»Mackan ska inte grisa ner hela din tröja«

Text:

Foto:  Scanpix

Du är en av finalisterna i årets mack-SM som går den 8 november. Vad för sorts macka ska du tävla med?

– Det är en macka som är inspirerad från norrländska marker och det japanska köket. Den är gjord på ett vitt små-porigt surdegsbröd med philadelphiakräm smaksatt med wasabi, kallrökt och gravat renkött, röd mangold, marmelad på äpple, vanilj och ingefära toppat med syltad morot. Jag har döpt den till Rendröm. När man äter den ska man drömma sig iväg till en annan plats.

Hur kom du på den?

– Jag har provat mig fram och smakat på alla möjliga kombinationer. Till slut kände jag: där satt den.

Hur ska en god macka vara?

– Den ska vara matig och den ska ha en trevlig konsistens. Mackan ska också ha en unik smak så att den som äter får prova något nytt. Det gäller att få lite av allt. Lite krämighet, lite sting och något grönt. Det är många som äter en macka till lunch och då är det bra om fyllningen inte är för rinnig så man grisar ner hela sin tröja. Man ska inte ha för mycket fyllning, det är bättre att ha lite av allt.

Vad gör du när du inte tävlar i mack-SM?

– Då jobbar jag som kallskänka och konditor på bageriet Baktanke i Gällivare. Intresset för matlagning har jag alltid haft med mig. Redan som liten hjälpte jag min pappa i köket. Nu har jag precis blivit färdig med min kockutbildning. Annars tycker jag om att vara ute i naturen. Och så gillar jag att jaga, helst vildfågel. Det är väldigt gott att ha på mackan men tyvärr är köttet dyrt.

Har du några tips till den som vill göra en egen god macka?

– Först och främst bör man fundera över vilka smaker och smakkombinationer man tycker om. Senap, philadelphiaost och honung är en bra kombination. Eller mögelost, marmelad och nötter. Eller fetaost, kapris och tomat. Jag kan hålla på hur länge som helst.