Kung av ingenting

Text:

När han nu på fredag fyller 70 år kan han se tillbaka på ett synnerligen framgångsrikt yrkesliv. Inte i första hand på grund av det han presterat rent konkret och definitivt inte på grund av sina journalistiska avslöjanden. De är få och hopplöst daterade. Däremot är han den moderna medielogikens okrönte kung. När såg ni Jan Guillou förlora en debatt senast? Nej, just det.

Författaren till boken om Guillou, »Höjd över varje misstanke«, Paul Frigyes, blev en munsbit för den gamle alfahannen. Han väntade in exakt rätt läge och högg mot strupen. Två faktafel och striden var över. Seger på knockout, boken indragen av förlaget, ännu en trofé att hänga upp på väggen. I veckans nummer har Stefan Westrin tittat närmare på fenomenet Jan Guillou.

Supervalåret 2014 har inletts och det kommer att bli händelserikt, eller blir det verkligen det? De två statsministerkandidaterna gör vad de kan för att skillnaderna ska framstå som så små som möjligt. När taktiken överskuggar ideologin blir personerna desto viktigare, de som bidar sin tid och väntar på att kliva in på scenen på allvar efter en valvinst. Claes Lönegård har punktmarkerat en av dem.

Men det är ju val redan i maj. Europaparlamentsvalet sammanfaller med 100-årsdagen av första världskrigets utbrott. Henrik Berggren ser oroväckande likheter i tidsandan. Då som nu vinner nationalismen mark i Europa.

Tågkaos är ett ord vi har vant oss vid, men i år fick vi plocka fram det redan innan snön börjat ställa till problem. Johan Anderberg presenterar en granskning som visar på större problem än brist på pengar.

Detta och mycket mer i årets första nummer av Fokus.