Krönika / Kultur

Nina van den Brink: När Sveriges rapartister rycker ut i MSB:s tjänst

MSB:s rappare. Inte första gången de streetsmarta sprider myndighetsinformation.

Snälla ta hand om varandra och försök att följa de riktlinjer vi fått«, skriver rapartisten Cherrie på sitt Instagramkonto för sina drygt hundratusen följare. Poeten Iman Talabani länkar samtidigt till sajten krisinformation.se på sitt Twitterkonto och uppmanar i en video sina följare att tvätta händerna, stanna hemma om de är förkylda och undvika att träffa äldre.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fick i förra veckan hjälp från ovanligt håll att sprida sina riktlinjer för smittskydd i coronatider. Förutom ovanstående två kulturpersonligheter förmedlade rapparna Dree Low, 1Cuz, Jireel, Adouli och ZE Yasin undervisande smittskyddsinformation i sina sociala flöden.

Måndagen den 23 mars slog Svensksomaliska läkarföreningen larm om att minst sex av de dittills femton döda i Stockholmsområdet var svensksomalier, de flesta från Järvaområdet. Sedan dess har antalet döda i området stigit kraftigt. Teorierna om varför det ser ut så har varit många. Allt från språkförbistring, trångboddhet och generationsboende till att taxichaufförer från området smittats när de kört hemvändande alpresenärer från Arlanda. Oavsett skäl så blev de skrämmande siffrorna startskottet för en intensiv informationskampanj på flera språk. Det är inte första gången i historien som ett lands myndigheter använder sig av de kreddigaste unga artisterna för att snabbt få ut sitt budskap till bredare grupper.

Det var den 2 januari 1976 som en vuxen och ett barn hittades döda i sitt hem på landsbygden utanför Kingston. Ett par veckor senare avslöjades att totalt 17 personer dött på Jamaica, och 78 sökt sjukhusvård; enligt tidningsartiklar från tiden, förgiftade av det extremt skadliga insektsmedlet Parathion. Men Parathion hade då varit förbjudet i landet i flera år, efter tidigare giftskandaler.

Smittkällan bedömdes vara en leverans av det brittiska mjölet Lion head, som användes för att baka patties, fyllda degknyten. Mjölet hade troligen förgiftats efter att ha förvarats på lagerhyllor bredvid insektsgiftet.

Myndigheterna på Jamaica inledde en utrensning för att förstöra allt mjöl av märket Lion head i hela landet. Eftersom det var bråttom att få ut varningar innan fler hann få i sig mjölet, vände de sig dessutom till de lokala dj:ar som blivit populära med sitt toastande – de snabbpratande övergångar mellan skivbyten som senare ledde fram till rappen.

Dr Alimantado skrev låten »Poison flour«, som senare togs med på albumet »Best dressed chicken in town«. Andra deejays skrev låtar vid namn »Killerflour« (Jah Lloyd & bingy bunny), »Flour power« (Naggo Morris), »Flour dumpling kill a man« (Dillinger) och »Lion head« (Jackie Brown). »Poison flour« blev en av Dr Alimantados mest spelade låtar, och myndigheternas samhällsinformation gick hand i hand med toastingkulturens internationella genombrott.

Hittills har de svenska artisterna endast lånat ut sina sociala medier till myndigheterna. Av låtarna och dikterna som fångar allvaret i den tid som fortgår utanför våra fönster syns ännu inget.

Tills dess får vi fortsätta att vända oss till – Jamaica. Reggaeartisten Zagga var snabb att spela in låten (och videon) »New hail«, om det nya sättet att coronahälsa:

»Hey, better you move from near me / A bag of things a go round since lately / Better yuh stretch out yuh foot when you a hail me.«

Läs fler krönikor av Nina van den Brink här!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera