Konvertiten som köpte sex

Text: Lars Nylin

Bild: Scanpix

Den franska fixstjärnan Franck Ribéry föddes 1 april 1983. Men verklighetens aprilskämt sparade han till 2010. Ribéry, sedan genombrottet vid VM 2006 ansedd som en av världens bästa spelare, blev under april i år huvudpersonen i en fotbollens egen såpopera – för att inte säga kriminalkrönika.

Efter att ha fått stora delar av säsongen saboterad av en knäskada var Ribéry redo att åter agera kreativt snille i Bayern München. Tyskarna skulle hemma på Allianz Arena möta franska Lyon i semifinalen av Champions League. Ribéry stod inför en serverad möjlighet att rejält betala av på de 250 miljoner som Bayern 2007 gav Olympique Marseille för hans namnteckning.

Då hann verkligheten ifatt honom. I Paris avslöjades en prostitutionsring – med minderåriga inblandade – kring en bar på Champs-Elysées. Skvallerpressen meddelade snabbt att flera franska landslagsmän varit kunder på baren/bordellen Café Zaman.

Seriösa Le Nouvel Observateur skrev: »Enligt vår källa ska Franck Ribéry ha erkänt att han haft en relation med en prostituerad, men han hävdar att han inte visste att hon var omyndig«. Att Ribéry är gift tvåbarnsfar och har konverterat till islam minskade knappast chockverkan.

I matchminut 37 mot Lyon stämplade Ribéry Lyons Lisandro López. Domaren Roberto Rosetti gav ett omedelbart rött kort och avstängning. Med följden att Ribéry så småningom även missade finalen mot Inter i Madrid. När Ribéry nu ska samla sig för att spela i sommarens VM finns det ingen officiell sanning om vad som kommer att hända härnäst för 27-åringen från hamnstaden Boulogne-sur-Mer.

Den fortsatta polisutredningen har skjutits till efter VM – och medan vissa bedömare spekulerar i lagens strängaste straff, tre års fängelse och 45 000 euro i böter, skriver ansedda fotbollstidningen L’Equipe: »Åtal är osannolikt. Det hela kommer att utmynna i skilsmässokrav och förlorade sponsorkontrakt.«

För det franska landslaget var skandalen det sista som behövdes. »Les bleus« har gått på tomgång sedan VM-finalen 2006. Engelska The Times skrev efter prostitutionshärvan att förbundskapten Raymond Domenech »behövde det här lika mycket som en kula i huvudet«.