En tölp är en tölp, oavsett hormoner

Text:

Jag hade ingen aning om att jag kände så många riktigt radikala feminister. Och tänk att de nästan uteslutande är män.

Ni minns säkert ordföranden för kvinno- och tjejjourer i Sverige som sade att »män är djur« i tv-dokumentären »Könskriget«. Hon har inte setts till på sistone, kanske vill hon vara i fred, så vi måste inte dra upp hennes namn igen.

Det blev stor uppståndelse om det där. Hon fick avgå och Roks försökte kratsa kastanjerna ur elden. Men jag börjar undra om den frispråkiga ordföranden inte behandlades lite väl omilt. För av allt att döma gav hon bara uttryck för en uppfattning som delas av väldigt många. Av äldre män, som bara vill vara som de är. Av unga män, som tänker sig att politik bygger på hormoner och kromosomer, inte på värderingar och idéer.

Jag vet inte hur ofta jag har hört »det är biologi« som kommentar till något­ av alla metoo-upprop. Oftast sagt som vore det en självklar, men förbjuden­ sanning. Jag har vänt och vridit på det där på mitt vanliga, fördomsfria­ och människoälskande sätt. Jag kan inte komma fram till annat än att »det är biologi« betyder detsamma som »män är djur«.

Idén måste väl vara att biologin har sådan makt över män, att man inte kan förvänta sig annat än att de låter händerna vandra, munnen gå och gylfen sprängas. Och då undrar man varför samma människor som tänker sig att det maskulina slaveriet under hormonerna är en oavvislig sanning, blev så förbannade på den där Roks-ordföranden? De borde väl ha hyllat henne?

Roks-ordföranden tog tillbaka sitt uttalande, men lite senare tog hon tillbaka tillbakatagandet: »Jag skulle ha sagt att män är värre än djur. En del våldsamma män kan till och med njuta av kvinnors lidande. Det gör inte djuren.«

Antagligen förstod hon det inte, men hon var närmare sanningen där. Det är ett trivialt faktum att alla människor, män som kvinnor, är däggdjur. Men vi också är något mer. Vi är kultur­varelser. Vi kan skilja rätt från fel. Vi lever i komplicerade sociala sammanhang. Vi kan välja att njuta av andras lidande, av att dominera och förnedra, vi kan också välja motsatsen. Själva idén om att vi kan vara bättre eller sämre än djur, visar att vi är mer än biologi.

Och en tölp är helt enkelt en tölp.

Läs mer krönikor av Johan Hakelius

Blod, möda, tårar, svett och zombies

Alla drömmer om en stark stat

Massrörelser in i det absurda 

Text: