Inrikes / Politik

Två år till valet: Jimmie Åkesson först in i valrörelsen med sitt sommartal

Länge har Socialdemokraterna fokuserat på att locka tillbaka missnöjda SD-väljare. Nu - efter en kris när S återvann förtroendet hos många väljare och SD backade - är rollerna plötsligt de motsatta och då låter SD-ledaren Åkesson som om han är mitt i brinnande valrörelse.

Hur tidigt kan man starta en valrörelse? I USA har Donald Trump satt nya rekord med sina kampanjmöten runtom i landet under hela mandatperioden. I Sverige har man traditionellt växlat upp till valrörelse under valåret, som allra tidigast på Almedalen året innan. Socialdemokraterna presenterade sitt första riktiga vallöfte när Magdalena Andersson talade på Gotland i januari 2017 när miljarder lovades till välfärden.

Men Jimmie Åkesson är på god väg att sätta ett nytt rekord. Under våren har partiet haft det tufft under coronakrisen, deras kritik mot regeringens åtgärder har inte fått fäste bland väljarna som i stor utsträckning har stått bakom regeringens och Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Inte ens när Jimmie Åkesson krävde statsepidemiologen Anders Tegnells avgång dansade nyhetscykeln efter SD-ledarens pipa och partiets tydliga profilfrågor hamnade i baksätet när arbetslöshet, sjukvård och coronastrategier dominerade dagordningen.

Resultatet syntes i opinionsmätningarna. Sverigedemokraterna backade och väljarna föredrog Socialdemokraterna eller Moderaterna i kristider. Partiet har visserligen börjat klättra i opinionssiffrorna igen, men än är de inte tillbaka på nivåerna som partiet låg på innan krisen.

Kanske är det i det ljuset man ska se Jimmie Åkessons sommartal. Borgfreden mellan partiledarna som rådde under coronakrisen är definitivt över. Nu var det dags för frontalangrepp mot Stefan Löfven, Morgan Johansson och Miljöpartiet igen.

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Varför välja mellan strängare straff och social omsorg?

Talet inleddes visserligen med kritik av Stefan Löfven för coronastrategin, men tidigt bytte Åkesson riktning och fokuserade på partiets klassiska profilfrågor. Välfärden utarmas av hög invandring, säger han. Regeringen prioriterar miljarder till Bryssel i stället för att lägga pengarna på skola, trygghet, pensioner och bättre arbetsvillkor och problemen i Sverige är det vänsterliberala styrets fel, sa han och fortsatte sedan att ge sig på migrationskommitén (ett haveri), Miljöpartiet (extremister) och vänsterliberala i allmänhet (energilösa).

Jimmie Åkesson tog i när han kritiserade sina motståndare och regeringen. Visst fanns det egna förslag som hårdare straff, fler utvisade brottslingar, avskaffade permanenta uppehållstillstånd och begränsad välfärd för icke-medborgare, men det var ändå ett tal med mer fokus på motståndarnas tillkortakommanden än på det egna partiets politik. Ett tal som var riktat mer till de egna sympatisörerna än till potentiella väljare i andra partier. Ett tal man brukar höra från en scen på ett torg i en mellanstor svensk stad mitt under brinnande valrörelse, inte i ett sommartal med mer än två år kval till nästa val.

I den senaste mätningen av DN/Ipsos ökade Sverigedemokraterna med en procentenhet jämfört med junimätningen och är tillbaka på 21 procentenheter samtidigt som stödet för socialdemokraterna backade från 31 till 27 procent. Länge har Socialdemokraterna fokuserat på att locka tillbaka missnöjda SD-väljare. Nu - efter en kris när S återvann förtroendet hos många väljare och SD backade - är rollerna plötsligt de motsatta. Med två år kvar till valet lär vi se mängder av liknande tal från SD-ledaren.

LÄS OCKSÅ: Sverigedemokraterna: Här är Åkessons främsta utmanare till partiledarposten

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera