Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Sju dagar

Sju dagar 9–15 maj 2019

Julian Assange utreds igen, försvars­beredningen spricker, EU varnar Turkiet och ANC får majoritet i Sydafrika.

SVERIGE

15/5 SKRÅMOS BARN I GÖTEBORG

IS-rekryteraren Michael Skråmos barn landar i Göteborg. De sju barnen kommer tillsammans med sin morfar med flyg från Tyskland, uppger flera medier. Michael Skråmo bodde i Göteborg med sin familj innan de  anslöt sig till terrorrörelsen IS i Syrien. Både Skråmo och hans hustru är döda och släktingar i Sverige har försökt få hem barnen.

14/5 ÅTAL I KNUTBY

Tre pastorer kopplade till den före detta Knutbyförsamlingen utanför Uppsala åtalas på onsdagen för flera fall av misshandel samt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, enligt uppgifter från Åklagarmyndigheten.

13/5 AMBASSADÖR MISSTÄNKS

Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, har delgivits misstanke om brott med anledning av sitt agerande i fallet med den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, uppger SR Ekot.

13/5 ASSANGE  IGEN

Förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange gällande våldtäkt återupptas, meddelar Eva-Marie Persson, vice överåklagare. Hon uppger att det tidigare beslutet att lägga ner förundersökningen inte var grundat på svårigheter gällande bevisen utan på omständigheterna som hindrade utredningen.

13/5 UNIKT DNA-FALL

En åttaårig flicka i Göteborg våldtogs för snart 24 år sedan, och nu har rättegången inletts. Den misstänkte våldtäktsmannen, som nekar till brott, knyts till fallet via dna-spår på flickans tröja. Med stöd av en lagändring från årsskifte kunde utredarna beställa en så kallad familjesökning och fick träff på en närstående till den misstänkte mannen.

11/5 »AVSKAFFA PUBLIC SERVICE!«

Public service har spelat ut sin roll och bör läggas ner, anser Moderaterna i Stockholms län, som röstat igenom ett förslag om att skrota skattefinansierad radio och tv.

10/5 BEREDNING SPRICKER

De borgerliga partierna tänker inte skriva under försvarsberedningens slutrapport efter bråk om pengar. S vill inte ställa sig bakom beredningens belopp på 84 miljarder till det framtida försvaret.

10/5 ÅKLAGARE UTREDER BOENDE

I efterspelet till den moderate riksdagsledamoten Erik Bengtzboes dubbla boenden inleder åklagare nu en förundersökning om misstänkt bedrägeri samt brott mot folkbokföringslagen.

10/5 MSB BER OM HJÄLP

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gett Röda Korset i uppdrag att under 2019 organisera frivilliga vid större katastrofer och nationella kriser.

9/5 INRE GRÄNSKONTROLL FÖRLÄNGS

De inre gränskontrollerna förlängs med sex månader, efter beslut på dagens regeringssammanträde. Enligt regeringen kvarstår villkoren för att de ska vara kvar, med tanke på EU:s regler och lagar för Schengensamarbetet. Det finns fortsatt ett förhöjt terrorhot och kontrollen av EU:s yttre gränser fungerar inte som den ska, menar inrikesminister Mikael Damberg (S).

9/5 IS-BARN VÄNTAR I IRAK

IS-rekryteraren Michael Skråmos barn fördes nyligen från flyktinglägret al-Hol i Syrien och uppges befinna sig i Irak. Enligt uppgifter till Ekot kommer Göteborg att ta emot barnen när de kommer till Sverige.

9/5 UTSLÄPPEN MINSKAR INTE

Efter en positiv trend för några år sedan ökar återigen utsläppen av växthusgaser i Sverige. Utsläppen ökade förra året till 63,8 miljoner ton, vilket är en halv miljon ton mer än föregående år, enligt preliminär statistik från SCB.

 

INTERNATIONELLT

15/5 RYSK PÅVERKAN INFÖR EU-VALET

Prorysk desinformation sveper över Europa och särskilt utsatta är Tyskland och de baltiska länderna, enligt Europeiska utrikestjänsten. Två veckor återstår till EU-valet och även Sverige är drabbat, om än i liten utsträckning. Bland annat har proryska medier rapporterat om att i  Sverige har den feministiska regeringen beordrat polisen att inte utreda  våldtäkter och att Sverige förbereder sig på att gå med i Nato och därför nyligen producerat en propagandafilm om en påhittad rysk attack.

14/5 EU VARNAR TURKIET

EU varnar Turkiet för att gå vidare med planerna på att borra efter olja och gas utanför Cyperns kust. EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att planen är olaglig och att EU:s samtliga utrikesministrar försäkrat att deras länder stöder medlemslandet Cypern i dispyten.

13/5 FLERA SKJUTNA I SUDAN

Över tio personer skottskadas nära den sittande protest som demonstranter genomför sedan länge i Sudans huvudstad Khartum. Enligt det styrande militärrådet har en officer dödats.

13/5 MISSTÄNKTA ATTACKER

Flera fartyg – däribland ett norsk­registrerat – har utsatts för någon form av sabotage utanför Förenade arabemiratens kust. Omständigheterna kring skadegörelsen är oklara, men Saudiarabien beskriver sabotagen som en attack. En amerikansk myndighetskälla uppger för Wall Street Journal att det troligen var Iran som låg bakom.

12/5 SPRÄNGD SOVJETUBÅT

Den har legat på Östersjöns botten i snart 77 år som grav för alla 37 besättningsmedlemmar. Men nu har den sovjetiska ubåten Sjtj-302 Okun hittats nära ön Tyterskär i Finska viken, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

11/5 USA ÖKAR PRESSEN

USA skickar fartyget USS Arlington och luftvärnssystemet Patriot till Persiska viken, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon. Sedan tidigare har ett hangarfartyg och bombflygplan av typen B-52 skickats till området för att öka pressen på Iran.

10/5 ANC FÅR MAJORITET

Regeringspartiet ANC vinner det sydafrikanska valet och säkrar definitivt en majoritet. Resultatet är ett tapp för landets stora maktparti, men innebär att president Cyril Ramaphosa kan regera vidare utan andra partiers stöd.

10/5 MANNING FRISLÄPPT

Visselblåsaren Chelsea Manning släpps fri efter att ha suttit häktad i 62 dagar då hon vägrat att vittna inför en federal åtalsjury som utreder Wikileaks i USA. Men hon är redan kallad till en ny förhandling.

9/5 GRIPNA FÖR JOURNALISTMORD

Fyra män har gripits för inblandning i mordet på journalisten Lyra McKee, uppger nordirländsk polis. 29-åriga McKee sköts i huvudet vid kravaller i Londonderry den 18 april. Gruppen Nya IRA har tagit på sig skulden för dödsskjutningen och bett om ursäkt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera