Årets svensk hjälper oss att se oss själva

Text:

Förra Årets svensk hade redan då uppförsbacke i sitt eget parti. I år försökte Vänsterpartiet putta bort Amineh Kakabaveh från riksdagslistan, men lyckades inte. Medlemmarna gick emot valberedningen och Kakabaveh hamnade på en åttondeplats. Sist stod hon på en tredjeplats, men med ett hyfsat valresultat och lite personkryss kan det gå vägen.

Det var Kakabavehs engagemang mot hedersförtryck som gav henne titeln Årets svensk 2016 och det är samma engagemang som ger henne problem i Vänsterpartiet 2017. På det sättet var hon en ideal vinnare av Årets svensk, för syftet är inte att hitta den mest menlösa personen i riket och sprida en skön känsla av obrutet samförstånd från Ystad till Haparanda. Syftet är att hitta en person som under året gjort något intressant och som på något sätt vågar avvika från det konforma. Det ska skava någonstans. För Årets svensk handlar lika mycket om att förstå Sverige bättre, som att lära känna en enskild person.

Det var inte särskilt svårt att inse att Årets svensk 2017, Anders Arborelius, var en given kandidat. Sverige har aldrig haft en katolsk kardinal förut. Det är en stor sak. Och även om olikheterna är många mellan årets vinnare och förra årets vinnare, kan ingen påstå att Arborelius är menlös.

På ytan finns förstås alla de värderingar som den katolska kyrkan bär och som för många svenskar är svårbegripliga, eller till och med provocerande. Inte minst de som har att göra med sexualitet. Men det finns flera och djupare lager att gräva i. Ett är vad Sveriges långa historia av aggressiv antikatolicism egentligen säger om vårt land. Ett annat om en sekulariserad svensk ens är villig eller förmögen att begripa vad gudstro egentligen betyder. Svenskar viftar gärna lättvindigt bort religion, som om den hörde historien till. Men så är det inte i större delen av världen.

Nytt för i år är att Fokus jury dessutom utser fyra vinnare i underkategorierna kultur, ekonomi, teknik/innovation och medicin. För om man nu har tillfället att lyfta fram svenskar som är intressanta utöver det vanliga, varför inte göra det mesta av saken? Ni möter alla våra vinnare på sidorna som följer.

God jul och gott nytt år. Fram till januari kan ni följa oss på fokus.se, eller i sociala medier.

Läs mer krönikor av Johan Hakelius:

Tiggeri, räcker det nu?

Woody Allen är åtminstone­ rolig

Me too, Staffan!

Text: