Medvind för KD – nu stärks »partivänstern«

Text: Fokus | Andra Kammaren

Bild: TT

Ebba Busch Thor befinner sig i medvind. För några månader sedan var det få, ens i hennes egna parti, som helhjärtat vågade tro på en ny period för KD i riksdagen. Partiledningen bestämde sig för att köra stenhårt på vårdfrågan, vilket de flesta tyckte var smart. Det var den enda fråga som kunde ena det spretiga partiet, där ena halvan lät som Alf Svensson och andra allt mer som.. Jimmie Åkesson.

Men var det tillräckligt för att ta sig över fyra procent? Antagligen inte, hävdar en del kristdemokrater. Men resten fanns inom Ebba. Det är nämligen nu, i slutdebatter och partiledardueller, som Uppsalas vassaste tunga kommer till sin rätt. Visst, det blir lite fel här och där men få partiledare slår henne på fingrarna när SVT:s kameror tänds. Det skulle nog till och med debattmästaren Jonas Sjöstedt erkänna.

Men mitt i denna prematura segeryra hopar sig mörka moln på den kristdemokratiska himmeln. Aftonbladet har i en rad avslöjanden visat hur några kristdemokratiska profiler tänjt på riksdagens regler för resor. En av dem är Pernilla Günther, som valde att avgå efter avslöjandet. I hennes spår får nu Magnus Jacobsson – en stark kritiker till partiets tuffare tag – en starkare position i och med att han tar över Gunthers plats på valsedeln. Tillsammans med David Lega, Lennart Bondesson med flera tillhör han KD:s »vänsterkant« som den lite slarvigt kallas i det borgerliga partiet. De gillar inte, för att uttrycka det milt, utspelen om migration och tuffare tag mot invandrare.

– Får han en mer central position så får Ebba enorma problem om hon pratar med SD, säger en källa till Andra Kammaren.

Men problemen tar inte slut där, misstänker kristdemokrater längre ut på högerkanten. Skulle partiet drivas längre åt Alf Svensson-hållet fruktar de att partiledningen kommer att alienera sig från väljarkåren, som allt mer lutar åt höger. Det ser med andra ord ut att bli ett kämpigt efterval för Ebba Busch Thor - om hon lyckas hålla partiet kvar i riksdagen.

 

* * *

I´ll bet 

[caption id="attachment_493586" align="alignnone" width="374"] Betsson[/caption]

Hört i valrörelsen, om och om igen: »Jo, men enligt bettingbolagen så..«

Varför har inte opinionsundersökarna insett att det räcker med att ringa ett glin på ett spelbolag på Malta för att få reda på hur det går?

* * *

Trötta moderatledare?

 

Det finns vissa saker som bara måste vara med i en svensk valrörelse: debatten om partiledardebatten, bråken om vad motståndaren »vägrar prata om« – och (på senare tid) hur trött moderatledaren ser ut. Det där sista låter som en banal sak, men plågade verkligen partiet i valrörelsen 2014. Det började som spridda hån här och var i vänstermedier men tog fart ju närmare valdagen kom. Spridningen skedde framför allt via sociala medier och var enligt en del bidragande till den hetsiga kultur som senare vuxit fram partiblocken emellan digitalt.

Häromdagen var bland andra vänstersossen Daniel Suhonen och DN:s ledarsidas Amanda Sokolnicki inbjudna till SR:s »P1 Morgon« för att kommentera Ulf Kristersson framträdande i radions partiledardebatt. Suhonen började försiktigt och sa att Kristersson låtit lite »träig«. Sedan kom det: »kanske är han trött, hehe«. Det var en uppenbar giftpil och påminnelse om den borgerliga valförlusten för fyra år sedan. Och lika uppenbart möttes attacken blixtsnabbt av motstånd från Sokolnicki. Men handsken var redan kastad, och med det var alla bitar i en svensk valrörelse på bordet.

* * *

En undran

De som var galenpannor enligt den gamla höger-vänsterskalan – blir de GALenTANnor nu?

* * *

Podden om debatten om debatten?

Metametadiskussionen går nu allt längre. Valdebatterna har en obligatorisk tyckarpanel som ska kommentera vad som sägs. Snart kommer halva tiden ägnas åt vad kandidaterna säger, andra halvan åt att kommentera och analysera det.

Det vi ser är att åsiktskorridorens alla skrymslen ska fyllas upp. Senaste draget är att Dagens Samhälle startar en debattpodd. Debatt om debatten. Den leds av debattredaktören Sanna Rayman (som också skriver krönikor i Expressen), i första avsnittet deltar Lisa Pelling från Arenagruppen (som skriver krönikor i Dagens Aren med flera ställen), Karin Pihl (som skriver krönikor i Expressen, Liberal Debatt och andra liberala tidningar) och Malcom Kyeyune (som skriver krönikor i Dagens Samhälle, Fokus och otaliga andra medier). Nu väntar vi bara på en debattdebattpodd. Blir det flera sådana kan det uppstå även en debattdebattdebattpodd.

Andra kammare som dödförklarade bloggen redan i en krönika i oktober 2005 lovar för sin del att inte podda.

* * *

Ute och cyklar

Helt otippat har cykeln hamnat i valrörelsens centrum. Det går inte en debatt utan att någon från allianser hoppar på Miljöpartiet och ställer bidrag till elcyklar mot LSS-stöd, vårdköer eller något annat. Liberalernas Nina Lundström har rent av cykelhjälm på valaffischerna och bara några timmar innan utfrågningen av Jan Björklund i SVT såg Andra kammaren Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm komma cyklande på Valhallavägen i riktning mot hemmet på Lidingö. Tidigare har både S-gruppledaren Ander Ygeman och EU- och handelsminister Ann Linde agerat levande reklampelare för »krockkuddecykelhjälmen« Hövding.

Och vad gjorde Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen när han tog emot Emanuel Macron i Köpenhamn? Jo, tog en cykeltur naturligtvis. En riktig Tour de France.

* * *

Gladast vinner. Kanske…

Förra centerledaren Maud Olofsson brukade säga att gladast vinner. I så fall ligger hennes parti bra till. Micael Dahlén, professor på Handelshögskolan, har gjort en egen opinionsundersökning med lite ovanliga frågor. Som om hur nöjda partiernas sympatisörer är med sitt liv. Och centersympatisörerna är väldigt nöjda…

* * *

Marksistiska nyheter 1: En film på Instagram som visar en person som tänder eld på en annons med bilder på Moderata politiker i Mark har nu polisnamälts av partiet.

– Det är svårt att ta till sig. Det är helt ofattbart att detta existerar i Marks kommun, säger M-gruppledaren Tomas Johansson.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_493590" align="alignnone" width="500"] Hiphoparen Nelly och Jan Björklund (L). Foto: TT[/caption]

 

* * *

Udda annonsformat

Det där annonsorginalet som gjordes till en tvåspaltare i lokala annonstidningen funkar inte riktigt lika bra på webben kan man konstatera.

Moderat 2002-rewival

Moderaternas valkampanj i det misslyckade valet 2002 kretsade kring temat »Rösta på..«, ...din frisör, din närpolis eller din granne. Tom Hedrup, moderat kandidat i Stockholmsvalet från Gärdesmoderaterna tar överraskande nog upp temat igen på sina affischer.

En VERSAL gör skillnad

En versal kan göra en väldig skillnad…

* * *

Lokalpolitiken tar över

KD:s Lars Adaktusson satsar nu på att värna gamla byggnader i Stockholm, med motstånd mot Nobelmuseet som paradnummer. I veckan deltog hans partiledare Ebba Busch Thor, liksom Jimmie Åkesson och Jan Björklund på ett protestmöte på Nybroplan mot planerna på ett Nobelmuseum på Blasieholmen. Tänker de åka runt och vara med på möten om stadsbyggnadsfrågor i Arvika, Gällivare och Motala också eller?

* * *

Marksistiska nyheter 2: Marksborna gläds åt att den nya svenska filmen Gräns hyllas och blir svenskt Oscarskandidat. Filmens koppling till Mark är stor - den är inspelad till stor del i miljöer i Sätila, Hyssna och Fjärås.

* * *

De smås kamp

Fjärrran från partiledardebatter och dueller mellan riksdagspartierna kommer nu debatterna också mellan de små. För oss obekanta TV100 ordnar debatt med Medborgerlig samling, Sveriges kommunistiska parti, Landsbygdspartiet, Kristna värdepartiet och Klassiskt liberala partiet. Det kanske inte bli upplysande, men kan bli underhållande…

 

* * *

Du kan tipsa ledamöterna av Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.