av PK-eliten. Dom är ALLTID till vänster. Du borde precisera dina åsikter. Martin Ahlquist, trovärdigheten får man i ett demokratiskt om man förtjänar det, du är nära mista den nu.

 6. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulrika Knutsons krönika var skitdålig, men Martin Ahlquist har en point – självklart har Fokus rätt att publicera krönikan. Ska heller inte behöva be om ursäkt för den.

  För min personliga del är UK efter det här totalkörd.

 7. Christer Eriksson skriver:

  Med all respekt så är det inte logiskt stringent när Fokus själv håller så hårt på principen att skribenter med skilda åsikter, i yttrandefrihetens namn, ska kunna göra sin röst hörd men inte själva är beredda att be om ursäkt för Ulrika Knutsson då hon anser att Lars Vilks ska be hela världen om ursäkt för sin egen, och vår allas, yttrandefrihet.

  1. ”Det mest provocerande Lars Vilks kan göra just nu är väl att be om ursäkt för sin teckning. Sedan kunde han signera sin ursäkt, ställa ut den på galleri, sälja den till högstbjudande.(…)”, skriver b.la Ulrika Knutson.

   Inte står det väl att Wilks SKALL be om ursäkt, som du skriver, eller hur? Ligger det inte en stor dos leende i texten, eller fattar jag fel?

 8. Martin Ahlquist skriver:

  Som ni förstår tänker jag inte, rad för rad, gå igenom vad i Ulrikas krönika jag håller med om och vad jag inte håller med om. Jag ser heller ingen anledning att ta avstånd från sådant som inte står i krönikan.
  Fokus kommer alltid att fatta självständiga publiceringsbeslut och ge utrymme åt skribenter med skilda åsikter.

 9. peter dahl skriver:

  Fokus som tidning tager nu ställning för Ulrika Knutssons (UK) via red. Martin Ahlquists text enligt ovan. Han skriver med anledning av att så många med all rätt upprörts och reagerat, att ”de flesta är positiva”. Oj!,det var modigt av chefredaktören; vem som helst kan räkna och läsa att fyra dvs. 4 av 41 kommentarer är kritiska.
  Läser inte redaktören till debattsajten inkommande mail? Är det så illa är ju debatten delvis meningslöst.

  Jag tror inte att det är så. Fokus vill hålla sig väl med UK som nu kommit ut som tillhörande PK:vänstern och den grädda av krönikörer på storstadens kultursidor och Tv-soffor som gör allt för att blunda för att ”folket” (som det hette på 70-talet)inte håller med. S.k. vanligt folk i KD:s version eller ej vet att utan en pidestal eller etablerat forum är det mycket viktigt att ha allmän yttrandefrihet. Och denna måste varje med Harry Scheins ord, vinnas av varje generation.
  Just nu åser vi kultur och maktelitens svek.

 10. danne skriver:

  Det är viktigt att manifestera skyldighten att inte kränka människor, och inte bara rättigheten att gör detsamma.

  Bra rutet fokus!

  1. APPLÅDSTOOOOORMMM, danne!!!

 11. Håkan Andersson skriver:

  Om en enskild skribent drabbas av hjärnsläpp vid ett enstaka tillfälle, som Ulrika Knutsson i sista numret av Fokus, så är det en sak som man kunde ha överseende med.

  Men när tidningens chefredaktör nu går ut och närmast lovordar det, i min mening, grova övertrampet, är det en annan sak.

  Skulle denna artikel vara exempel på ”intellektuellt stringent” och ”stilistiskt elegant”, som det sägs, då är det bara att inse att man har blivit med fel tidning.

  Därmed ingen förnyelse av prenumerationen för min del, tack.

  Håkan Andersson

  1. Martin Ahlquist skriver:

   Hej Håkan
   Det skulle bli väldigt tråkiga krönikor i Fokus om mina åsikter skulle styra skribenterna. Jag håller inte med om allt som Martin Ådahl skriver och inte heller allt som Hans Blix skriver. Däremot kräver jag att de som är krönikörer i Fokus tillför något väsentligt och att de formulerar sig väl.
   Lars Vilks har rätt att uttrycka sina åsikter, och alla försök att med hot hindra honom att göra det ska bekämpas. Det kan vi nog vara helt överrens om. Att då komma till slutsatsen att Ulrika Knutson inte ska få säga vad hon tycker om Lars Vilks känns väldigt främmande.

   1. Håkan Andersson skriver:

    Trevligt. Visst kan vi vara överens om att hot mot Vilks rätt att uttala sig fritt ska bekämpas. Men gör man det när man råder Vilks att be om ursäkt, som Ulrika Knutsson gör och som du, Martin, tydligen håller med om?

    Det är ju det som är det befängda, att låta potetiella mördare som avslöjats av polis i USA och på Irland byta plats mot det tilltänkta offret, Vilks, som mottagare av kritik och klander när yttrandefriheten är under attack.

    Det är att blanda bort korten när du försöker pracka på mig ”slutsatser” som jag inte har och heller inte uttryckt. Behöver jag säga att jag är FÖR yttrandefriheten, även din och Ulrika Knutssons.

    Håkan Andersson

  2. Hej, Håkan!

   Jag håller med dig, va tusan ska man med en tidning till, en som inte yttrar enligt mitt yttrande? Nää, nu Fokucerar jag på en egen tidning, så jag vet att Tidningen och jag är sams om alla yttranden – och yttringar!

   Men yttrandefrihet, det är bra det!:-)

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»Så dålig är alltså arvs- fondsdelegationens styrning och kontroll«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera