Covid-19 / Inrikes

Allt fler planerar sin egen begravning under pandemin: »Tid för reflektion«

Antalet personer som väljer att fylla i sitt Vita arkiv har mer än dubblerats under coronavåren.

Coronaviruset har skapat en dödlig pandemi som spridit sig globalt under 2020. Det har gjort att allt fler svenskar ser över sina testamenten och framtidsfullmakter. Hos begravningsföretaget Fonus, som arrangerar en tredjedel av alla begravningar som hålls i Sverige årligen, märker man av detta.

Under våren har antalet nytecknade Vita arkiv dubblerats. Från 1 500 i snitt per månad innan pandemin upp till 3 500 i snitt under pandemin. Att allt fler bestämmer ramarna för sin egen begravning i dessa tider är naturligt menar Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.

– Jag tror att många människor ger sig tid att reflektera över frågor som berör liv och död när vi drabbas av olika krissituationer som i detta fallet covid-19. Livet känns skört man inser att man är dödlig. Man tänker till och vill med omtanke om sina nära och kära underlätta genom att till exempel fylla i ett Vita Arkiv.

Vilka funderingar har personer som vänder sig till er kopplat till pandemin?

– Många frågor är kopplade till pågående pandemi och handlar om huruvida begravningar fortgår som vanligt. Om man kan gå på begravning trots att man är i riskgrupp. Sen har vi många frågor om hur man skall göra för att kunna medverka på en begravning på distans via ett livestreamat begravningsarrangemang.

Under inledningen av pandemin nåddes vi av rapporter om inställda/uppskjutna begravningar. Hur ser det ut just nu och om ni blickar framåt under hösten?

– Ja, det var en hel del anhöriga som valde att skjuta fram begravningen alternativt ställa in för att vid senare tillfälle kunna hålla en begravning fast då med urnan med den avlidna istället för en begravning med kista. Men då främst i Stockholms geografi då det är där covid-19 varit mest påtagligt. Vi ser fortsatt att det är en hel del avlidna som väntar på att begravas och gravsättas, men vi ser också att det lättar vartefter att dödsfallen minskar till följd av covid-19.

LÄS OCKSÅ: Risk för dubbla virusvågor i höst: »Influensa inget skydd mot corona«

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera