Sju dagar

15–21 november

SSU-ordförande avgår, Annie Lööf får sonderingsuppdrag, Israel går mot nyval och fyra ministrar hoppar av den brittiska regeringen. Få koll på nyhetsläget med Fokus »Sju dagar«.


Sverige

21/11 MACCHIARINIAFFÄREN

Fyra forskare som varit medförfattare till rapporter som skrivits av den italienske kirurgen Paolo Macchiarini får indragna forskningsanslag av Cancerfonden, rapporterar Dagens Medicin.

21/11 SÄMRE HÄLSOLÄGE

Nära hälften, 46 procent, av svenskarna i yrkeslivet har en hälsofarligt dålig kondition. Andelen har ökat dramatiskt sedan mitten av 90-talet, enligt en stor studie vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Gränsen för riskabelt dålig kondition går ungefär vid att klara en tio minuter lång promenad i rask takt utan vila.

20/11 KLUVET L

Liberalerna i Skåne säger nej till att släppa fram en regering ledd av Socialdemokraterna, samtidigt som röster inom partiet föredrar en regering med M och KD. Partiledaren Jan Björklund avfärdar däremot inte ett samarbete med S.

19/11 SSU-AVHOPP

SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed avgår. De senaste veckorna har det framkommit att flera SSU-företrädare i Skåne har gjort homofoba och antisemitiska uttalanden. 

19/11 HUSKVARNAMORDET

En 16-åring åtalas för mord på en hemlös rumänsk man i Huskvarna. Mannen påträffades död i augusti i år, och två pojkar, 16 respektive 14 år, misstänktes ha misshandlat honom till döds. Nu åtalas den äldre pojken för mord. Bevistalan begärs mot 14-åringen, vilket innebär att en rättegång hålls om vad som hänt, men att inget straff utdöms.

 19/11 BEGLERS CHANS

Ann-Marie Begler fick lämna jobbet som generaldirektör för Försäkringskassan under uppmärksammade former i april. Men hon vill ha tillbaka jobbet och har sökt den utannonserade tjänsten. 

18/11 MÖDRAMANIFESTATION

Mammor som fått sina söner ihjälskjutna samlas på Sergels torg i centrala Stockholm för en manifestation mot våldet. De vill synliggöra människorna bakom statistiken och se förändring.

17/11 SCHACK-VM I LONDON

Ställningen är lika efter att halva schack-VM spelats i London mellan norska naturbegåvningen Magnus Carlsen och amerikanen Fabiano Caruana.

16/11 RADIOTJÄNST VARSLAR

Riksdagen har beslutat att ersätta radio- och tv-avgiften med en skatt, vilket innebär att dagarna för Radiotjänst i Kiruna är räknade. På företaget har
76 tjänster varslats. Avgiftskontrollanter och deltidsanställda ska bli uppsagda den 1 januari och ytterligare 115 tjänster ska sägas upp den 1 juli.

15/11 LÖÖFS CHANS

Centerledaren Annie Lööf får talman Andreas Norléns uppdrag att sondera förutsättningarna för en ny regering. Uppdraget löper över en vecka, med möjlighet till förlängning, enligt talmannen. Statsvetarprofessorn Tommy Möller uppger att utsikterna för att lyckas är utomordentligt små.

15/11 NY BUDGET

Riksdagen har nu fått övergångsregeringens avskalade budgetproposition, som är fri från nya partipolitiska förslag. Under de kommande två veckorna kan alla riksdagspartier svara med egna budgetmotioner. Något Moderaterna avser göra, antingen tillsammans med allianspartierna eller som en egen M-motion. Sverigedemokraterna håller öppet för att stödja en M-budget.

Internationellt

21/11 VÅLD I KAMERUN

Våldet i Kameruns engelsktalande delar förvärras, enligt en ny rapport från FN. Över 20 personer ska ha förts bort, för att senare släppas. FN uppmanar alla sidor att stoppa våldet i landet där engelskspråkiga separatister har utropat självständighet i två regioner. Krisen ledde förra året till väpnad konflikt.

20/11 PRIVATA TRUMPMEJL

President Donald Trumps dotter och rådgivare Ivanka har använt ett privat e-postkonto för jobbrelaterade mejl till Vita huset. President Trump har tidigare gjort en stor affär av att hans valmotståndare Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister använde en privat mejladress men kallar de nya uppgifterna för »fake news«, falska nyheter.

19/11 KALLSUPARE

Geografi spelar roll för alkoholkonsumtion. Ny forskning visar att människor som bor i kalla områden där solen lyser med sin frånvaro dricker mer alkohol än andra, enligt forskare vid Pittsburghs universitet, som studerat data från 193 länder.

 18/11 INGEN UTLÄMNING

President Donald Trump uppger att USA inte har några planer på att utlämna den turkiske medborgaren Fethullah Gülen, som av Turkiet anklagas för att ha legat bakom kuppförsöket sommaren 2016.

18/11 MALTAMORDET

Maltesisk polis har identifierat en grupp på minst tre personer som är misstänkta för att ha planerat mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia, enligt lokala medier.

18/11 USA-BRÄNDERNA

De dödliga skogsbränderna i Kalifornien är ännu inte under kontroll och minst 76 personer har dött i dem. Stora regnmängder väntas framöver, vilket kan skapa nya problem i form av lerskred. 

17/11 ISRAEL GÅR MOT NYVAL

Premiärminister Benjamin Netanyahu kämpar för att hålla ihop sin svaga koalition i Israel. Finansminister Moshe Kahlon, som leder mittenpartiet Kulanu, vill ha nyval, liksom inrikesminister Aryeh Deri, ledare för det ultraortodoxa partiet Sha.

 15/11 BREXITMOTGÅNGAR

Fyra ministrar — inklusive brexitansvarige Dominic Raab — lämnar Theresa Mays regering av missnöje med det omstridda brexitavtalet. Ett kraftigt bakslag för den brittiska premiärministern, just som hon laddar för en svår strid med parlamentet. Missnöje mot avtalet har lett till omfattande kritik. Men att byta premiärminister underlättar inte skilsmässan med EU, enligt May.

15/11 MORDET PÅ KHASHOGGI

Fem saudiska tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. USA straffar 17 saudier, en av dem tidigare nära rådgivare till kronprins Mohammed bin Salman, med sanktioner för delaktighet i mordet. Och Tyskland har utfärdat ett inreseförbud till Schengenområdet för 18 saudier på grund av deras misstänkta inblandning i mordet.

Sammanställt av: Emanuel Sidea

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera