Redaktionsbloggen

Mat som inte ser god ut

sill_potatis
1900: Salt sill, potatis, ingen sås!

kaldolmar
1920: Kåldolmar, lingon

korv
1950: Bullens pilsnerkorv

spagetti
1970: Köttfärssås och spagetti, råkost i form av rivna morötter.

paron
1980: Efterrätt - konserverade päronhalvor med After eight, i ugn.

jarpar
2010: Billighetsvarianten: Styckfrysta Lidl-järpar, Euroshopper-pommes och färdig bearnaise.

kyckling
2010: Den medvetnes val: Majskyckling, potatis från Bjärehalvön och sås av lime och koriander, typ.

I mitt jobb är det sällan man får lämna sitt skrivbord. Avundsjukt tittar jag på kollegor som sticker iväg på jobb i exotiska orter som Salem, Bankeryd, Bryssel eller Bagdad.

I fredags tog jag därför chansen att agera fotoassistent till Elliot Elliot som fotade till veckans reportage »En apitilig historia«.

Vi hade bestämt oss för att det inte skulle vara klassiska aptitliga matbilder, utan hårt avbildande. Grunden var en lista från matforskaren Anna Burstedt vid Lunds universitet - exempel på tidstypiska rätter från de senaste 100 åren (listan ovan).

Jag började fredagsmorgonen med att handla på Daglivs och Lidl. Tungt lastad begav jag mig till Elliots kök vid Odenplan. Han hade förberett med stativ, tejpbitar i bordet som tallriksmarkering, och fylliga spellistor ur högtalarna.

Vi hade bestämt oss för att inte försöka vara realister, utan bara klä Anna Burstedts lista i bilder. Därför blev salt sill och potatis just exakt det - en upplagd filé som egentligen borde urvattnats, stekts eller lagts in - tre potatisar. Inga krusiduller. Blekt och livlöst.

Med den inställningen fortsatte vi. Resultatet blev kul och fint tycker jag, men kanske inte inspirerande inför påskens matlagning.

Jag älskar att laga mat, men insåg matlagning inte hade så mycket med ett projekt som detta att göra. Tyvärr så slängde vi mycket av maten vi lagade - eller lagade och lagade ... lade upp. Den var liksom inte god.

Men några rätter åt vi, gissa vilka!

Se mer bilder av Elliot Elliot här.

Roligaste matreportaget jag läst på länge, en spännade historien om ett gäng i USA som spårar landets bästa Kinakock på olika restaruanger på östkusten, kan ni få ett smakprov av här.

Och för verklig inspiration - läs min kära företrädare här på ad-stolen, Martin Johansson, på landets bästa matblogg Pain de Martin.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera