Så blir Fridolins nya liv som student

Text: Andra Kammaren

»Guds fridolin«. Så löd rubriken i ett reportage i Fokus (även om webbartikelns var en annan) om MP-språkröret Gustav Fridolin inför valet 2018. Miljöpartiets »underbarn« visade för första gången upp en sida vi tidigare inte fått se av honom: som troende.

I Stockholmsförorten Rissne fick vi följa med honom på gudstjänst i den lokala frikyrkan.

– Man får för en stund lägga bort alla titlar och uppdrag och annat och fira gudstjänst ihop och möta människor som känner samma sak, sa språkröret tillika utbildningsministern.

»Friddo«, som Åsa Romson brukade kalla honom, gav också en hint om vad han skulle hitta på efter språkrörsuppdraget löpte ut våren 2019. Han sa att politik, det är »ingen ball och trendig grej« utan något han nog skulle syssla med »under många år i mitt liv med ett civilt jobb, sannolikt bakom och framför katedern«.

– Men det är kul att plugga i och för sig. Jag har min fil kand och det hade varit kul att fortsätta där, sa han.

På vilket sätt?

– Folkbildning är väldigt intressant. Det är ett intressant forskningsfält också. Vuxenpedagogiken är alldeles för lite utvecklad i Sverige.

Du skulle alltså kunna tänka dig att forska?

– Ja, det hade varit väldigt roligt, sa Gustav Fridolin.

Fridolin kunde enligt MP:s stadgar sitta till som längst år 2020, men valde att – två veckor efter att Fokus avslöjat en hemlig rapport som dröp av internt missnöje – gå i förtid. Han lämnade över taktpinnen vid kongressen i maj.

Läs också: Hemlig MP-rapport – nu måste något hända i partiet

Men hur blev det med pluggandet? Vi har följt upp saken, och upptäckt att den tidigare utbildningsministern är en man av sitt ord. Enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) har han sökt fyra utbildningar i höst. Högst upp på prioriteringslistan finner vi en internetbaserad 7,5 poängskurs på helfart: »Inhemska religioner i norr«. På Stockholms universitets hemsida står det: »Kursen ger en översikt och fördjupade kunskaper i ämnesområdet inhemska religioner i norr, det vill säga fornnordisk, finsk, samisk och baltisk religion.«

Därefter önskar Fridolin läsa ytterligare en internetbaserad 7,5 poängskurs inom liknande ämne: »Kulturhistorisk översikt med inriktning mot inhemska religioner i öst«. Sedan kommer en 7,5:a i Mellanösternstudier och, sist men inte minst, 15 poäng på halvfart i »Tvärvetenskapliga perspektiv inom barn- och ungdomsforskning«.

Det blev alltså religion före pedagogik i Fridolins läslista. Frågan är bara hur han ska ha tid med allt. Bortsett från studierna har han två barn som har lovats mer uppmärksamhet. Fridolin är även ordförande för Stockholms stads nya Agenda 2030-råd. Därtill han han ett jobb i riksdagen som ledamot att sköta.

Vi önskar honom guds frid och lycka till!

* * *

Haj robot!

Att svenska residenset i Kanadas huvudstad Ottawa hade stora gräsytor hade nye ambassadören Urban Ahlin inte räknat med. Men tydligen fann ambassadören på råd. För det dröjde inte länge förrän tre robotgräsklippare dök upp.

Om även ambassadören själv har ersatts av en robot vet vi inte.

* * *

Ambassadörskampen fortsätter

Mopsandet mellan beskickningarna i Ottawa och Reykjavik tilltar även utan robotingripanden. När svenska nationaldagen skulle firas på ambassaderna satsade Ahlin på hockeyspel, och Håkan Juholt på fotbolls dito.

»Fantastiskt Urban«, skrev Håkan Juholt. Med en syrlig kontring riktad åt väst »Körde fotboll i Reykjavik viktiga matcher i EM-kvalet i veckan. Men lät du någon vinna?«

Skärmdumpar: Facebook

(Vi håller det inte för omöjligt att de tu vid bordet dock är mer intresserade av VM än EM, Håkan)

Sedan var det detta med trakteringen. I Ottawa blev den kanske lite pajig…

* * *

Dambergs dröm i uppfyllelse

Inrikesminister Mikael Dambergs besök i Washington i veckan innehöll ett spännande möte. Var det Francis eller Claire Underwood han träffade? Och i så fall – blir det en ny säsong av House of Cards? Nu när alla politiknördar förtvivlar över att »The West Wing« verkar ha försvunnit från C More.

Foto: regeringen

Vi råkar veta att House of Cards är en personlig favorit hos inrikesministern. När ena halvan av den här kammaren var på en utrikesresa med Mikael Damberg för sisådär 5-6 år sedan var paret Underwood och deras smutsiga förehavanden det enda han babblade om. Vi förutsätter att mötet var en dröm som gick i uppfyllelse.

* * *

Färdigpudlat

Skärmdump: Facebook

Heléne Fritzons Gucci-attack i slutdebatten inför EU-valet ledde som bekant till att Sara Skyttedal fick en Gucci-väska av Tino Sanandaji. Samtidigt blev världen en Gucci fattigare, dock inte på väsk- utan på pudelfronten.

Pål M Jensen, konsult på JKL, kom i ett radioinslag efter dåvarande migrationsminister Jan O Karlssons blamager med efterföljande ursäkter på uttrycket »att göra en hel pudel«. Inspirationen hämtade han hemmavid – fast numera utan Gucci.

* * *

Apropå dyra väskor..

..Minns ni Monas? Vi vet var den tog vägen.

Året var 2010 och efter en riksdagsdebatt fotograferades S-ledaren Mona Sahlin med en handväska från lyxmärket Louis Vuitton. Det fick inte minst den tyckande vänstern att reagera. Göran Greider kallade väskan ”ett hot mot socialdemokratin”. Men det var inte Sahlin själv som köpt väskan, visade det sig. Utan författaren Liza Marklund.

»Själv har jag nämligen en blå, och Mona brukade fingra lite på den ibland, och det noterade jag, men jag förstod förstås att hon inte kunde köpa någon sådan själv (fatta lyxdebatten som skulle följa!)«, skrev Marklund på Facebook.

Väskan fick en ny ägare några år senare: Erik Titusson, förlagschef på Lilla Piratförlaget. Han köpte väskan för 8.200 kronor. Och äger den fortfarande.

– Jag har den i mitt sovrum. Den återkommer, jag såg i samband med EU-slutdebatten att Sara Skyttedals handväska nämndes, varpå tidningarna skrev att nu är handväskedebatten igång igen med återkoppling till Monas väska, säger han.

Vad betyder väskan för dig?

– Jag tycker att det är ett intressant föremål. Väskan är ganska liten men rymmer så mycket, olika föreställningar om makt, om socialdemokratin, om att vara kvinna och om lyxkonsumtion.

Var du »team Mona« i den här debatten?

– Jo, men det får man säga. Det finns ett genusraster att lägga på detta: kvinnors lyxkonsumtion ses inte med samma ögon som männens. Skulle Reinfeldt ha en dyr klocka hade det inte varit lika intressant, säger Erik Titusson, som gör klart att han själv inte är socialdemokrat.

Han fortsätter:

– Ser man det konsumtionshistoriskt har en dyr handväska köpts av en rik man till sin hustru för att visa hur rik han är. Den här väskan var en gåva från en framgångsrik kvinna till en annan, det visar på nya konsumtionsmönster.

Och nu står den i sovrummet hos en man..

– Helt rätt. Cirkeln är sluten, säger han och skrattar.

Som politiskt intresserad, tillika väskkonnässör, är du på jakt efter Skyttedals väska?

– Nej, jag tycker faktiskt inte att hon är tillräckligt intressant, säger Erik Titusson och skrattar på nytt.

– Jag är nog aktivt ointresserad av Sara Skyttedals väska.

* * *

Den nakna sanningen

Partier liksom de kandidater som driver personvalskampanj ska redovisa sina intäkter om de överstiger ett halvt prisbasbelopp (23 250 kronor i dag). Problemet är eftersläpningen. Först den 1 juli kan vi via Kammarkollegiet få reda på hur partiernas och kandidaternas redovisning för valåret 2018 såg ut.

Emma Wiesner var C-kandidat i Europavalet i maj och samlade 20 683 personkryss och tog så när Centerpartiets andra mandat i Europaparlamentet. Men vilka intäkter hon hade och hur hon spenderade pengarna har hon gått ut med redan nu.

Klädsamt, tycker Andra kammaren, och ett exempel som manar till efterföljd.

* * *

Skärmdump: Facebook

Helglad arbetsmarknadsminister Ylva Johansson efter Halvvättern.

* * *

Skärmdump: Facebook

Statsvetarprofessorn Orla Vigsø har hittat Mao-mix i godisautomaten. Fazers puffar med choklad har däremot blivit av med sin glada gubbe (här en gammal bild).

[caption id="attachment_559948" align="alignnone" width="305"] Foto: Andra Kammaren[/caption]

Leninklubborna håller däremot stilen.

* * *

Lika som bär:

  

Finlands social- och hälsominister Hanna Sarkkinen (V) och Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP). (Tack Felicia!)

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]