Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Gustav Fridolin går i förtid

Gustav Fridolin lämnar sin post som språkrör i maj. Beskedet kommer kort efter Fokus avslöjande om hård intern kritik mot språkröret.

Gustav Fridolin har suttit som språkrör sedan 2011 och kan enligt partiets regelverk sitta som längst till år 2020. Men i dag meddelar Fridolin att han lämnar redan vid kongressen 2019. I en debattartikel på Aftonbladet.se skriver Fridolin:

»I maj kommer jag lämna över till ett nytt språkrör. Det meddelade jag Miljöpartiets valberedning redan i vintras. Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen.«

Beskedet kommer bara två veckor efter att Fokus avslöjat intern kritik mot språkröret. I en rapport, som var tänkt som ett diskussionsunderlag för partiledningen, vände sig centralt placerade miljöpartister mot hur utbildningsministerposten – Gustav Fridolins jobb – använts.

»Utbildningsministerposten har gett oss stora möjligheter att göra nytta i verkligheten, men gett oss noll politisk nytta«, konstaterade en partihöjdare.

»Partiet verkar ha en otydligare profil i skolfrågorna nu än innan vi hade utbildningsministerposten«, sa en annan.

Gustav Fridolin fick även kritik i samband med turbulensen kring bråken om migrationspolitiken, den före detta ministern Mehmet Kaplans samröre med turkiska Grå vargarna samt vapenexporten till Saudiarabien. För att inte tala om hanteringen kring Åsa Romsons avgång. Men har ändå återvalts som språkrör på två MP-kongresser.

Och även om en del kritiker har haft svårt att släppa det som hänt, har många miljöpartister på senare tid sett hans framtid som avgjord i och med rotationsprincipen. Men nu väljer han alltså att gå i förtid.

Om sin tid i ledningen för partiet, skriver Gustav Fridolin:

»Jag har fått leda partiet i två av våra bästa valresultat, och ett av våra sämre. Tagit Miljöpartiet in i regering, vi har uträttat mer än kanske någon gång tidigare i vår historia, och landat på fötterna. Det har inte alltid varit enkelt. Det hade varit lättare att ge upp. Jag vet en del som hade blivit glada då.«

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera