Vem ska tömma bajamajan?

Text:

Men det kan också vara Karin Mattsson Weijber. Som ordförande för Riksidrottsförbundet utgör hon toppen av en gigantisk folkrörelse som inkluderar 69 specialförbund och hundratusentals utövare.

För att inte tala om alla föräldrar till idrottande barn som ägnar semestrar och helger åt att sälja varmkorv eller städa bajamajor för den goda sakens skull. I gengäld vet de att klubben alltid kommer att styras av medlemmarna. Åtminstone ett par veckor till.

På RF-stämman med start den 24 maj kommer Karin Matsson Weijber försöka få med sig ombuden på att slopa den så kallade 51-procentsregeln. 51 är antalet procent av ägandet som måste vara kvar i föreningens händer även om privata intressenter släpps in. Utan regeln är det »fritt fram för ryska oligarker och storföretag«, som en av kritikerna uttrycker sig. På arenor runt om i landet har banderollerna med budskap som »Hata Göteborg« och »Heja Djurgården« den senaste tiden byts ut mot »Behåll 51-procentsregeln«. Anders Sundelin berättar om den infekterade striden som riskerar att splittra hela idrottsrörelsen.

Hur står det egentligen till med Sveriges ekonomi? Kan vi åtminstone få ett entydigt svar om det barkar utför eller om botten är nådd? Nähä! Finansminister Anders Borg varnar återigen för sämre tider samtidigt som börsanalytikerna räknar hem ljusare tider för de svenska exportföretagen. Nina Brevinge reder ut saken.

En annan brännande fråga på ekonomins område är hur staten ska sköta sin ekonomi. Spara och betala av på statsskulden eller investera för att få fart på ekonomin? Klas Eklund har mer erfarenhet av svensk ekonomisk politik än de flesta och på Signerat riktar han en klar och tydlig uppmaning till Anders Borg och Magdalena Andersson.