Historiskt på alla vis

Text:

För första gången i Fokus snart femåriga historia har vi denna vecka utnyttjat en specialklausul i vårt avtal med tryckeriet. Den säger att vi vid extraordinära tillfällen kan jobba hela natten till torsdag med tidningen.

I skrivande stund är vi mitt uppe i ett sådant. Ett fåtal röster skiljer mellan en riksdagsmajoritet för alliansen och en vågmästarroll för sverigedemokraterna. Ni får dock förlåta oss om något händer under torsdagen som förändrar situationen och som vi därmed inte hinner få med i tidningen. Helt klart är i alla fall att Sverige har ett valsystem som inte håller måttet. Cecilia Garme skriver om matematikexperter som talat för döva öron och om parallellerna till valrysaren i USA 2000 och till lotteririksdagen i början av 1970-talet. Torbjörn Nilsson berättar den svindlande historien om hur Fredrik Reinfeldt fördubblade sitt parti och vilka problem som väntar i nästa mandatperiod.

I skuggan av valet pågår nu bokmässan i Göteborg och Fokus är givetvis på plats. Våra krönikörer Hans Blix, Ulrika Knutson, Martin Ådahl, Johanna Koljonen, Malte Persson och Katarina Wennstam frågas ut och flera av våra reportrar finns på plats. Så kom gärna förbi vår monter!