Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Sju dagar

Värmerekord, handelskrig och fredsavtal

Fokus vecka lider mot sitt slut. Få koll på nyhetsläget med »Sju dagar«.

30 juni–22 augusti 2018:


SVERIGE

18/8 Danius talar ut

Den tidigare ständige sekreteraren för Svenska Akademien Sara Danius talar ut om skandalåret som gått. Hon beskriver upprepade fall av övertramp och jäv i strid mot akademiens stadgar. Hon ger också en känga åt flera av hennes företrädare.

13/8 Bilbränder

Ett hundratal bilar, främst i Västsverige, sätts i brand under måndagskvällen. Många politiker fördömer dåden och lovar krafttag mot gärningsmännen. Polisen har flera misstänkta. 

2/8 Värmerekord

Under natten tangeras värmerekordet för den högsta lägsta temperaturen under ett dygn. Kvicksilvret sjunker aldrig lägre än till 23,7 grader vid Östergarnsholm på östra Gotland. Årets julimånad är också Sveriges varmaste någonsin. 

2/8 Dödsskjutning

En 20-årig man skjuts ihjäl av polisen tidigt på torsdagsmorgonen i Vasastan i centrala Stockholm. Han hade Downs syndrom och lekte med en leksakspistol. Polisen uppger att de öppnade eld eftersom de uppfattade situationen som hotfull. Händelsen utreds som misstänkt tjänstefel.

31/7 Kronjuvelstöld

Två gärningsman stjäl Karl IX:s och drottning Kristina den äldres kronor samt ett riksäpple från domkyrkan i Strängnäs. Föremålen är delar av begravningsregalier från 1611 och efterlystes senare internationellt. Polisen är förtegen om utredningen men uppges ha gjort vissa fynd. 

30/7 Miljardstöd till bönder

Sommarens utdragna torka har lett till missväxt och foderbrist för Sveriges lantbrukare.

Regeringen presenterar ett krisstödpaket på 1,2 miljarder kronor som ska betalas ut under 2018 och 2019. Samtidigt beräknar Lantbrukarnas Riksförbund att bönderna kommer att förlora minst 10 miljarder på grund av torkan.  

23/7 Utvisningsaktion

21-åriga Elin Ersson förhindrar en utvisning av en afghansk man i 50-års åldern som skulle deporteras till sitt hemland. En förundersökning om misstänkt brott mot luftfartsförordningen har inletts. Aktionen både hyllas och kritiseras.

14/7 Skogsbränder

Det brinner i alla svenska län förutom tre. På grund av sommarens många och stora skogsbränder evakueras hundratals människor från sina hem och Sverige blir värd för det största samlade brandbekämpningsstödet inom EU. Bränderna beräknas ha förstört skog till ett värde av drygt en miljard.

6/7 Gymnasielagen ogillas

Migrationsdomstolen i Malmö underkänner den omstridda så kallade gymnasielagen. 

Lagen trädde i kraft den 1 juli med syftet att ge 9 000 ensamkommande unga som nekats asyl möjlighet till uppehållstillstånd genom gymnasiestudier. Senare ansåg även migrationsdomstolen i Stockholm att lagen inte går att tillämpas. Migrationsdomstolen i Göteborg har vänt sig till EU för ett förhandsavgörande om huruvida lagen är förenlig med EU-rätten.

INTERNATIONELLT

18/8 Kofi Annan död

Den diplomatiske superstjärnan och Nobelpristagaren Kofi Annan dör efter en kort tids sjukdom. »Han var en kämpe för fred och utveckling«, säger Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare i FN. Kofi Annan blir 80 år gammal. 

14/8 Broras i Italien

Morandibron i Genua brakar samman och dödssiffran landar initialt på 30 personer. Efter fem dagar av sökarbete konstaterar nyhetsbyrån Reuters att 43 människor mist sitt liv. Hundratals miljoner euro avsätts för att hjälpa till med evakuering, ersättning till anhöriga och uppbyggandet av en stålbro. 

7/8 Kalifornisk brand

Kalifornien drabbas av den största branden i delstatens historia. Minst fem personer mister livet. Donald Trump förklarar att katastroftillstånd råder.

5/8 Jordskalv i Indonesien

Den 29 juli uppmäter en jordbävning på turistön Lombok 6,9 på Richterskalan. Efterskalven pågår under juli och augusti månad och dödar minst 300 personer. Tusentals hem förstörs.

25/7 Handelskrig upphör

Ståltullar från USA och strafftullar på amerikanska varor från EU.  Till slut bestämmer sig USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att få ett slut på handelskonflikten. Efteråt kommer de överens om att EU ska köpa »massvis« med sojabönor och USA ska exportera mer naturgas.

24/7 Grekiska bränder

Även Grekland får stora problem med skogsbränder. Över 90 personer omkommer i den värsta branden i landets historia. Den grekiske ministern Nikos Toskas, med ansvar för samhällsskydd, avgår.

16/7 Putin och Trump i Helsingfors 

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin har sitt första officiella möte i Helsingsfors. Efteråt får Donald Trump kritik för att ha vägrat erkänna att Ryssland var inblandat i det amerikanska presidentvalet.

15/7 Frankrike vinner VM

Med 4–2 i finalen mot Kroatien vinner Frankrike fotbolls-VM. Belgien tar hem bronsmatchen mot det England som slog ut Sverige i kvartsfinal.

8/7 Historiskt fredsavtal

Etiopien och Eritrea skriver under ett historiskt fredsavtal. Den nuvarande fredsdeklarationen innebär öppna gränsövergångar och normaliserade relationer. Konflikten pågick i 20 år och 80 000 människor dog.

23/6 Instängda pojkar i grotta

Tolv pojkar mellan 13–16 år och deras fotbollstränare blir instängda i grott­systemet Tham Luang i Thailand efter ett monsunregn. Efter 17 dagar räddas de genom en avancerad dykoperation. Hela världen håller andan.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera