Sju dagar: Venedig svämmas över, man döms för dödshjälp och Linde trotsar Kina

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige

22/11 S-förbund: Mottagandet av kvotflyktingar bör dubblas

Det socialdemokratiska-förbundet ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” lägger fram 23 förslag för asylpolitiken. Bland annat vill förbundet att permanenta uppehållstillstånd ska återinföras som huvudregel för de som söker asyl i Sverige, skriver förbundsordföranden Ulf Bjereld i ett pressmeddelande.

20/11 Kristersson självkritisk i Facebook-inlägg

M-ledaren Ulf Kristersson medger i ett Facebook-inlägg att även hans parti har gjort för lite för att stoppa det framväxande gängvåldet, trots att många tidigt varnade för följder av ”långvarigt okontrollerade invandring”. Men han säger att partiet nu sväng i invandringfrågan, vilket gör partiet redo att axla regeringsmakten, enligt Expressen.

19/11 Depression i topp

Stress, depression, rygg- och ledproblem är de vanligaste orsakerna till att svenskar långtidssjukskrivs, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Psykiska orsaker ligger i topp i samtliga län. »Dalarnas län har högst andel långvarig sjukfrånvaro som beror på psykiska diagnoser, där ligger siffran på 42 procent, medan Norrbottens län har lägst andel på 32 procent«, skriver AFA Försäkring i ett pressmeddelande.

18/11 Döms för dråp

Den man som gav sin hustru en dödlig dos morfin i samförstånd med henne för att avsluta hennes lidande döms till 1,5 års fängelse av Ångermanlands tingsrätt. Mannen dömdes för dråp. »Jag har pratat med min klient och vi är helt inställda på att överklaga. Även om det är långt ifrån straffminimum är vi inte nöjda förrän han blir frikänd eller får en villkorlig dom«, säger mannens advokat Thomas Bodström till TT.

16/11 Lind trotsar Kinas hot

Kina varnade kulturminister Amanda Lind (MP) för att närvara vid utdelningen av PEN:s pris till den fängslade förläggaren Gui Minhai. Men Lind deltar i prisceremonin i Stockholm. Kinas hot bestod i att Amanda Lind inte kommer att beviljas inresetillstånd i landet. Tidigare sa ambassadören till TT att hotet även gällde statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara vid ceremonin.

16/11 L lyfter förorter

På Liberalernas landsmöte i Västerås lanseras »förortslyftet« – ett paket som ska riktas mot så kallade utsatta områden. Partiets mål är att problemen ska vara lösta 2030. Sverige har 60 utsatta områden, varav 22 är särskilt utsatta.

15/11 Linde markerar mot Kina

»Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking«, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT. Markeringen handlar om att Kinas ambassadör i Sverige har uppmanat Svenska PEN-klubben att ställa in utdelningen av Tucholskypriset till Gui Minhai. »Vi kommer säkerligen att vidta motåtgärder«, sa Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, i en intervju med Sveriges Radio. Uppmaningen och hotet om konsekvenser finns även på den kinesiska ambassadens hemsida.

15/11 Inget misstroende

Riksdagen samlar inte den majoritet av kammarens ledamöter som krävs för att avsätta en minister när misstroende­votumet mot justitieminister Morgan Johansson (S) röstas om. Rösterna är 151 för misstroende, 131 mot och 57 ledamöter avstår. Vänstern och Centern avstår från att rösta. Det var Sverigedemokraterna som hade begärt omröstningen.

15/11 Överklagar NMR-domen

Åklagaren Jonas Martinsson överklagar de friande domarna mot 14 NMR-anhängare efter den nazistiska demonstrationen i Göteborg i september 2017, rapporterar P4 Göteborg. Det handlar om att demonstranterna använde den nazistiska symbolen tyrrunan och bar uniform och om det kan klassas som hets mot folkgrupp.

Internationellt

22/11 ”Att åtala Netanyahu visar på enorm styrka hos riksåklagaren”

Att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruptionsbrott visar att landets rättssystem fungerar, säger statsvetaren och Mellanösternforskaren Anders Persson till TT.

– Det visar på en enorm kraft och styrka och ett stort mod hos riksåklagaren, säger Persson.

20/11 Nya bränder i Australien

Flera nya mark- och skogsbränder blossar upp i södra Australien. I delstaten South Australia råder på onsdagen extrema väderförhållanden med hetta och torra vindar, och av sammanlagt ett 50-tal bränder rasar två utom kontroll.

20/11 Slagsmål i Hongkong

Med budskapet »Paralysera hela Hongkong« försöker aktivister få med sig flera i protestaktionerna mot regimen. När skolorna öppnar på onsdagen visar många elever sympati med demonstranterna. Slagsmål och oändliga köer präglar samtidigt kollektivtrafiken i Hongkong på onsdagsmorgonen. Operatören MTR vittnar om stora förseningar på sex av sina tåglinjer.

19/11 IS-kvinnors barn till Moskva

Drygt 30 barn i åldrarna ett till tre år flygs från Irak till Moskva. Mammorna är fängslade i Irak.  Barnen fördes vid ankomsten till Moskva till sjukhus för att genomgå en hälsokontroll, uppger ryska myndigheter enligt TT. Sedan december i fjol har 122 barn mellan ett och femton år förts till Ryssland, som är ett av länderna med flest utländska medlemmar i IS.

19/11 Klimat i EU-budget

EU:s budget för 2020 är klar, meddelar kommissionen i Bryssel. Budgeten fokuserar bland annat på klimatförändringar, jobb, unga och säkerhet. Klimatet kommer nästa år att uppta 21 procent av budgeten som totalt omfattar över 150 miljarder euro.

18/11 Trump vill vittna

USA:s president Donald Trump kan tänka sig att vittna i en riksrättsutfrågning: »även om jag inte har gjort något fel«, skriver presidenten på Twitter. Demokraterna har inte sagt att de vill kalla Trump som vittne i riksrättsprocessen i representanthuset. Husets talman Nancy Pelosi (D) har dock uppmanat presidenten att berätta »sanningen«. Trumps advokater lär avråda honom från att vittna, skriver nyhetsbyrån AFP.

17/11  Polisen stormar

I gryningen stormar Hongkongs polis det universitetsområde, Polytechnic university, där demonstranter har barrikaderat sig. Demonstranterna försöker hindra polisen genom att tända eld vid ingångarna. Polisen varnar för att de kan komma att använda skarp ammunition om de riskerar att skadas.

16/11 Protester i Iran

Protesterna i Iran fortsätter och sprider sig till minst 40 städer, enligt statliga medier.  På sociala medier publiceras overifierade bilder och videoklipp som sägs visa demonstranter som sätter eld på byggnader och polisfordon, människor som skanderar »död åt diktatorn« och drabbar samman med polis. Minst två personer har dödats och flera har skadats.

15/11 Vatten över vaderna

Sanering pågår i Venedig där vattnet nått en och en halv meter över normala nivåer – den högsta nivån på 50 år. Markusplatsen stängs för allmänheten. Vattnet har forsat in i kyrkor, butiker och bostäder. Översvämningen orsakar skador som, enligt stadens borgmästare, kan komma att kosta miljardbelopp att åtgärda.

15/11 Obligatoriskt vaccin

Tysklands parlament klubbar igenom en lag om att alla barn måste vara vaccinerade mot mässling när de börjar i förskola eller skola. Om föräldrarna inte låter vaccinera sina barn kan de dömas till böter upp till 2 500 euro.