En fluga med rejält politiskt bett  

Text: Andra kammaren

[caption id="attachment_620464" align="alignnone" width="821"] Ardalan Shekarabi hyllas med fluga på Elle-galan 2017. Foto: TT[/caption]

En fluga gör ingen sommar. Men den kan skapa en unik klädprofil för en politiker. Fråga Ardalan Shekarabi.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har gjort för flugan vad Sara Danius gjorde för knytblusen; lyft fram ett klädesplagg som varit på väg ut till att bli ett personligt signum och helt rätt. Och om Shekarabi en dag skulle mobbas av sina regeringskollegor kommer rader av män i fluga att sluta upp bakom honom på Mynttorget.

Nu växlar han ibland till ”turtleneck” (det som felaktigt kallas polotröja på svenska) eller bara skjorta och kavaj. Slips undviker han, enda bildbeviset med slips vi hittar är ett framträdande i Katrineholm 2017.

Inför valet 2006 lärde dåvarande kommunikationschefen Per Schlingmann de moderata valarbetarna att ”lämna slips och pärlhalsband hemma”. Att infoga fluga var aldrig på tal. Fast där har partiet annars en tradition att vårda. Jarl Hjalmarsson, partiledare 1950–1961, liksom färgstarke riksdagsledamoten Hugo Hegeland (satt 1982–1994), var pålitliga flugbärare.

[caption id="attachment_620463" align="alignnone" width="322"] H-ledaren (jodå!) Jarl Hjalmarsson övergav aldrig flugan. Foto: TT[/caption]

[caption id="attachment_620469" align="alignnone" width="331"] Hugo Hegeland svek heller inte flugan. Foto: TT[/caption]

För Shekarabi tog det fart när han utsågs till civilminister i Stefan Löfvens första regering 2014. När de nya statsråden ställde upp sig på Slottsbacken glodde fotograferna lite extra på killen i fluga.

Redan på första bilden med nya regeringen bar han en vinröd fluga runt halsen.

"Jag tyckte det var fint med fluga och så testade jag och föll för det. Nu har jag vant mig vid det och jag bär fluga oftare än slips, som jag egentligen aldrig har varit särskilt förtjust i", sa Ardalan Shekarabi till partitidningen Aktuellt i politiken 2017.

Han hade just utsetts till Sveriges bäst klädde man av tidningen Elle.

Och för Aktuellt i politiken avslöjade han att han hade 30–40 flugor att välja på. Fast var mest svag för en blå fluga.

"Jag trivs ju i fluga och bestämde mig för att jag ska ha det. Man sticker ofta ut men det gäller att vara trygg med det", sa han.

[caption id="attachment_620462" align="alignnone" width="475"] Unik bild: Shekarabi i slips. I Katrineholm 2017. En hyllning till ex-kommunalrådet Göran Persson? Foto: TT[/caption]

Fast till utdelaren, modetidningen Elle, berättade han att det fanns en annan bakgrund till flugan:

"Jag ser mode som ett sätt att ta ställning för värderingar. Att jag bär fluga exempelvis, tror jag har med det att göra. När fundamentalister – som än i dag har makten i Iran – ska uttrycka sig nedsättande om liberaler och människor med moderna värderingar använder de sig av begreppet 'fokkoli' vilket i princip innebär 'en man som bär fluga'. Så undermedvetet tror jag att det har funnits med i bilden, det skulle jag tro", berättade Shekarabi för Elle.

"Jag växte upp i Iran på 80-talet, och spenderade mina första tio år i livet där. Under 80-talet pågick ju en väldigt brutal kulturrevolution så det var stopp på alla gator och det stod moralpoliser som försökte stoppa moderna iranier från att klä sig modernt."

Men till och med en pålitlig flugbärare har sin gräns, avslöjar han i samma intervju:

"Jag fick faktiskt en fluga i trä av Margot Wallström, som hon hade fått i något internationellt sammanhang. Jag hade tänkt använda den, men den kom liksom aldrig till användning så vi auktionerade ut den i samband med Radiohjälpen, jag tror den drog in typ 20 000 eller något sådant", sa Ardalan Shekarabi till Elle.

[caption id="attachment_620458" align="alignnone" width="335"] Trändig fluga?[/caption]

Men Shekarabi är också en av de tydligaste kandidaterna till att efterträda Stefan Löfven. Kan en S-ledare bära fluga? blir då tanken.

Exemplen i nutid är få, men i bildarkiven hittar vi åtminstone en S-ledare som använde fluga. Och inte vem som helst; Per Albin Hansson i en ”folkhemsfluga”.

[caption id="attachment_620473" align="alignnone" width="444"] Per Albin Hansson med Folkhemsfluga. Foto: TT[/caption]

[caption id="attachment_620475" align="alignnone" width="438"] En mer folkhemsk fluga. Spionen Stig Wennerström. Foto: TT[/caption]

* * *

Ingen politisk klädkod, men…

I Andra Kammaren har vi tidigare uppmärksammat partiernas försök att erövra folkdräkten från SD. När allt fler satsat på folkdräkt till riksdagens öppnande har SD gått motsatt håll.

[caption id="attachment_551225" align="alignnone" width="466"] Blått för en dag ... nej, knappast. Foto:TT[/caption]

Jan Björklunds blå skjorta från valrörelsen 2018 blev ju också en klassiker. Den inbringade 42 000 kronor när den såldes på auktion. Betydligt mer än vad Jan gett för den på herrklädesbutiken vid Alviks torg.

Och givetvis den rödrosa Louis Vuittonväskan som Mona Sahlin fick i present av Liza Marklund och som hon fick en massa kritik för. Fast den kostade inte skjortan, utan bara 8 200 kronor avslöjade köparen.

[caption id="attachment_620480" align="alignnone" width="300"] Foto: Skärmdump Svenska Dagbladet[/caption]

Fredrik Reinfeldt klädde sig oftast strikt, men en klädkodsmiss i Kina 2008 ledde till reaktioner. När Fredrik Reinfeldt klev av planet i Kina våren 2008 gjorde han det i en uppknäppt pikétröja, och möttes på röda mattan av förmodat klädchockade kinesiska regeringstjänstemän.

”Förskräckligt pinsamt för Sverige. Man saknar ord”, sa DN-krönikören och stilexperten Barbro Hedvall till Fokus efteråt.

Barbro Hedvall menade att bara en pinsamhet kom i närheten av Reinfeldts pikétröja (som för övrigt är att beteckna som polotröja överallt i världen utom i Sverige): När Carl Bildt iförd oljerock togs emot av ett hederskompani i Moskva. ”Det antagligen den värsta stilmissen i Sveriges politiska historia”, tyckte Hedvall då.

När Jens Holm skulle förklara att han inte kandiderade som V-ledare tog han raskt på sig en slips, berättade han i Gomorron världen, Sveriges radio. Han kunde tillagt att han också fixat till riksdagens absolut minsta slipsknut.

* * *

Bidens blamage skylls på brodern

Vi kan i det lilla inte låta bli att uppmärksamma den amerikanska valrörelsen. Med ord lånade från professor emeritus Sören Holmberg (som sa det om alliansens opinionsläge 2007) skulle vi säga att Joe Biden är rökt. Men Sören fick äta upp sina ord, så vi kanske får äta upp en rökt ponny.

Ponny? Jo, den verkliga missen gjorde han i ett valmöte inför primärvalet i New Hampshire. När en ung kvinna frågade honom om det undrade han om hon någonsin deltagit i ett primärval. Jo, det hade hon, sa hon.

"No, you haven't. You're a lying dog-faced pony soldier", svarade Joe Biden.

Lying dog-faced pony soldier? Vad betyder det? Och var kommer det ifrån? undrade alla.

Biden svarade genom sin pressekreterare: “As my brother, who loves to use lines from movies, a John Wayne movie, there’s a good line in a movie, a John Wayne movie where the Indian chief turns to John Wayne and says ‘this is a lying dog-faced pony soldier.”

[caption id="attachment_620478" align="alignnone" width="395"] John Wayne fanns plötsligt mitt i det demokratiska primärvalet. Foto: TT[/caption]

Något mer klargörande om från vilken John Wayne-film det kommer har inte kommit.

Däremot finns numera en T-shirt som definitivt skulle platsa på politiska muséer:

* * *

New Hampshire är en katapultstol

[caption id="attachment_620472" align="alignnone" width="413"] Då, 1980, fanns en full Kennedykampanj igång i fajten mot Jimmy Carter.[/caption]

När vi ändå håller på kan vi inte avstå från detta. Bernie Sanders beskrivs som knapp segrare i delstatens primärval, men då är det dags att påminna om historien.

Ta New Hampshire 2016 där Bernie Sanders vann med 60,1 procent mot Hillary Clintons 37,7 procent.

Eller 2008 vem vann delstaten då? Jo, Hillary Clinton med 39,1 procent, före Barack Obama med 36,5 procent.

[caption id="attachment_620488" align="alignnone" width="150"] Glöm inte Paul Tsongas![/caption]

Eller Paul Tsongas! Glöm inte Tsongas! 1992 fick Paul Tsongas 33,2 procent och slog Bill Clinton, som fick 24,8 procent.

Clintons resultat betraktades ändå som en framgång, han hade dessförinnan varit rejält tilltufsad av uppgifter om hans utomäktenskapliga affär med Jennifer Flowers och anklagelser om att han smitit från militärtjänst. Hans kampanjledare James Carville förklarade att efter New Hampshire var Clinton ”The Comeback kid”.

De demokrater som lyckades vinna i New Hampshire och blev partikandidater gjorde inte bra ifrån sig i riktiga presidentvalet. Som John Kerry som slog Howard Dean 2004, Al Gore som slog Bill Bradley 2000, Michael Dukakis som slog Jesse Jackson 1988.

[caption id="attachment_620487" align="alignnone" width="469"] Gary Hart kampanjar 1984. Foto: TT[/caption]

I New Hampshire 1984 vann Gary Hart med 37,3 procent mot Walter Mondale som fick 27,9 procent. Men Gary Hart fick backa ur när hans kvinnoaffärer avslöjades och Mondale blev presidentkandidat mot Ronald Reagan. Jimmy Carter vann i New Hampshire både 198o (tvåan Ted Kennedy hoppade sedan av) och 1976 mot tvåan Morris Udall. 1972 vann Edmund Muskie över George McGovern, som sedan blev demokraternas kandidat.

Och 1968 vann faktiskt Lyndon B Johnson över Eugene McCarthy, men Demokraternas kandidat blev Hubert Humphrey.

* * *

Zlatan värvar Schlingmann?

Det är silly season på ”Reinfeldtmoderater” som går till fotbollklubbarnas styrelser just nu. Fredrik Reinfeldt själv kandiderar som bekant till Djurgårdens fotbollsstyrelse. Och nu vill Pär Henriksson gå in i styrelsen för AIK. Anders Rönnmark, opinionschef på Mittmedia, ställer en berättigad fråga:

Fast vi tvivlar. Det skulle leda till omedelbar uteslutning av Schlingmann i gruppen ”Elfsborgare i Stockholm”. Men trots hans tidigare tyska medborgarskap har vi inte hittat honom i gruppen ”Elfsborgare i Tyskland”.

* * *

Ilska i Skaraborg mot Reinfeldts M-prinsessa

Cecilia Widegren var tidigare en uppsatt M-politiker med tunga uppdrag i partiet, bland annat som försvarspolitisk talesperson under Reinfeldtepoken. Hon har numera en suppleantplats i utrikesutskottet, men har enligt uppgift aldrig varit där. I stället ägnar hon sig åt uppdraget att vara ordförande i något som heter IPU-kommittén.

En av de tidigare M-tungviktarna i Skaraborg, Lars Elindersson, tidigare riksdagsledamot och kommunalråd i Falköping, tycker att måttet nu är rågat:

Och han rasar vidare:

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_620763" align="alignnone" width="339"] Anders Svensson, vd Ica Sverige, och Anders Palmgren, mångårig politisk reporter och chef på TV4. Foto: TT[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]