Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Fokus gillar Ulrika

Ulrika Knutsons krönika i Fokus om mordhoten mot konstnären Lars Vilks har väckt mycket uppmärksamhet både på fokus.se och i andra medier. Ulrikas slutsats är att hoten, hur allvarliga de än må vara, inte är ett hot mot hela tryckfriheten. Eftersom Ulrika är ordförande i Publicistklubben är det naturligt att många har åsikter om det hon skriver. De flesta är positiva, andra är kritiska. Någon tycker att Fokus borde sparka henne som krönikör. Det kommer vi inte att göra. Tvärtom är jag mycket glad att kunna publicera hennes intellektuellt stringenta och stilistiskt eleganta texter.

Flera tidningar har valt att publicera Lars Vilks rondellhund. Det har jag all respekt för. Men det är skillnad på rätt och skyldighet. Om man menar allvar med utgivarens rätt att fatta självständiga beslut så måste man ha motsvarande respekt för de som väljer att inte publicera. Publiceringsbeslut ska fattas utifrån vad som är sant, relevant och intressant – inte för att någon ropar på en gemensam manifestation.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera