Sju dagar

7-13 oktober 2017

Partiledardebatt, anklagelser mot filmmogul i Hollywood och irakisk offensiv i Kirkurk är några av veckans nyheter. Få koll på nyhetsläget med Fokus »Sju dagar«.

SVERIGE

7/10 Svampsjukdom hotar tallarna
Tallsjukdomen Diplodia pinea har upptäckts utanför Ljusdal i Hälsingland. Det är tredje gången på fyra år som svampsjukdomen attackerar träd. Därmed anser experter att risken är stor att diplodie pinea spridit sig över hela landet. Sjukdomen hämmar tillväxten och till sist kan trädet dö.

8/10 Partiledarna drabbade samman i tv
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson premiärdebatterar i tv. Han och statsminister Stefan Löfven går i clinch. Kristersson anser att Socialdemokraterna vägrar erkänna att den svenska modellen har skavanker. Miljöpartiets Gustav Fridolin och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kritiserar Jimmie Åkesson för att denne inte tagit avstånd från gruppledare Mattias Karlssons utpekande av två ungdomar som illegala flyktingar.

9/10 Demoskop: Kristersson vann
Enligt en opinionsundersökning som Expressen beställt fick Ulf Kristersson högst betyg av tittarna efter partiledardebatten i Agenda. Medelbetyget 3,24 är det högsta i mätningarna sedan 2015. Annie Lööf, C och Jan Björklund, L fick också hyfsade betyg. Stefan Löfven placerade sig på fjärde plats.

9/10 Nobelekonomi
Amerikanen Richard H Thaler får årets ekonomipris till Alfred Nobels minne. »Thalers samlade bidrag har byggt en bro mellan ekonomiska och psykologiska analyser av beslutsfattande. »Hans empiriska resultat och teoretiska insikter har varit avgörande för att skapa det nya och snabbväxande forskningsfältet beteendeekonomi (…)«, lyder motiveringen.

9/10 Hovrätten dömde för mord
En man i 30-årsåldern dömdes av hovrätten för mord på en 25-årig god vän. Mannen hade friats i tingsrätten. I maj förra året hittades den döde i sitt hem efter en fest i Idre i Dalarna. Han dog av ett slag i huvudet. Hovrätten konstaterade att ingen annan än den åtalade hade befunnit sig i huset vid tillfället. Domen blev 16 års fängelse.

9/10 Fortsatta restriktioner för Johanna Möller
Johanna Möller, som dömts för två mord har överklagat sina restriktioner i häktet, men möttes av avslag i hovrätten. Hon har sedan begärt prövning i Högsta domstolen, som avvisar begäran. Möller är dömd till livstid, men sitter fortfarande i häktet eftersom hon överklagat tingsrättens dom. Den 11 oktober meddelade dock kriminalvården att Johanna Möller tillåts träffa sina barn i häkte, med villkoret att personal från socialtjänsten deltar i mötet.

9/10 UD markerar mot Turkiet
Den svenske IT-konsulten Ali Gharavi greps i juli i Turkiet tillsammans med tio människorättsaktivister. Sedan Utrikesdepartementet fått uppgift om att han riskerar ett långt fängelsestraff kallade man upp Turkiets ambassadör för samtal. Det är tredje gången UD uttrycker sin oro för svensken till den turkiske ambassadören. Ali Gharavi får också konsulär hjälp i fängelset

9/10 Bah Kuhnke vann över Fridolin
I december ska Miljöpartiets valberedning fastställa sin riksdagslista. I ett provval till riksdagen i Stockholms län vann kulturminister Alice Bah Kunke över partiets språkrör Gustav Fridolin som hamnade på andra plats.

9/10 Regeringen outsourcar
Trots att säkerhetsskyddsavtal saknas har regeringskansliet outsourcat IT-underhåll till externa leverantörer som därmed fått tillgång till känslig nätverksinfrastruktur, skriver Dagens Nyhter. Nätverk har hanterats av företagen Atea och Cygate. Enligt regeringskansliets IT-chef Inga Brundell Öhman, som mejlat tidningen, behövs inget särskilt skyddsavtal eftersom vissa uppgifter i avalet omfattas av sekretess.

10/10 Flytt av migrationsmål
400 migrationsmål ska flyttas från Malmös till Luleås migrationsdomstol, uppger P4 Norrbotten. Att flytta mål mellan migrationsdomstolar har förmodligen aldrig skett tidigare. Orsaken är att Luleås domstol har haft en bra målavverkning och har ett gott balansläge enligt chefdrådman Anna Sivlér.

10/10 Tobaksföretag stäms för »hälsosnus«
KO, konsumentombudsmannen, stämmer snustillverkaren Skruf, från Sävsjö för olaglig marknadsföring. Det beror på att Skrufs snus kallas ekologiskt snus, vilket enligt KO kan uppfattas som att deras snus är mindre skadlig både för natur och för människor.

11/10 Regeringslista om åtgärder mot nazister
Utredning av nya förbud mot nazistsymboler. Polisens rätt att bestämma villkor för demonstrationer. Det var två förslag på den lista av åtgärder som regeringen presenterade när Alliansen och Vänsterpartiet inbjöds till samtal. Efter diskussionerna konstaterade Centerpartiets Johan Hedin att förslagen var detsamma som tidigare diskuterats och åtgärderna skulle kunna skruvas till. Liberalernas Roger Haddad ansåg att dagens lagstiftning ger möjligheter att ingripa.

12/10 Macchiarini slipper åtal
Förundersökningarna mot Paolo Macchiarini läggs ned. Åklagare Jennie Nordin säger att det varken går att styrka vållande till annans död eller vållande till kroppsskada. Utredningen kom fram till att kirurgen Macchiarini endast varit oaktsam när han opererade in konstgjorda luftstrupar på tre av patienterna utan att metoden provats vetenskapligt.

13/10 Bo Holmström är död
Journalisten och tv-profilen Bo Holmström är död. Han arbetade i nästan 50 år som reporter på SVT och TV4. För många är han känd för de legendariska ropet »Lägg ut! Lägg ut!« när han rapporterade utanför västtyska ambassaden 1975 där det pågick ett gisslandrama. Hans självbiografi från 2011 hade också den titeln.

13/10 Bröder dömda för våldtäkt
Två bröder döms av Malmö tingsrätt till fängelse i drygt sju år respektive drygt tre år för grov våldtäkt. I april hölls en kvinna fången i flera timmar av bröderna och våldtogs flera gånger. Den äldre brodern dömdes också för en annan våldtäkt, även den i par med en annan man. Båda männen dömdes till utvisning.

Internationellt

7/10 Nya fynd om mordet på Kim Wall
Dansk polis har hittat nya fynd i utredningen om den svenska journalisten Kim Walls död. Upptäckterna kullkastar den danske uppfinnaren Peter Madsens version om hur det gick till när hon dog.

9/10 Grova anklagelser mot filmproducent
Flera kvinnor har trätt fram och anklagat Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkt. Konsekvensen: Sparkad från sitt eget bolag, lämnad av sin fru och en polisutredning.

10/10 Kataloniens självständighet
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont skjuter upp självständighetsutropandet i några veckor. I stället söker han dialog med Spanien genom internationell medling. Den spanska regeringen kontrade dagen därpå och meddelade Katalonien att de har fem dagar på sig att ge besked – annars tillämpas artikel 155 i grundlagen som ger Spanien rätt att ta direkt kontroll över den halvautonoma regionen.

10/10 Östersjöavtal klart
EU-länderna har enats om 2018 års fiskekvoter i Östersjön. Ålfisket förbjuds inte. Torskkvoten minskas i de östra delarna med åtta procent. I de västra blir den kvoten oförändrad. Förhandlingarna tog ett dygn och Socialdemokraternas landsbygdsminister Sven-Erik Bucht beskriver avtalet som en kompromiss.

11/10 Ny Trumpminister
Kirstjen Nielsen blir USA:s minister för inrikes säkerhet. Hon har tidigare jobbat med liknande frågor under president George W. Bush.

12/10 Hamas och Fatah enas
De palestinska partierna och rivalerna Fatah och Hamas har enats om att den palestinska myndigheten tar över Gazaremsan från den 1 december, meddelar egyptiska myndigheter. Hur det här ska gå till är dock mer oklart.

12/10 Trump vill runda Obamacare
Donald Trump har skrivit under ett presidentdekret som ska ge »toppenförsäkringar«. Bland annat ska amerikaner kunna köpa försäkringar i andra delstater, samt att flera företag ska kunna gå ihop för att köpa försäkringar.

13/10 Irak inleder offensiv mot Kirkurk
Den irakiska militären har påbörjat en operation för att återta Kirkurkprovinsen, uppger en general för AFP. Tidigare har kurdiska styrkor kommenderats ut runt den omtvistade oljestaden. Spänningarna i regionen har ökat rejält efter att kurderna röstat för självständighet.

13/10 Iranavtalet
Donald Trump meddelar att han inte tänker dra sig ur kärnavtalet med Iran eller omformulera det. I stället ska han i kväll offentliggöra en ny strategi mot Iran. »Det är dags för hela världen att enas med oss bakom kravet att Irans regering ger upp sin strävan mot död och förstörelse«, säger Trump i ett uttalande från Vita huset inför talet, enligt TT.

Sju dagar har sammanställts av Johanna Kronlid och Leon Nudel. 

 

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera