Minnet av en naiv nation

Text:

»Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpeville, Treblinka.«

Olof Palmes lista med illdåd i jultalet 1972, efter USA:s bombningar av Nordvietnam, är i dag närmast en kliché. Men när Palme i den kommande dokumentärfilmen om honom läser talet reser sig ändå nackhåren.

Filmen visar ett gammalt Sverige, ett litet land i periferin.

»Ett Sverige där vi trodde att vi var bäst i världen«, som Kristina Lindström, en av regissörerna, uttryckte det i veckan.

Den där tröskeln mellan oss och omvärlden är numera utplånad. Härvan om Julian Assange är det mest uppenbara exemplet. Ett annat är historien om den svenska reklambyrån som orsakar en diplomatisk kris på EU-nivå med Vitryssland. Läs mer om den i Maggie Strömbergs reportage »Björntjänsten«.

Sverige hyser i dag regimkritiker från hela världen. Abdulbaset Sieda, ordförande i Syriens nationella råd, bor i Uppsala. Obidkhon Sobitkhony, dissident från Uzbekistan, fanns i jämtländska Strömsund. Tidigare i år blev han skjuten av en man som polisen fortfarande är på jakt efter. Anders Sundelin berättar i veckans Fokus historien om attacken i Strömsund och myndigheternas oförmåga att skydda imamen.

Sverige är också ett land där journalistiken håller internationell klass. Fokus medarbetare Martin Gelin beskriver i sin nya bok »Den amerikanska högern« hur han bevakade republikanerna så ihärdigt att han blev misstagen för en anställd. Martin Gelin inleder i veckans nummer sin bevakning av presidentvalet i Fokus med en granskning av vicepresidentkandidat Paul Ryans ekonomiska politik.

Sveriges förändring till ett land bland andra sägs ofta ha startat med mordet på Olof Palme 1986. En liknande situation har Norge hamnat i efter terrorattacken för ett år sedan. Johan Anderberg går på djupet i norsk politik i skuggan av dagens dom i Oslo tingsrätt.

Detta är bara några exempel på texterna i Fokus första nummer efter sommaren. Trevlig läsning!