Haparanda kan sluta drömma om en C-stämma

Text: Andra Kammaren

Thorbjörn Fälldin med frun Solveig i mitten, till höger CUF-ordföranden Karl-Erik Olsson, blivande CUF-ordföranden Anders Ljunggren längst till höger. Och så han vars namn vi inte vet till vänster. Foto: Wikimedia/Centerpartiet 

Länge var det väldigt lätt att pricka in när Centerpartiet hade stämma. Veckan efter att riksdagen stängt för sommaren, med midsommarafton i slutet på veckan. Och stämmorna hölls oftast i en gymnastiksal eller aula i städer som Bollnäs, Sunne eller Arvika. Rent av i Haparanda.

Och så drog de genom respektive samhälle i sitt rikstingståg, klädda i folkdräkt eller mer vardagligt i sportjacka och gabardinbyxor eller storblommig klänning.

Det var då det. Detta då pågick faktiskt ända till 2004 och stämman i Västerås, med rikstingståg och allt.

Sedan hölls det där mötet med alliansens bildande i Högfors i augusti samma år och sedan var inget sig likt. Centerstämman hölls i Stockholm året efter för första gången sedan 1940-talet, visserligen i juni men lite alliansaktigt och självsäkert hette det maktövertagandetåg i stället. 2007 togs det definitiva steget, stämma hålls bara vartannat år och senast september månads utgång. Och 2009 i Örebro var sista/senaste (?) gången Centerrörelsen tågade genom stämmostaden.

Men årets centerstämma har en motionär som vill tillbaka till ursprunget. September är man för upptagna av lantbrukets sysslor, menar Henrik Jansson från Vänersborg. Han har kämpat med den frågan ända sedan 2013. Så här skriver han:

”Att placera partistämman under den mest arbetsintensiva perioden för de gröna näringarna gör att många av de som har kunskaperna som behövs för partiet… inte kan närvara på stämman av praktiska skäl”.

Nä, nä, försök inte, skulle partistyrelsens nej kunna sammanfattas. Dessutom med den lätt ironiska passningen tillbaka: ”Partistyrelsen vill påminna om att vi under en övervägande del av Bondeförbundet/Centerpartiets snart 110-åriga historia tidigare har genomfört riksting och partistämma i juni månad då höskörden pågick som bäst i stora delar av landet”.

Och gympasalarna har ersatts av konferenscentra. I praktiken slåss Karlstad, Västerås, Örebro, Uppsala, Norrköping, Linköping och storstäderna om alla partiers stämmor/riksting/landsdagar i dag.

Så sorry Haparanda, Sunne, Bollnäs eller Arvika, men ni får nog ingen stämma – mer.

* * *

 

Korea-TV?

Är detta på riktigt? Det ser ju ut som när Georgiens president i piratsändningar försökt tillkalla omvärldens hjälp 2008. Eller kanske som en geografilärare som testar AV-utrustningen på högstadieskolan.

Nej, det var ju Löfvens klimattal. Men scenografin var inte den bästa. Vi fäster oss särskilt vid den lilla växten som står vid sidan av. Ett skott? Och växten intill i kruka måste väl vara konstgjord? Nej, gänget som gjorde korvmojfilmen från valrörelsen 2018 får nog rycka in nästa gång.

* * *

Sno inte vår demonstration!

Den var proklamerad långt i förväg. Den 20 september skulle de som ansåg att Försäkringskassan utsatte sjuka för felaktiga bedömningar samlas på Sergels torg för att demonstrera. Någonstans längst vägen hakade Bensinupproret på, och tog väl minst sagt, över. Dessutom visade det sig att globala ”Gretarörelsen” Fridays for future valt detta till sin stora manifestationsdag.

Andra kammaren fick frågor från folk som passerade Sergels torg varför Bensinupproret stod och pratade om Försäkringskassans fel och brister. Och där många av de runt tvåhundra demonstranterna dessutom bar gula västar. Lärdomen är förmodligen att det inte funkar att ”sam-demonstrera” mot två helt olika saker, att Sergels torg inte fungerar som politiskt varuhus och att ingen slår Gretarörelsen.

* * *

Den 10 september blev Ann Linde Sveriges nya utrikesminister. Fast frågan är om inte den tyngsta utnämningen i familjen kom elva dagar senare. Då utsågs nämligen Inger Linde till Årets ABF-are i Helsingborg.

Rörelseengagemanget har skett vid sidan av att hon skött om tobaksaffären W Netterströms Eftr (i passande nog) Folkets hus, fast det är det slut på nu.

Utmärkelsen delades ut av en annan från Utrikesdepartementet, nämligen ambassadör Kent Härstedt (kanske mest känd som Estoniaöverlevare) som vid sidan av diplomati på koreanska halvön också håller i ABF-klubban i Helsingborg.

* * *

När så mycket av debatten handlar om brottslighet kanske det är passande att statsministerns nya talskrivare är jurist. Linnea Swedenmark blev färdig jurist i mars och kan på sitt CV också skriva att hon vikarierat som kriminalvårdare på Österåkeranstalten.

Hon kommer från Östersund, men var senast ledarskribent på Norrländska socialdemokraten, NSD, men även skrivit ledare i Länstidningen och Aftonbladet.

Och hon har det i blodet. Pappa Peter Swedenmark var politisk chefredaktör i 20 år på Länstidningen där även mamman jobbade.

Tidigare talskrivaren Anders Thor gick som vi tidigare berättat till batterikoncernen Northvolt som ansvarig för samhällskontakter.

* * *

Feel the Bern

Daniel Bernmar (självklart till vänster) med morfar Anders. Bilden från Daniel Bernmarks twitterkonto.

På söndag är det Göteborgsderby när IFK Göteborg möter Häcken på Gamla Ullevi. I S-kretsar var länge läktaren på Ullevi på hemmamatcherna en plats där ett och annat politiskt dilemma kunde redas ut.

Möjligen tillämpas den principen även längre vänsterut, för stadens starke V-ledare, Daniel Bernmar, har starka band till änglarna i IFK. Han föddes blåvit, morfar var den legendariske klubbledaren Anders Bernmar, som gjorde IFK till ett storlag även på europeisk nivå med segrar i Uefa-cupen 1982 och 1987. Glansperidoen för IFK tycks vara över (plats 6 i allsvenska i dag) men för Vänsterpartiet i Göteborg är deras bästa tid nu.

I senaste kommunvalet fick de 12,6 procent och i senaste partisympatimätningen från SCB fick de rent av 17,2 procent i Göteborg.

Undra på att Vänsterdagarna i november i år hålls just i Göteborg.

* * *

Än jag då…

… känns det som hon i svart tänker. En som helt undkom uppmärksamheten runt Micael Bindefelds 60-årsfirande var Mona Sahlin. Vi fick nästan känslan av sorg över att inte hon fick några frågor om vem som betalt resan. För enligt uppgift gjorde hon det själv, trots att några av de nuvarande partiledarna (Subuni och Busch Thor) lät sig bjudas i likhet med många andra gäster.

Men Bindefeld har råd med det. I hans ägarbolag Micael Bindefeld Kapital AB finns samlade tillgångar på 111 miljoner.

* * *

Ambassadör Juholt och vice talman Åsa Lindestam på Islandsbesök funderar på djärva inslag till Islands svar på Almedalsveckan. Foto: Facebook.

Nu ska Almedalen exporteras även till Island. På norra Island ligger Akureyri, största staden på norra Island (vilket inte säger så mycket). Här ska i alla fall isländska Almedalen hållas med massor av seminarier och utställare.

* * *

Greider eller Greiber? Göran eller Gunnar?

Att han var poet visste vi. Men konstnär? Apropå Åsa Lindestam blev vi överraskade av att se uppgiften att en Gunnar Greider testamenterat 1 000 tavlor till Nordanstigs kommun.

* * *

Veckans glasögonhistoria

Carl Bildt hos Skavlan. Foto: TT

Som vi noterade i förra veckan övergick Bildt så småningom till båglösa glasögon. Det var i dessa bågar Carl Bildt under utrikesministertiden flög Bildt runt i världen. Glasögonen var resvänliga så tillvida att de var lätta och gick enkelt att sätta på och av. Nackdelen var att de också var något böjliga, och att de därför efter ett tag ofta satt snett på ministern. En källa med god insyn i Bildts stab vittnar om att medarbetarna flera gånger kontaktades av optiker i landet som hade sett Bildt i medierna, och erbjöd sig att rätta till glasögonen. Det gick så långt att tillverkaren till och med framförde sin tacksamhet över att ministern bar deras glasögon, men att han gärna fick rätta till formen.

Foto: TT

I maj 2013 välkomnade Bildt EU:s dåvarande ”utrikesminister” Catherine Ashton till Eurovision Song Contest-finalen i Malmö. Den erkänt schlagerintresserade Bildt passade på att göra en poäng av ESC:s roll för europeisk integration. Både för Ashton och svensk media.

Det var bara ett problem: När Bildt landade på Sturup hade den ena skalmen på de båglösa glasögonen av någon anledning lossnat - kanske förslitningsskador på grund av det myckna böjandet. Glasögonen satt kvar med hjälp av en tejpbit på kinden. Bildt var på väg till en tv-intervju i Malmö och behövde ha glasögon på sig under intervjun. Bildts pressekreterare Erik Zsiga bar ett par karakteristiska röda glasögon som han erbjöd ministern att testa. Bildt tog på dem och kunde konstatera att han såg utmärkt i dem. Sedan tog han av dem.

”Men jag kan ju för guds skull inte ha röda glasögon i tv.”

Det blev istället att Bildt intervjuades i tv med de halverade båglösa glasögonen fasttejpade och en uppmaning till kameramannen att bara filma från ena sidan.

Bildt i schlagerfestivalyran, iförd låneglasögon. Foto: TT

Carl Bildt sneda glasögon fick oss för övrigt att minnas ett gammalt radioprogram, från 70- eller 80-tal. Det hette "Falutimmen lite på trekvart" och leddes av den oförglömlige Bengt "Polo" Johansson. Som till med gjorde egna plattor.

* * *

Lika som bär

Irene Svenonius, finanslandstingsråd (M) i Stockholms läns landsting, och Elizabeth May, ledare för Green party i Kanada

 

 

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]