Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Cecilia Malmströms omöjliga uppdrag

Sällan har en toppolitiker beskrivit ett eget misslyckande som Cecilia Malmström efter Lampedusakatastrofen.

Adrikan kom till Sverige på illegal väg. När det hela uppdagades tjafsade man inte så mycket om detta utan såg till att hen eskorterades i ambulans för att få adekvat vård. I skrivande stund pågår intensiva försök att hitta en lämplig plats för permanent vistelse i EU-landet Sverige.

För nilkrokodilen som hamnade i ett växthus i Skåne verkar det sluta bra. För merparten av de hundratals människor som klivit ombord på flyktingsmugglarnas fartyg slutade förra veckans resa i en tragedi. Över 300 personer förlorade sina liv när de försökte ta sig till Europa, undan krig och förföljelse i sina hemländer. I takt med att gränserna gradvis stängts har den illegala vägen blivit den enda vägen till Europa.

Cecilia Malmström har varit EU-kommissionär med ansvar för asylfrågor i fyra år. »Helt ovärdigt Europa«, var hennes kommentar när hon på onsdagen själv beskådade kistorna på den italienska ön Lampedusa. Sällan har en toppolitiker så exakt beskrivit ett eget misslyckande. Karin Eriksson berättar om Malmströms omöjliga uppdrag.

Antje Jackelén går mot en jordskredsseger i valet till ny ärkebiskop. Hon blir i så fall första kvinna att inneha kyrkans högsta ämbete, men det är inte det valet handlar om. Maggie Strömberg beskriver en kyrka som i Jackelén tror sig ha hittat en ny väg till att frälsa själar – inte från predikstolen utan via twitter.

I USA är statsapparaten lamslagen på grund av ställningskriget mellan kongressen och presidenten. Claes Lönegård berättar om varför det inte har lamslagit världsekonomin. Allt beror på en bit papper med grönt tryck.

Missa inte heller Stefan Westrins porträtt av ständigt glödheta och nu Sverigeaktuella konstnären Cindy Sherman.

Vem tycker du har gjort en alldeles särskild insats under 2013? Skicka in era nomineringar till Årets svensk. Den 21 oktober håller juryn sitt första sammanträde.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera