Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes / Politik

SD vill inte att facket ska utse lokala skyddsombud

I Sverigedemokraternas budgetmotion föreslår de att fackens rätt att utse lokala skyddsombud tas bort, och att de regionala skyddsombuden ska utses av Arbetsmiljöverket. Förslaget har väckt starka reaktioner hos facken.

Det började när nye socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) uppmärksammade förslaget i ett Facebook-inlägg: ”SD vill avskaffa skyddsombuden som varje dag kämpar och sliter för en anständig och schyst arbetsmiljö. Det här är inget annat än en attack mot den så framgångsrika svenska modellen som byggt vårt land. SD vill nu förvägra arbetstagare runt om i landet rätten att välja sin egna representanter via facken”, skrev han.

Efter det har sociala medier exploderat i reaktioner.

”Att påstå att ”fackförbund inte i första hand försvarar medlemmarnas intressen, utan driver S frågor i en facklig kontext” & föreslå ”helt fristående (från facket) arbetsmiljörådgivare” i stället för skyddsombud. Det är inget annat än en förolämpning mot våra 1000-tals skyddsombud”, skriver Martin Linder, ordförande i Unionen (som inte har några politiska kopplingar) på twitter.

”Detta skulle vara en mycket allvarlig attack mot löntagare, fackliga organisationer och arbetsmiljön!”, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

LÄS OCKSÅ: Löfvens val: Här är regeringens nya ministrar

”Skyddsombud som utses av kollegor på arbetsplatsen och som kan vara trygga i sin roll är i dagens klimat med stress och ökning av dödsolyckor är livsviktigt. SD vill avskaffa dem! Fientligt mot alla som jobbar och är löntagare i Sverige”, skriver tidigare socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Magnus Persson är SD:s talesperson i arbetsmarknadsutskottet och har noterat uppmärksamheten:

– Det här är inte alls så kontroversiellt som S ger sken av. Vi vill inte ta bort skyddsombuden, men facket ska inte ha monopol på att utse dem, säger han.

Ni vill ha ”oberoende arbetsmiljörådgivare” som är ”underställda Arbetsmiljöverket”. Alltså i princip förstatliga skyddsombuden?

– De regionala skyddsombuden vill vi effektivisera genom att koppla dem till Arbetsmiljöverket. De lokala skyddsombuden ska inte facken ha vetorätt mot vem som utses. Finns det inte en facklig organisation ska man kunna utse det själv på arbetsplatsen.

LÄS OCKSÅ: S krattar för hårdare linje i migrationen

Arbetsmiljöverket har redan nu svårt att hinna med det de ska göra. Det här skulle öka belastningen ännu mer?

– Ja, de får anställa kontrollanter som de gör i dag. Och de får pengar till regionala skyddsombud i dag 112 miljoner. Men i dag går pengarna vidare till facken. Och i vår budget skjuter vi till 50 miljoner extra till regionala arbetsmiljöarbetet.

I SD-förslaget heter det att ”tid och resurser skulle härigenom läggas på arbetsmiljöarbetet i stället för på en politisk agenda”.

Men facken rasar mot detta?

– Vi menar att man måste öppna upp systemet med skyddsombud. S har en politisk agenda för detta och vill hålla liv i sin koppling till facket. Vi sätter arbetsmiljöarbetet först.

– Jag var själv byggnadsarbetare i 26 år och var skyddsombud. Men när min aktivitet i SD blev allt mer synlig så var jag inte önskvärd längre.

Få ni med er andra partier på detta?

– Det har vi inte hunnit titta på. Men Centerpartiet har gått ut i samma fråga flera gånger. Det här är ett genomarbetat förslag från oss, och inget hafsverk, säger Magnus Persson (SD).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera