Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Extra

»Jobbat med de största New York-konstnärerna«

Fem frågor till galleristen och ciceronen Björn Wetterling som ska ta med Fokus till konstens New York i höst. 

Vad är din koppling till New York?

– Jag har aldrig bott där, men jag har jobbat med amerikanska konstnärer lika länge som jag drivit galleri, i snart 40 års tid. Jag är där sex till gånger varje år och får väldigt mycket energi varje gång jag är där.

Vilka har du jobbat med?

– Väldigt många av de största, bland annat Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Jame Rosenquist för att nämna några.

Vad kommer att hända på resan?

– Vi ska vandra i konstens New York. Jag kommer ta med resenärerna från impressionismen och framåt. Bland annat kommer vi att hälsa på Frank Stellas studio på och bröderna Starns ateljé.

Är New York bäst för konst?

– Absolut, inget snack om saken. Det är själva konstcentret. Där finns de största gallerierna, där finns kapitalet, traditionen, de bästa museerna. De har allting man vill ha med konst och mycket mer. Paris är en parantes i jämförelse. Men du behöver inte vara bevandrad för att följa med, det räcker med intresse. Om du är novis och vill börja köpa konst är resan perfekt.

Så vad är säljpitchen?

– Nej, jag vet inte. Jag har gjort den här resan 50–60 gånger, och New York säljer in sig själv. Det finns inte någon som inte varit riktig nöjd efteråt. Vi fördjupar insikten om hur en amerikansk konstnärsstudio ser ut. Vi träffar konstnärer, går på museer och gallerier med mig som guide. Vi kommer att få en fin insikt i New Yorks konstliv, kryddat med spännande restaurangbesök.

Klicka här för att läsa mer om resan och anmälan.

Mer i Fokus

Veckans Fokus: Ingen konst für alle

Johan Hakelius: David Hockney är en mästare med pensel

Har den äran Louisiana!

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera