Covid-19 / Inrikes

Tuffare för tjuvarna – färre bostadsinbrott under coronakrisen

Malariamygga i Sverige, färre bostadsinbrott och biljonpaket för att rädda den amerikanska ekonomin.

SVERIGE

Färre bostadsinbrott under coronakrisen

Coronakrisen har gjort att många människor arbetar hemifrån. Det har i sin tur lett till att inbrottstjuvarna har fått det tuffare. Enligt siffror från Polismyndigheten har antalet bostadsinbrott minskat de senaste två veckorna över hela landet, men främst i Stockholm. Det rapporterar Ekot.

– Folk är hemma mer och det blir då svårare att genomföra bostadsinbrotten. Det kan också vara så att internationella ligor, som står för en hel del av de här brotten, nu har svårare att röra sig mellan europeiska länder. Och det påverkar statistiken, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm till Ekot.

Ny malariamygga i Sverige

En ny malariamygga har upptäckts av forskare i Sverige, skriver TT. Myggan – som kallas för tvillingfrossmyggan – har länge funnits i Sverige enligt forskarna men är så pass lik den mer kända källarfrossmyggan att man inte kan se skillnad på myggorna utan att göra ett DNA-test.

- Vi har säkert blivit bitna av den länge utan att veta om det, säger forskaren Tobias Lilja till TT.

Men någon större risk för att få Malaria i Sverige finns inte, eftersom sjukdomen inte finns i Sverige.

- Det är samma myggor som vi har haft sedan länge, bara att vi inte har vetat vilka de var. Detta innebär bara att vi har mer kunskap om vilka myggor som vi faktiskt har i Sverige, säger Tobias Lilja.

Två personer skottskadade i Stockholm

Två personer skottskadades i Gamla Enskede i Stockholm under tisdagskvällen. Polisen larmades till platsen vid halv nio-tiden efter att boende i området larmat om kraftiga smällar och hittade där de två skottskadade personerna. Enligt suppgifter till Aftonbladet såg vittnen en vit Opel av mindre modell lämna platsen kort efter skottlossningen. Det är än så länge oklart hur skadade de beskjutna personerna blev.

INTERNATIONELLT

Grönt ljus för gigantiskt amerikanskt stödpaket

Republikanerna och Demokraterna har kommit överens om ett stödpaket på två biljoner dollar med syftet att lindra de ekonomiska effekterna av coronavirusets spridning i USA. Paketet väntas omfatta ett låneprogram på 500 miljarder dollar till företag, delstater och städer, 150 miljarder dollar till vården och utbetalningar på 3 000 dollar till de allra flesta familjerna i landet. Det rapporterar Washington Post.

Paketet klubbas i senaten under onsdagen. Amerikanska börsen svarade väl på uppgifterna och Dow Jones steg med 11,4 procent efter beskedet.

Jordskalv utanför Ryssland

Under onsdagsmorgonen registrerades ett kraftigt jordskalv utanför Kurilerna, beläget mellan Ryssland och Japan. Jordskalvet inträffade på 59 kilometers djup och hade enligt amerikanska myndigheter en magnitud på 7,5, skriver TT.

"Den här jordbävningen har potential att orsaka en destruktiv tsunami i ursprungsregionen", skriver myndigheten USGS i ett uttalande. Skallet ser i nuläget ut att innebära förhöjda tidvattennivå med tre centimeter för Hawaii, Japan, Ryssland och ytterligare några ögrupper.

WHO: Epicentrum kan vara på väg mot USA

Antalet döda i sviterna av coronaviruset har passerat 18 000 globalt. 400 000 personer är bekräftat smittade. Nu varnar WHO för att smittans epicentrum är på väg mot USA. Vid en presskonferens på tisdagen säger WHO:s talesperson Margaret Harris att 85 procent av de nya fall som rapporterats in till WHO sedan måndagen kommer från Europa och USA, rapporterar TT. Antalet fall ökar snabbt i USA.

- Vi kan inte säga att det är fallet än, men potentialen finns. De har ett mycket stort utbrott och ett utbrott som ökar i intensitet, säger hon

Debatt:

”100 miljarder i månaden kan rädda oss från krasch”

100 miljarder i månaden via permitteringsersättningar och skuldmoratorium krävs för att Sverige ska undvika att hamna i ekonomisk kris. Det skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning (IFN) på DN Debatt.

”Vi är nu i ett läge där risken för en ekonomisk depression är överhängande. Staten behöver nu även vidta unikt kraftfulla åtgärder för att rädda vår gemensamma välfärd och ekonomi och samtidigt kunna bedriva ett effektivt smittskyddsarbete”, skriver han och föreslår större statliga ersättningar, statlig ersättning av lönekostnader under permittering och sänkta kostnader för företagare.

Barnombudsmannen: Begränsa föräldrarätten

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin vill se begränsningar i föräldrarätten. Barn far illa när föräldrar inte tar hand om sina barn, då måste samhället kliva in, skriver hon på Aftonbladet Debatt.

”Låt mig börja med att slå fast, i Sverige har majoriteten barn föräldrar som tar hand om sina barn med kärlek, omtanke och respekt. Med detta sagt, vi vet också att många barn far illa och utsätts för allvarliga kränkningar som ibland slutar i katastrof. Ett barn far illa eller i allra värsta fall dör”, skriver hon och pekar på att barn som inte vill träffa sina föräldrar ändå tvingas göra det eftersom föräldrar har stöd i lagen för att tvinga sina barn till umgänge.

”Om barnkonventionen som lag ska göra skillnad och vara ett kraftfullt verktyg för att skydda barn i de mest utsatta situationerna måste lagar som utgör hinder för detta förändras.”, skriver Elisabeth Dahlin.

Småproducenter: Sälj våra produkter, butikskedjorna!

En rad småproducenter från hela landet vädjar till butikskedjorna inom dagligvaruhandeln och vill att kedjorna ska ta in deras lokala råvaror och produkter under coronakrisen. Utan försäljning av deras produkter i butikerna kommer små livsmedelsproducenter att gå under, skriver företrädare på Expressen Debatt.

Småproducenterna levererar i vanliga fall råvaror eller produkter till restauranger, kaféer eller besöksnäringen. Nu när den sektorn drabbats hårt av minskande antal kunder och nedskärningar behöver dagligvaruhandeln ta ansvar och släppa in produkterna för att säkra deras överlevnad, menar företrädare för 22 småproducenter.

”Vill vi ha kvar små svenska livsmedelsproducenter som jobbar i samklang med naturen, värnar extra om djurhälsan och ställer om till ekologisk odling för att gynna biologisk mångfald, rent vatten och levande jordar? Vi vill det – men det sker inte utan er. Därför vädjar vi till er i dagligvaruhandeln – hjälp Sverige att bibehålla den småskaliga livsmedelsproduktionen.”, skriver företrädarna.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera