Sju dagar

Text:

SVERIGE

21/8 Hårdare koll på jägare

Björnjakten inleds – och det här året blir kontrollen av jägarna mer omfattande. Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen i Västerbotten, säger till Ekot: ”Jag tror att det har blivit en stor hetsjakt kring björnen. Det går väldigt fort att skjuta de här björnarna. Många vill vara med och då använder man alla till buds stående medel.”

20/8 Politisk comeback

Aida Hadzialic (S) föreslås bli nytt förstanamn och finansborgarråd i opposition för Socialdemokraterna i Region Stockholm. Hon var tidigare minister i Löfvens regering men lämnade posten efter att ha åkt fast i en nykterhetskontroll vid Öresundsbron.

19/8 Massevakuering 

På Garnisonsområdet i Linköping hittas ett misstänkt farligt föremål. Flera hundra personer, varav ett 40-tal gamla och sjuka, får evakueras. »Vi kan inte kommentera vad det är för föremål«, säger Erik Terneborn vid polisen till TT.

9/8 Enn Kokk (S) avlider 

Socialdemokraten Enn Kokk är död, uppger partiet för TT. Han var under en tid chefredaktör för Socialdemokraternas tidning Aktuellt i politiken och länge huvudsekreterare i S programkommission. Kokk var gift med S-politikern Birgitta Dahl. Han blev 82 år.

18/8 Ökade befogenheter

En ny lag säger att Skatteverket får utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter. Syftet med lagändringen är att komma åt kriminella gäng.

18/8 Utreder Kinakoppling

Kristdemokraterna (KD) meddelar att de ska utreda de kontakter som en av partiets kommunpolitiker har haft med den kinesiska påverkansorganisationen Enhetsfronten. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

17/8 Polis åtalas 

En polis, som är vapeninstruktör, körde berusad i diket med sin tjänstebil. Därefter riktade han ett laddat vapen mot en annan polis. Nu åtalas polismannen för grovt rattfylleri och grovt hot mot tjänsteman.

17/8 »Satt i miljöskuld är icke fri«

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin ­parafraserar vid sitt sommartal S-ledaren Göran Perssons bevingade ord. Och fortsätter: »Skulden finns där. Den byggs på varje dag. Den orsakar jordskred där skogar skövlats. Den orsakar matbrist där jordar sköljts bort och grundvattnet sinar. Den gör så att kvinnor och barn inte längre kan äta fisk från Östersjön.«

16/8 Hot mot tiggare

Drygt två veckor efter att den politiska ledningen i Eskilstuna infört krav på tillstånd för att få tigga, berättar personer som tigger att de utsatts för hot, rapporterar Sveriges Radio. Privatpersoner ska bland annat ha försökt avvisa tiggare.

15/8 Vill ändra betygskriterier

Mer fakta än analys i de yngre årskurserna, dessutom bör det bli lättare att förstå betygskriterierna. Det hoppas S+MP-regeringen som tillsammans med L och C är överens om att revidera kursplanen. »Det ska bli betydligt lättare att förstå vad eleverna behöver kunna för att få ett visst betyg«, säger utbildningsminister Anna Ekström till DN.

15/8 Dansk svenskrädsla

Farhågor för att kriminalitet i Sverige ska spilla över på grannlandet, skrämmer danskarna, enligt en dansk statsvetarprofessor. I Norge är statsminister Erna Solberg upprörd över svenska nynazisters inflytande.

INTERNATIONELLT

21/8 Trump dissar Danmark

Donald Trump ställer in sitt planerade Danmarksbesök sedan landet avvisat hans önskan att köpa Grönland. »Förolämpande, barnsligt och respektlöst«, lyder reaktionerna från Danmark.

20/8 Fångar på flykt

Fler än 250 fångar är på rymmen efter att ett fängelse i staden Sorong i Indonesien satts i brand, rapporterar TT. Branden ska har startats i samband med en protest från ursprungsbefolkningen i provinsen.

19/8 Förbud mot klättring

I slutet av oktober förbjuds turistklättring för alltid på Australiens nationalklenod Uluru, eller Ayers Rock som klippan är känd som för många. Förbudet beror dels på säkerhetsaspekten, dels på urbefolkningens åsikter om klättringen, skriver TT.

19/8 Ordkrig om Hongkong

Det blir svårare att få till ett handelsavtal mellan USA och Kina om situationen i Hongkong trappas upp till våldsamheter. Det säger USA:s vicepresident Mike Pence. Från Kina heter det att vad USA tycker i frågan är oväsentligt. Det talas fortsatt om ett »kraftfullt ingripande« om inte Hongkongs myndigheter kan få situationen under kontroll.

18/8 Brist vid hård brexit

Storbritanniens regering förutspår brist på livsmedel, mediciner och bränsle under flera månader efter ett utträde ur EU. Anledningen är att 85 procent av lastbilarna som används för import inte är redo för den franska tullen.

18/8 Vill atombomba Mars

Mannen bakom rymdbolaget SpaceX och elbilstillverkaren Tesla, har tidigare pratat om att utlösa kärnvapen vid Mars poler för att göra planeten bebolig för människor. Nu twittrar han upprepat om att han vill atombomba den röda planeten. Han lägger också upp en bild på en t-shirt med bombbudskapet.

17/8 Eldgivning i Mellanöstern

Enligt den israeliska militären ska palestinier på Gazaremsan ha avlossat tre raketer mot södra Israel. Där sägs flyglarmen ha ljudit på flera håll samtidigt som luftvärnssystemet »Iron Dome« skjutit ner projektilerna.

17/8 Läcka tvingar ner plan

Ett SAS-plan på väg till Nice i Frankrike tvingas landa i italienska Milano. Det rapporterar danska Ekstra Bladet. Flygbolaget uppger för tidningen att orsaken är en bränsleläcka.

16/8 Ebola bekräftat 

Den lokala regeringen i Södra Kivuprovinsen i Kongo-Kinshasa bekräftar de två första fallen av den dödliga sjukdomen ebola. Utbrottet har skett 70 mil söder om den plats där det senaste utbrottet upptäcktes.

16/8 Slut på fredssamtal

Diktaturen i Nordkorea meddelar att det inte blir några fler fredssamtal med Sydkorea. Eremitstaten ska ha upprörts över att grannlandet i militärövningar med USA ser Nordkorea som det stora hotet.

16/8 Bongo träder fram

Gabons president Ali Bongo drabbades av en hjärnblödning för snart tio månader sedan – nu gör han sitt första framträdande. Den 60-årige statschefen stödde sig på en käpp, log och utbytte hälsningsfraser med säkerhetspersonal, enligt TT.

16/8 Vill ta över krisparti

Olaf Scholz vill bli ny partiledare för krisdrabbade Socialdemokraterna (SPD). Han är i dag Tysklands finansminister och vicekansler. »Jag är beredd att kandidera, om ni vill«, ska Scholz ha sagt i ett telefonsamtal med SPD:s tillförordnade ledartrojka, enligt TT.

15/8 Trudeau kritiseras

Landets etikkommissionär hävdar att premiärministern bröt mot flera regler då han inför valet i oktober försökt »utöva inflytande över riksåklagaren«. Justin Trudeau ska betala böter om upp till 500 kanadensiska dollar, motsvarande drygt 3 500 kronor.

15/8 Piloter hyllas 

Utan att någon dog lyckades två ryska piloter nödlanda ett trafikflygplan med 233 människor ombord i ett majsfält. Nu hyllas de av Kreml, som förväntas dela ut medaljer till de båda piloterna.