Lamppamp i partiledarkamp

Text: Andra Kammaren

[caption id="attachment_556498" align="alignnone" width="623"] Johan Pehrson. Foto: TT[/caption]

När det blev känt att tidigare Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) hade styrelseuppdrag i två företag, Beijer-Alma och Elekta, markerades början till slutet för henne. Wikström petades från förstaplatsen på EU-valsedeln.

Johan Pehrson gjorde i höstas comeback i riksdagen efter att ha varit borta en mandatperiod. Under den tiden ägnade han sig åt lampor, som vd för belysningsföretaget Watt och Veke.

2017 valdes han också till ordförande i föreningen Hemljus liksom i deras bolag Hemljus AB.

Watt och Veke ägs av KB18 Företagsförädling AB. Pehrson lämnade sina styrelseuppdrag där (i Svensk Formteknik och KB18 Företagsförädling) så sent som i maj i år. Några av dem i början på året.

Men enligt senaste årsredovisningen är han kvar som delägare till 10,5 procent i KB18 Företagsförädling AB, som hade en nettoomsättning på 105,7 miljoner under 2017.

De tio delägarna i KB18 muckade alla som kompanibefäl från I3 för nära 30 år sedan. När de tröttnat på lumparminnen satte de igång att bygga företag.

Från KB18:s hemsida.

Återstår att se om ljushuvudet Pehrsons affärer väcker nytt liv i debatten som fällde Wikström.

* * *

Bilderna är hämtade från Riksdagens ledamotsförteckning 2002/2003

  

Ett klassiskt »kurragömmaspel« nu i politisk tappning!

2002 – dåvarande folkpartiet reser sig som fågel Fenix ur askan och får 13,3 procent i valet. Valresultatet gör att ett antal unga liberaler tar plats i riksdagen. Bland de Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Christer Nylander. Johan Pehrson hade varit partisekreterare men blev nu ordförande i justitieutskottet. Samma år kom även Birgitta Ohlson och Allan Widman in i riksdagen.

Blir det en regngrå helg föreslår vi att ni tillsammans med barnen gör en liberal version av klassikern »Vem där«, ett slags sänka skepp med gubbar och gummor istället för fartyg. I brist på liberala kronprinsessor och kronprinsar har vi fått fylla ut spelplanen med dubbletter – skyll inte på oss, skyll på Jan!

Ni kan även klippa ut spelarna och använda dem i ett »Liberal-Bingo«. Fyra i rad ger en hint om vem som blir partiledare. Christer Nylander är med som spelets joker och kan kastas in som torped om någon, i sydsvenska ledarsidors anda, skulle avvika från de partiinterna spelreglerna.

Printa gärna ut och använda halmhatten här som förstapris!

Halmhatt? Ja, det är en klassisk liberal symbol som odödliggjordes i valkampanjen 1968.

 

När det begav sig i hattarnas parti.

* * *

Avdelning: Man får vara glad åt det lilla

* * *

Lundgrens extra allt

Chipsskålen. Vi måste prata om Sverigedemokraternas chipsskål! Den som blev en snackis i samband med partiets »uppesittarkväll« i EU-valet. Skålen, eller snarare spannen, var fylld långt över bredden med flera lager snacks. På nätet började folk gissa vilka typer av chips Jimmie Åkesson och den flyhänte EU-parlamentarikern Peter Lundgren satte i sig under kvällen.

Komikern David Borg sade sig ha listat ut vilka chipssorterna var, och skrev på Instagram:

»Från överst till botten i skålen (läs spannen, reds anm.):

  1. Svenska lantchips, gräddfil
  2. Vickningschips från Estrella
  3. Doritos Cruncherz Texas Ranch (OLW)
  4. Grillchips från Estrella.«

Bara en chipssort från OLW alltså. Om detta stämmer är det lite överraskande, det finns nämligen en relation mellan OLW:s djupa räfflor och politik från den yttre högerkanten. Wasabröd, där OLW var dotterföretag, såldes av ägarfamiljen Lundström 1982, och ägs i dag av italienska Barilla. En av fem arvtagare är Carl Lundström, uppmärksammad som aktivist och finansiär i en rad högerextrema rörelser. Carl Lundström var en av dem som dömdes i Pirate Bay-målet. Han har också bakgrund i Bevara Sverige Svenskt, Ny demokrati, Framstegspartiet, Nationaldemokraterna – och bidrog när en SD-grupp försökte ta makten i Skattebetalarnas förening 2005.

Det var på den tiden då öppet skitsnack muslimer och invandrare inte gav minuspoäng inom sverigedemokratin. I dag antar vi att OLW klingar lika falskt i partiledarens öron som »järnrörsskandal« uttalat på ungerska.

* * *

Statsminister »Tette«

Skolfoto av Stefan Löfven på den tiden han kallades »Tette«. Foto: SVT Play

SVT-dokumentären »Svetsaren i Rosenbad” av Karin Swärd avslöjar en nyhet som skakar om hela det politiska Sverige. För första gången får vi lära oss statsministern och partiledaren Stefan Löfvens smeknamn i unga år, ett namn som andas mer Djursholm än röda Ådalen: »Tette«.

Tette är ju gulligt och passande en grabbhalva. Men vi undrar vad Tette kan ha kallats under sin tid som svetsare på Hägglunds på 80-talet? Den här obetalbara filmsnutten från jobbarlivet i Göteborgs frihamn vid samma tid kanske kan ge oss en aning: Tjuven i Bagdad, Rock-Olga, Snoppen?

Hur som helst väntar vi nu med spänning på nästa riksdagsdebatt där någon hänvisar till »statsminister Tettes« inlägg.

Ur barndomskamratens fotoalbum: »Tette och Tobbe i Storsand 1975«. Foto: SVT Play

* * *

Förplägnad(S)fighten: Juholt vs Ahlin

 

 

Skärmdumpar: Facebook

Håkan Juholts egensinniga metoder som ambassadör har fått kollegorna på UD att höja på ögonbrynen. Vilken ambassadör anordnar en straffläggartävling för värdlandets toppolitiker i residensträdgården? Eller poserar glatt med silltallrikar i landets största mattidning?

Sannolikt bara en: Håkan Juholt.

Men nu har den skojfriske sossen från Oskarshamn fått konkurrens. Av ingen mindre än en av sina närmast förtrogna: Urban Ahlin (S).

Efter valet i höstas valdes en ny talman i riksdagen. Avgående Ahlin fick då äran att företräda Sverige som ambassadör i Kanada. Den här Kammaren kunde tidigt avslöja spår av vad som komma skulle. I våras lade Ahlin ut en bild på sig själv där han spelade hockeyspel vid en gruvmässa (bara i Kanada). Håkan Juholt insåg så klart vad han höll på med och svarade: »Glad att det intensiva träningslägret i Reykjavik fick dig i form«.

Det gick nästan att ta på spänningen de båda sändebuden emellan.

Nu har de båda ambassadörerna ställs mot varandra igen. I samband med en mottagning för olika länders försvarsattachéer lade Juholt upp en bild på Facebook av den småländska delikatessen kroppkakor med rårörda lingon.

Genast kom svaret från Kanada. Kanske något oväntat från Juholts nära kompis Michael Mohr, höjdare på Saab. Där, i en kanadensiskt vacker miljö, hade Urban Ahlin dukat upp en festmåltid åt sina gäster i form av ett stort kar med ostron.

Mohr skrev: »Ett lite annorlunda koncept vid kvällens mottagning hos din kollega i Ottawa!«

Håkan Juholt svarade blixtsnabbt: »Vilken otur att isterbanden inte hann fram.«

Ouch!

Fortsättning följer, hoppas vi.

* * *

Dödskul, May!

Ibland blir det lite skumt i automatiserade översättningar:

* * *

Feministen i Bjuv

Det är sannolikt tufft, och uppenbart ensamt, att vara Bjuv 1:s ende feminist. Ge dig gärna till känna för en öppenhjärtig långintervju.

* * *

I fädrens spår för framtids segrar…

 

Skärmdump: Youtube

Bergur Løkke Rasmussen är en 29-årig handelshögskolestudent som hade en bra position på Venstres EU-valsedel. Och med en viss draghjälp av pappa Lars Løkke, Venstreledare och statsminister.

»Jeg tror jeg får ballade, hvis jeg ikke stemmer på Bergur«, kommenterade han sin röstning.

Nu räckte inte statsministerstödet ända fram. Bergur fick strax över 11 000 personröster men missade parlamentsplatsen i Bryssel.

Bergur när han siktade på Bryssel. Foto: Venstre

* * *

Lika som bär

Siv Wennström, operadiva, och Ulrica Schenström, tidigare statssekreterare för M.

Foto: Fokus, TT

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]