Förvirrade dödsstraff

Nils Erik Forsgård får inte ihop kristna amerikaners­ logik.

Jag känner en man som heter Scott.

Vi är inte vänner, vi är ytligt bekanta, sporadiskt kommunicerande. Vi är lika gamla. Vi kommer båda att dö en vacker dag. Det hör liksom till. Det finns dock en avgörande skillnad mellan Scott och mig. Scott är fånge på death row i Arizona. Jag vandrar fri i Skandinavien.

Scott heter också Nordstrom. Han dömdes till döden 1998. Det var för en mordserie i Tucson. Sex personer fick sätta livet till. Hans kompanjon har redan avrättats. Nordstrom slåss fortfarande för sitt liv, med överklaganden och juridiskt artilleri.

Scott Nordstrom sitter inspärrad under jord i en liten cell i den lilla ökenstaden Florence.

Rastning sker ett par dagar i veckan, en timme per dag. Möten med besökare utspelas bak tjocka glasfönster. I Florence finns ett tiotal fängelser. Tre privata, fyra federala, ungdomsfängelse, kvinnofängelse, ett fängelse för illegala immigranter och ett högsäkerhetsfängelse.

Vill du läsa hela artikeln nu?

Det här är ett utdrag från en artikel publicerad i ett nummer av Fokus. Om du vill få full tillgång till artikeln och hela tidningen digitalt, välj det alternativ som passar dig bäst.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!