Andra kammaren

LO-ordförandens mystiska extrasambo

Veckans mysterium: delar LO-ordföranden lägenhet med sin sambo, eller sina sambos? Skägg har blivit ett tecken på politikers 50-årskris. Och så kommun-Sveriges problem med att byta boning. Andra Kammaren finns däremot där vi brukar, välkomna in.

I veckan som gick publicerade Fokus en intervju med LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Noggranna journalister som vi är gjorde vi omfattande research på karln innan mötet i LO-borgen, på sant Andra Kammaren-manér långt bortom hans fackliga förehavanden. Det var då vi upptäckte en märklig sak: I lägenheten på Mariatorget i Stockholm bor enligt de offentliga registren inte bara han och hustrun Carina Persson, chef för Campus Bommersvik, utan också en andra kvinna. Hon är 55 år gammal och dessutom med uppdrag som revisor i bostadsrättsföreningen.

Enligt de offentliga registren bor alla tre i samma lägenhet, och har samma lägenhetsnummer, i en trerumslägenhet på 95 kvadratmeter.

– Nej, det stämmer inte. Lägenheten är på 60 kvadrat, så det hade jag märkt, sa Thorwaldsson först.

För att sedan utbrista:

– Tänk om det är någon som har skrivit sig i vår lägenhet! Detta måste jag kolla.

Kolla gjorde "Kålle" och meddelade senare via sin pressekreterare att "något måste ha blivit fel" i registren, då den mystiska kvinnan i själva verket är en granne. Vackert så. Men varför drog fackhövdingen till med att lägenheten bara var på 60 kvadrat när den i själva verket är 95 kvadrat (en hel ombudsmannalägenhet större)?

Vi fortsatte att pressa presstjänsten och fick till svar att det nog blivit fel även där. Troligen hade LO-basens lägenhet, som under samtalet vuxit till 66 kvadratmeter (eller krympt..), "slagits ihop" med grannens i de offentliga registren. Det skulle ge grannen en lägenhet på 29 kvadratmeter. Problemet är bara att det inte finns någon sådan i huset, enligt bostadsrätssföreningens årsredovisning. Det finns inga ettor alls (vilket en så liten lya torde vara).

Det ok att tycka att det hela är förvirrande, det gör nämligen vi också. Klart är i alla fall att det alltid tenderar att bli rörigt när det kommer till LO-ordföringars lägenheter.

* * *

Politikernas väg ut ur 50-årskrisen

Ni vet kanske hur det är: en viss ålder kommer och frågorna formuleras i det inre; var tog ungdomen vägen. Som Peter LeMarc sjöng vid motsvarande tid i livet: ”Hur kunde vi bli så gamla så fort?”.

Den politiska lösningen på 50-årskrisen tycks vara att låta ansiktsbehåringen växa. Åtminstone nertill.

Här är några exempel på politiker som slagit till med skägg och när de gjort det.

Anders Borg 2019 – 51 år gammal, Justin Trudeau, premiärminister i Kanada 2020 – 48 år gammal, Mikael Damberg 2019 – 47 år gammal. Foto: TT

Sven Otto Littorin 2009 – blott 43 år gammal, Jan Björklund 2015 – 52 år gammal. Foto: TT

Specialfallet Jimmie Åkesson kom ut som skäggbärare redan 2015 – endast 35 år gammal. I hans fall handlade det Inte om 50-årskris, utan han lät skägget växa under sin sjukskrivning för utbrändhet efter valet 2014.

Foto: TT

Som trogna läsare vet har Andra Kammaren även tidigare gjort sin journalistiska plikt och kartlagt hur det verkligen förhåller sig med skägg i politiken. Som vi gjorde här och här.

Då fann vi att 2009 hade 44 riksdagsmän skägg eller mustasch, före valet 2018 var det 61 med skägg eller mustasch, men efter valet 2018 har det ökat till 73 ledamöter med skägg eller mustasch. Lägg till det 13 ledamöter med halvskägg där bärarens skäggidentitet är något oklar, har det glömt att raka sig i några dagar eller avser de att låta det växa.

Andra Kammarens skägganalys visar att vi nu kan vänta oss att vad som helst kan växa på hakorna på till exempel Morgan Johansson, Ibrahim Baylan eller Per Bolund. Vi tror på en tillväxtvänlig regering, ingen pogonofobisk (googla det om ni törs).

Margaret Thatcher sägs ha haft en släng av det senare, och förklarat att hon aldrig skulle släppa in en skäggig man i sin regering.

Ännu värre blir det när ålder och motgång sammanfaller. Låt oss bara ta två exempel på personer som misslyckats med att bli USA:s president. Al Gore som försökte 2000 och Ted Cruz som försökte 2016. En amerikanska presidentkandidat är chanslös om de bär skägg, rent av om de är för tunnhåriga. Senast en amerikansk president hade skägg eller mustasch var William H Taft 1909–1913.

Gore och Cruz förlorade, och vad gör de? Jo, anlägger skägg naturligtvis.

Ted Cruz anlade skägg två år efter att ha misslyckats i presidentvalskampanjen 2016, 48 år gammal, Al Gore gjorde det året efter misslyckandet 2000, 53 år gammal.

* * *

Jimmie Åkesson skärper sig som kommunpolitiker

Jimmie Åkesson är inte bara partiledare för sitt parti nationellt, han sitter också som ledamot i fullmäktige i sin hemkommun Sölvesborg. I takt med att SD fått allt större makt i kommunen, och nu har ordförandeposten i kommunstyrelsen genom Åkessons sambo Louise Erikson, har också ledamoten Åkesson fått skärpa sig och visa högre närvaro.

Numera ser han allt oftare till att masa sig iväg till Furulundsskolans aula och mötena i fullmäktige. Under 2019 var han bara frånvarande vid två möten av sju. Under valåret 2018 prickade han bara in ett möte av åtta, och 2017 visade han sig inte på ett enda möte.

* * *

Sossarnas hemliga krisgrupp

Som bekant går det inte så bra för S i opinionsmätningarna. I veckan kallades därför en hemlig krigsgrupp in till Sveavägen 68. Vi kan nu förvänta oss kommande utspel inspirerade av denna S egen motsvarighet till de grå pantrarna.

På bilden Thage G Peterson, Elvy Söderström, Ulrica Messing, Lena Baastad Rådström, Bosse Ringholm, Ingela Thalén och stående Marita Ulvskog och Pierre Schori. Vad har de nu kokat ihop?

* * *

Namnbyte en baggis för SKR – svårare med lokalbyte

 

Det som förut hette SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, bytte förra året namn till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Bytet tycks än så länge avlöpt smärtfritt hos både SKR och 290 kommuner och 21 regioner.

Desto svårare är det med lokalbytet.

Hösten 2016 avtalade SKL om att köpa fastigheten som är granne med Hotell Sheraton vid Tegelbacken från Skanska. Planen byggde på att Skanska river det hus som står där i dag och bygger ett nytt anpassat till SKL:s behov.

SKL:s fastighetsbolag Slussgården hoppades då på inflyttning i nya SKL-huset under 2020.

– Vår kontraktpartner, Skanska, säger att tidsplanen ska hålla. Vi har fått beskedet att 2020 ligger fast, sa Lars Kinneholm, vd Slussgården, till Dagens Samhälle.

Däremot fanns olika viljor om hur högt huset ska få bli: elva (ville SKL), tio (stadsbyggnadskontoret) eller nio (politikerna i staden).

Fast politikerna i SKL hade inte räknat in den politiska processen i Stockholm. Detaljplanen för kvarteret klubbades 2018 men överklagades av Samfundet S:t Erik. Ordförande där är det tidigare fastighetsborgarrådet i Stockholm, Monica Andersson.

De menar att det planerade huset skulle påverka ”riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården”.

Mark- och miljödomstolen avvisade deras överklagan och ansåg att samfundet inte hade någon klagorätt. Det beslutet överklagades i sin tur av Samfundet S:t Erik till mark- och miljööverdomstolen.

De gjorde en annan tolkning i november 2019 och skickade tillbaka ärendet till mark- och miljödomstolen. Samfundets har visst rätt att låta få planen prövad, tyckte de.

Och de framhöll att "planen avser ett område som har utpekats av Riksantikvarieämbetet som riksintresse 'Stockholms innerstad med Djurgården'".

Nu har Stockholms stad överklagat mark- och miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen. Senast 3 februari ska parterna komma in med kompletterande handlingar. Sedan avgörs under början av våren om Högsta domstolen ger prövningstillstånd.

Någon inflyttning 2020 blir det inte. Och inte blir väl krisande kommuner gladare av att prislappen för bygget som redan sätts i miljardbelopp lär höjas av förseningarna.

* * *

Oops, they did it again!

Moderaterna fick mycket tråkningar i valrörelsen 2010 för sin affisch där några personer utklädda till byggnadsarbetare tog en ”trefika”. Mängder av byggfolk förklarade att någon trefika inte existerade. Så dags funderade byggjobbarna i stället på att avrunda dagen, varför fika om man skulle gå hem inom en timme?

I veckan hände det igen. Moderaterna körde en skolkampanj på bland annat Instagram, med den finstilta texten: ”Dina barn ska rustas för framtiden, inte för Candy Crush level 293”.

Och ännu en pajig förklaring på det (skyll inte på oss):

 

* * *

Bo som en äkta statsvetare!

Har du alltid drömt om att leva som en statsvetare? Välva höga tankar om demokratins utveckling, statsskicket eller nästa regeringskris? Nu har du verkligen chansen.

Visserligen får du fixa utbildningen själv, men för ynka 5,8 miljoner (eller mer) kan du sedan flytta in i en bostad där både Stig-Björn Ljunggren och Bo Rothstein bott. Bastu finns, men gitarrerna ingår inte.

Foto: Mäklarhuset

Foto: Mäklarhuset

* * *

 

Lika som bär

Annelie Karlsson, gruppledare för (S) i riksdagen, och Gudrun Nordborg (V), som lär ta Jonas Sjöstedts plats i riksdagen.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

andrakammaren@fokus.se

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera