Är MP-språkröret på väg att uppfylla alla politikers hemliga dröm?

Text: Andra Kammaren

Kan ytterligare ynka fem kvadratmeter förvandlas till en ”Bolundare”? Kan Miljöpartiets ena språkrör och finansmarknads- och bostads­minister och biträdande finans­minister (pust!) Per Bolund kapa det befintliga Attefallshuset?

Nja, hans pressfolk gjorde i alla fall ett försök i veckan när de inbjöd till invigning till det första Attefallshuset som får 30 kvadratmeter i stället för 25. En Bolundare…

Men vem kan klandra dem, att få namnge en hustyp, en viktig byggnad eller en flygplats är en politikers våta dröm. Och kanske har Per Bolund inspirerats till komplementboenden av att själv vara ett slags inneboende; villan i Älvsjö ärvde hans sambo av sin far och är dess ägare fann vi när vi kollade hur ministrarna bor.

Hur som helst måste så klart Andra Kammaren, bokstavligt talat, gå husesyn i frågan.

Johanssonvillan

I 2010 års valrörelse presenterade Anders Johansson (S) (numera Anders Sandén), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, och Anders Lago (S), då på samma post i Södertälje, nu HSB-chef, sin uppgörelse med byggjätten Peab: Kommunerna skulle ta fram mark och Peab bygga smart och billigt en villa på 100 kvadratmeter. Huset är döpt till Johanssonvillan efter landets vanligaste efternamn. Och ett av kommunalrådens namn…

Det gick så där, och på senare tid har Sigtunas affärer med Peab skapat en massa uppmärksamhet genom Uppdrag Granskning.

Anniealtanen

Ett sorgligt bortglömt inslag i Januariavtalet och kanske det som genomfördes snabbast, är ett inslag i punkt 46: ”Inför en bygglovsbefrielse för altaner i kombination med att mindre (lovfria) altaner får strida mot planbestämmelser”. Det genomfördes verkligen sommaren 2019. Fast beteckningen Anniealtanen ville inte riktigt sätta sig, kanske för att en del ville vrida beteckningen till ”en Strandhällare”?

Friggebod

Birgit Friggebo (FP) drev som bostadsminister fram att avskaffa bygglov för en mindre byggnad på egen tomt, från början (1979) först på 10 kvadrat, sedan utökat till 15 kvadrat. Friggebos föräldrar bytte namn till det efter hemvistorten Friggeråker. Trots att hon sedan blev kulturminister var friggeboden det hon mest förknippades med, ända fram till 1991 och den oförglömliga aftonen när hon och Carl Bildt försökte lugna Rinkebybor och Friggebo ville att alla skulle sjunga ”We shall overcome”.

Attefallshus

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) fick namnge en komplementbyggnad på 25 kvadrat som under vissa villkor kunde byggas utan bygglov. Stefan Attefall ägnar sig i dag åt större hus som rådgivare åt Veidekke och Heimstaden, och som ordförande i Jönköpings kommunala bostadsbolag Vätterhus. På sin fritid åker han helst vattenskidor, vad det nu har med något att göra.

Buchtbastu

Tidigare landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) byggde fyra stugor, en av dem en bastu, utan bygglov. Enligt honom krävdes det inget bygglov, men experterna gjorde en annan bedömning. ”Om de inte uppfyller lagen får jag rätta till det”, sa Sven-Erik Bucht till DN om byggboomen hemma på gården i Karungi , utanför Haparanda, nära den finska gränsen.

Och Fokus som rent av var på hemma-hos i bastun så tidigt som 2007:

Mehmetmodulen

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) uttalade den 17 mars 2015 sig för ”uppförande av moderna och flexibla modulbostäder” på tillfälliga bygglov i större skala. Det för att möta bostadsbehoven hos den redan då växande flyktingstillströmningen. När Dagens Samhälle visade att det skulle bli en bostadslösning som skulle kunna bli 68 procent dyrare per kvadratmeter än ett boende i Turning Torso i Malmö kom den stora modulsatsningen av sig. Och ett år senare tvingades Kaplan avgå efter uppgifter om samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Och Mehmetmodulen lär inte gå till den politiska historien.

Ett modulbygge som var på gång då är f ö fortfarande ofullbordat och skandalomsusat. Mer om det i Fokus här.

[caption id="attachment_646325" align="alignleft" width="439"] Mehmet Kaplan vill dra igång en storutbyggnad av modulhus. Ett år senare tvingades han sluta som bostadsminister. Foto: TT/Dagens Samhälle.[/caption]

[caption id="attachment_646322" align="alignnone" width="414"] Bengtzbo blev Bengtzboende hemma hos mamma, åtminstone på pappret. Foto: Skattebetalarna (sic!)[/caption]

Bengtzboende

Den moderate toppolitikern Erik Bengtzboe skrev sig hemma hos sin mamma och fick ut 158 000 i riksdagsersättning trots att han bodde i Stockholm. Att fejkskriva sig hos mamma och ta ut ersättning kallas efter detta för Bengtzboende. Tilläggas kan att Bengtzbo numera är chefsekonom hos Skattebetalarna (!).

Myrdalshus

[caption id="attachment_646312" align="alignnone" width="446"] Tidstypiskt Myrdalshus i funkisstil. Hur husets form påverkade uppväxten för Jan Myrdal har litteratören nog en och annan uppfattning om. Foto: Wikipedia[/caption]

Arkitekten Sven Markelius ritade en villa i funkisstil i Bromma åt Alva och Gunnar Myrdal som stod klar 1937. Myrdalshus var också beteckningen på de statligt subventionerade barnrikehus som på 30-talet byggdes för "mindre bemedlande barnrika familjer", som var ett förslag från Bostadssociala utredningen, där Gunnar Myrdal var ledamot.

Per Albin-hus

Har också en dubbel betydelse. Det kan dels vara radhusen på Ålstensgatan i Bromma där statsminister Per Albin Hansson (S) flyttade in 1932. 2015 slog ett av radhusen rekord när det såldes för 13,2 miljoner kronor. Dels är det också en folklig benämning på en- och två-familjshus, självbyggen som uppfördes med subventionerade statliga lån främst under 1930- och 1940 talen i många städer men också på landsbygden.

Hulthstugan

[caption id="attachment_646324" align="alignnone" width="450"] Hulthstugan skulle ge billiga fritidshus. Foto: Björn Ross/Wikipedia[/caption]

Mats Hulth, borgarråd för byggande och senare finansborgarråd i Stockholm (S) som ville bygga billiga fritidshus på kommunal mark.

Haglunds pinne

[caption id="attachment_646309" align="alignnone" width="438"] Haglunds pinne, sa folk, Söder Torn, sa byggarna och kommunen. Foto: Wikipedia[/caption]

Det 24 våningar höga huset vid Medborgarplatsen i Stockholm som var klart 1997. Heter Söder Torn men döptes i folkmun till Haglunds pinne, efter moderata stadsbyggnadsborgarrådet Sune Haglund. Fast Haglund ville bygga högre än 24 våningar, en tanke var att det skulle bli 40 våningar högt.

 

Donald Trump däremot insåg att det gällde att vara tidigt ute, långt innan någon flygplats bär hans namn kan man besöka Trump Tower. Den franske presidenten George Pompidou fick sin byggnad i huvudstadens kulturcentrum Centre Pompidou. Om han var lika förtjust i att namnge den futuristiska byggnaden som verkar ha tillkommit när rökheroinet flödade på arkitektbyrån låter vi vara osagt.

Om du flyger till Gdansk landar du på Gdańsk Lech Wałęsa Airport, efter den tidigare presidenten men kanske ännu mer Solidaritetsledaren. Åker du till Toronto landar du på Toronto Pearson, efter Lester Pearson, kanadensisk premiärminister och partiledare för Liberalerna 1958–68. Och ska någon, mot förmodan till Little Rock i Arkansas taxar planet in till Clinton National Airport.

Svenska flygplatser har inte någon sådan tradition. Det borde vi ändra på! Varför inte passa på att namnge Arlanda i samma tradition? Den eventuell poängen med -landa är det ändå ingen utländsk besökare som fattar.

Varför inte: Välkommen till Hjalmar Mehr Airport.

Ingen har väl gjort lika mycket, på gott och på ont, för att sätta bilden av dagens Stockholmsområde och han hade säkert ett finger med i att flygplatsen hamnade i Halmsjö (som det hette då).

[caption id="attachment_646297" align="alignnone" width="379"] Hjalmar Mehr när det begav sig. Missa inte att läsa Björn Elmbrandts bok "Stockholmskärlek" om honom. Foto: TT[/caption]

Från början fanns både Skå-Edeby på Svartsjölandet och Grillby utanför Enköping med i diskussionen om ett framtida storflygfält för Stockholmsregionen.

Och så till sist: en misslyckad fransos..

[caption id="attachment_646321" align="alignnone" width="378"] Christer G Wennerholm (M), spårvägens härförare och t-banans främsta motståndare som landstingsråd. Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia[/caption]

Är man inte i byggsvängen finns det andra sätt att göra sig ihågkommen som politiker. Fråga alla franska borgmästare som sett till att spårväg lagts precis innan de lämnat sina städers respektive Hôtel de Ville. Christer G Wennerholm, omstridd som landstingsråd (M) och spårvägsentusiast, fick aldrig känna glädjen i att ge namn åt vare sig spårvägens förlängning mellan Norrmalmstorg och Centralstationen eller Tvärbanan, runt norra och västra Stockholm. Stumpen mellan Norrmalmstorg och Centralen lär däremot evigt få leva med epitetet NK-Expressen.

* * *

Nu kommer månne Bolundstårtan?

[caption id="attachment_646285" align="alignnone" width="520"] Bolund kavlar grön marsipan. MP-ministern är lite okänd, och har låga förtroendesiffror. Hans medarbetare gör nu sott bästa för att lansera Bolund i olika sammanhang för att göra honom mer känd. Foto: Jävligt gott[/caption]

Per Bolund passade också på att fira att Preem inte bygger ut i Lysekil. Kort efter beskedet hörde hans stab av sig till matveganbloggaren Gustav ”Jävligt Gott” Johansson med en förfrågan: Vill inte du baka prinsesstårta med finansmarknadsministern? Absolut, svarade ”Jävligt gott” och innan någon hann säga "EU:s utsläppshandel" befann sig Bolund i hans matstudio.

Politikerpoäng till Bolund för att han verkar bemästra konsten att kavla marsipan iklädd en slätstruken skjorta. Frågan är om han kavlade ut den till 30 eller bara fem kvadrat?

[caption id="attachment_646294" align="alignnone" width="267"] Bolundmania? Nja, kanske inte.[/caption]

Förtroendesiffrorna för det kvarvarande språkröret har inte varit så imponerande. Så Bolunds stab verkar nu hitta på allt möjligt för att lansera sin minister. Här är han till exempel ute och plockar skräp, eller är det svamp, eller är det en uppstudsig gräsrot som tuktas?

* * *

Full startfält till rörposten

Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine, Åsa Lindhagen, Märta Stenevi, Elin Söderberg. Så såg startfältet inför valet av nästa kvinnliga språkrör i MP ut för bara någon dag sedan, nu kan vi addera Pernilla Stålhammar och ex-ministern Karolina Skog till samlingen.

Rekordmånga intressenter. Jo kanske, men inte så många fler än när Åsa Romson valdes att företräda partiet jämte Gustav Fridolin. Då fanns Bodil Ceballos, Tina Ehn, Gunvor G Ericson, Annika Lillemets, Åsa Romson och Mikaela Valtersson (glömmer vi någon?). Men det var andra tider, då Miljöpartiet inte var ett "maktparti", som en i gräsrotsrörelsen uttrycker det, medierna som tar alla kandidaturer på allvar. Något man kanske borde vara försiktig med, om man ska tro Expressens Malin Siwe, som skrivit en minst sagt drypande krönika i ämnet.

Vem ligger bäst till då? En källa med språkrörens öra tror på partisekreteraren Stenevi, med brasklappen att loppet är väldigt öppet: Dött lopp mellan Skog, Le Moine, Alm Ericson och Hirvonen.

– Pernilla och Elin är helt uträknade, säger personen.

En annan källa tror att Rebecka Le Moine kan ha ett litet övertag. Hon är anti-etablissemang och poppis i miljörörelsen. Personen, med bakgrund i partiets regeringsarbete, har samma analys om Pernilla Stålhammar – riksdagsledamoten som gjorde sig ovän med partitoppen sedan hon pekade ut partikollegor som säkerhetshot.

– Pernilla har mycket små chanser att ens knipa en pokalplats, säger källan.

* * *

Upp till facklig kamp i SD

Politiken är inte så olik verkligheten utanför kvarteren kring Helgeandsholmen: LO får mest uppmärksamhet men i verkligheten är det tjänstemannaförbunden som är störst. Medlemssiffrorna från TCO och LO för 2019 visar att den typiska fackmedlemmen är numera tjänsteman. Under 2019 hade LO 1 410 606 medlemmar. TCO 1 417 889.

Och ser man till vilka fackförbund som organiserar partierna, på så väl central som lokal nivå, så kan den här Kammaren berätta att det knappast är LO utan Unionen. Det är bara Socialdemokraternas partikansli som organiseras av LO i dag, resten av partikanslierna organiseras enligt uppgift från den fackliga världen av Sveriges största fackförbund.

Och med resten menar vi även Jimmie Åkessons kansli.

Det är lite kul tycker vi med tanke på att sverigedemokrater i alla år har retat sig på facken. På tidigare partisekreteraren Björn Söders blogg hette det att ”facket fått alltför stort inflytande”, andra SD-företrädare har uttryckt att balansen på arbetsmarknaden är skev. Partiet har också drivit flera frågor på kollissionskurs med facken, som ett förstatligande av a-kassan, omstöpning av MBL och ja till fler undantag i Las – saker som omedelbart får sossar att stämpla sina motståndare som fackfientliga.

”Vi kommer ta varje tillfälle att synliggöra och ta strid mot Sverigedemokraternas löntagarfientliga högerpolitik”, skrev S-statsrådet Ardalan Shekarabi i november 2019 i Expressen.

Det har uppenbart gått sådär med tanke på att det är från LO-kollektivet, tillsammans med traditionella M-väljare, som SD snott flest väljare. Desto mer lönsamt har det varit att vara tydlig i den enda fråga som tycks reta den flyende arbetarväljaren på djupet: invandringen.

* * *

Apropå arbetarkollektivets självspäkeri..

…så noterade vi att de konservativa arbetarnas favoritkomiker på nätet, Jens Ganman, utan problem kommer undan med att håna sin egen publik. Inte konstigt att statsministern är pantad, han är ju svetsare, tycks logiken vara...

Skärmdump: Twitter

* * *

Ännu ett avhopp i gubbväldets Umeå

 

V-ledaren Ulrika Edman avgår i protest mot det gubbvälde som Hans Lindberg(S) sägs leda.

Nu har det hänt igen. För andra gången på sex år har vänsterpartiets toppnamn i Umeå kommun beslutat sig för att strunta i det och bara sluta. Förra gången var det Tamara Spiric som lämnade alla sina uppdrag bara en knapp månad efter valet 2014. I veckan var det V:s gruppledare Ulrika Edman som bestämde sig för att kliva av. ”Politiken har blivit en arena där mobbaren och kvinnohataren får verka fritt”, sa hon i en intervju med VK i samband med avhoppet och fortsatte lika kraftfullt: ”Umeå kommun styrs av en gubbklubb som har mer gemensamt med varandra än de partier de säger sig företräda”.

Hans Lindberg  (kommunstyrelseordförande för S sedan 2015 och innan dess mångårige kommunalrådet Lennart Holmlunds underhuggare) har styrt efter valteknisk samverkan med alla partier i fullmäktige förutom SD och V sedan valet 2018. Vänsterpartiet fick i stället för en valteknisk samverkan några oppositionsposter i nämnderna mot ett löfte om öppenhet för förhandlingar med S om den kommunala budgeten.

Det är inte första gången som styret i Umeå har hamnat i bråk med en opposition som anklagas för oskönt styre. Vänsterns tidigare toppnamn Tamara Spiric kallades av Hans Lindberg för ”en jävla kärring som bara ljuger”. Miljöpartisterna i stan anklagade i början av 2000-talet samma kommunalråd för att göra absolut ingenting mot rasism medan Moderaterna å sin sida tycker att S är tandlösa mot islamism.

Än så länge tyder inget på att det så kallade gubbväldet med Hans Lindbergs gäng kommer att bytas ut efter valet. Ett problem är att det saknas opposition i kommunen eftersom alla partier prompt ska samarbeta hela tiden. Det återstår att se om någon bryter mönstret inför 2022.

* * *

Det här var Lennart (C)…

Apropå kommentaren i senaste Andra kammaren om partiledare som lämnat sitt parti skriver en läsare detta:

"Lennart Daleus, partiledare för C några år runt millennieskiftet, lämnade som partimedlem när han blev vd för Greenpeace 2002. Han har för övrigt varit ordförande för i princip, alla större miljöorganisationer Sverige utom Greenpeace där han i stället var vd".

Detta även en signal till Stig-Björn Ljunggren som efterlyst vilka partiledare som senare lämnat sitt parti.

* * *

Och… det var inte bara Lennart…


Ett annat mejl till Andra kammaren:

"Ser att ni skriver om debatten mellan Kenth Pettersson och Ulf Kristersson 1995 och noterar att ”föga anade Ulf att programledaren, Lennart Persson, skulle bli sambo till den potentiella samarbetspartnern Nyamko Sabuni”.

Sant. Men ni hade kunnat lägga till lite mer än så: Kenth Petterssons f d sambo, Irene Wennemo, är i dag sambo med Nyamko Sabunis f d statssekreterare Amelie von Zweigbergk.

Politikens värld är liten ibland"

Sant det också.

* * *

Såssigt värre, Håkan

[caption id="attachment_646341" align="alignnone" width="481"] Gråsossar, of sorts. Eller möjligen röda såssar? Skärmdump: Facebook[/caption]

I veckan besökte Håkan Juholt Morgonpasset i P3 och höll lite oväntat ett kraftfullt brandtal för kebabsås. Talet har fått vingar och företrädare från alla partier från vänster till höger har slutit upp bakom budskapet som ni nedan kan läsa i sin helhet.

”Medborgare. Mötesdeltagare. Vi har samlats här i radiostudion i dag för att diskutera frågan om kebabsås. Låt mig säga på det här sättet. Jag har rest landet runt och jag har hört människor säga att såsen inte spelar någon större roll. Jag har mött dem här i studion. De vandrar i sin egen öken. De vet ingenting om verkligheten. De vet inte vad kebab innebär. En kebab bärs upp av såsen. Av själen i såsen. Särskilt i Jönköping där den är direkt kopplat till högre allsmäktiga makter. Åk till Jönköping och ät sås.”

Kanske var detta det smartaste socialdemokratiska utspelet sedan 1998 när Göran Persson berättade för Carl Bildt hur mycket han hatade klassamhället. Andra Kammaren låter osagt vara bäst men vill ändå passa på att gratulera Jönköping till sin nya slogan ”Jönköping - åk till Jönköping och ät sås.”

* * *

En överbryggare i Kalmar

Landshövdingar tillhör det Andra Kammaren nästan är överintresserad av. Vi skolades till detta av vår förre chef på Fokus, Claes de Faire, som aldrig försatte en chans att tycka att vi borde skriva en större landshövdingeartikel.

Trots det har vi missat utnämningen av ny hövding i Kalmar, som kom mitt i sommaren.

Peter Sandwall, tidigare generaldirektör för Försvarsmakten, har nyligen tillträtt i Kalmar, efter att Gotlands förra hövding, Cecilia Schelin Seidegård, agerat vikarie efter att först en Carlsson och sedan en Carlzon fått sluta.

  

Sandwall? tänkte en av kammarsekreterarna, kan det vara… jo, han kommer mycket riktigt från den Sandwallska bryggarfamiljen i Borås, som bland mycket annat introducerade det lite mörkare bayerska ölet i Sverige. En sann kulturgärning enligt vår mening.

Vi spanade för övrigt in Cecilia Schelin Seidegård på en gata i Visby nyligen. Nuvarande hövding såg vi däremot inte till, men vi blev stoppade av ett stockholmspar på gatan som gått förbi residenset och undrade om vi visst vem som är hövding nu.

Ni har kommit rätt, signalerade vi med hela uppträdandet, och gav en utförlig beskrivning av Anders Flankings person och härkomst. Att han kommer från Lerdala i Skövde verkade dock inte väcka några känslor hos stockholmsparet.

Orten är annars mest känd för ett bankrån som genomfördes av en lerdalabo på cykel. Efter rånet cyklade han hem några kvarter och kunde snabbt gripas.

* * *

Sida-chefen Jämtin får cykelavstånd till jobbet

Så händer det igen: regeringen säger att en myndighet ska flyttas ut till en s k utsatt stadsdel eller förort. Det slutar med att de flyttar till en plats på hyfsat bekvämt avstånd från City. 2018 sa regeringen att Sida skulle flyttas ut till Botkyrka. I veckan meddelade Sida att deras 600 anställda i stället skulle flytta till SEB:s tidigare kontorshus i Rissne.

Då, 2018, fanns Sida bland en rad av myndigheter som fått i uppdrag att söka lokaler utanför Stockholm för att minska hyreskostnaderna, öka statens närvaro i hela landet ”samt bidra med arbeten i socialt och ekonomiskt utsatta områden”.

– Ursviks Entré i Rissne i Sundbyberg kommer att ge de anställda ett flexibelt kontor, har inte många våningar och ligger nära spårbunden trafik, säger Sidas överdirektör Marie Ottosson i ett pressmeddelande.

[caption id="attachment_646307" align="alignnone" width="542"] Hit flyttar Sida, och får åtminstone utsikt över de södra delarna av Rinkeby. Foto: Objektvision[/caption]

Vi säger inte att det var avgörande, men myndighetschefen själv, Carin Jämtin, tidigare partisekreterare för S, är nog också rätt nöjd med nya platsen. Hon bor i Annedal och tar sig lätt till nya jobbet med buss på 21 minuter, att jämföra med att åka till exempelvis Alby centrum vilket tar 1 timme och fem minuter, minst. Om nu inte vädret tillåter cykling, uteslutet om det handlat om Botkyrka, men hemifrån Annedal kan Jämtin ta sig de drygt 800 meterna på under 10 minuter, inklusive att baxa ut fordonet från cykelrummet.

Nuvarande huvudkontor ligger på Valhallavägen i Stockholms stad.

[caption id="attachment_622452" align="alignnone" width="544"] Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (S) i Botkyrka[/caption]

– Det har varit uppenbart från start att Sida gjort allt de kan för att inte flytta till Botkyrka, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S). Min bild är att Sida aldrig kände sig bekväma med att flytta till Botkyrka. Jag har mött enormt mycket fördomar från Sida-anställda kring förorten, fortsätter hon.

Lika besvärligt blev det när Diskrimineringsombudsmannen (DO) skulle flytta från sina lokaler i Stockholms innerstad till Rinkeby eller Tensta.  Alliansregeringen tog 2013 beslut om det. Men det visade sig stört omöjligt att hitta en tillgänglig lokal, enligt DO.

[caption id="attachment_646300" align="alignnone" width="588"] Diskrimineringsombudsmannen skulle till Rinkeby eller Tensta, men de hamnade här, i Råsunda i Solna. Foto: Hitta.se[/caption]

Före detta integrationsministern, Erik Ullenhag (FP/L) var kritisk.

– Det trista när man gör det är att man samtidigt säger till Tensta- och Rinkebyborna att just den stadsdelen är det inget bra att ha en myndighet i. Och det är djupt problematiskt för det gör att man ökar ett läge där man stigmatiserar en sån här stadsdel i stället för tvärtom, sa han.

Inte heller Integrationsverket trivdes särskilt väl i de dynamiska förorterna. För ganska exakt 20 år sedan flyttade verket från centrala Norrköping till det mer invandrartäta området Navestad. Inte omrimligt med tanke på uppgiften. Men tre år senare flyttade Inegrationsverket tillbaka till centrala Norrköping.

* * *

Smedjornas strid

En liten, men notabel passning i ställningskriget mellan de S-märkta tankesmedjorna Tiden och Katalys kom i ett twitterinlägg från Tidens Payam Moula nyligen. Så här skrev han;

Passningen handlar inte så lite om vem av smedjorna som tar upp de frågor som blir allt mer brännande hos LO-väljarna och därigenom för S-rörelsen i stort. Kritiken är hård mot arbetskraftsinvandringen, där folk kommer hit som arbetskraftsinvandrare för att fixa naglar eller RUT-jobb. En fråga där Tiden gått ut hårt, men där Katalys, som finansieras av ett antal LO-förbund (och står nära S-föreningen Reformisterna) i stort sett har passat.

Vi gissar att detta bara är början. Båda smedjorna kommer att ta position inför S-kongressen nästa år (som nu är framflyttad från maj till november.

 

Andra Kammaren mötte Suhonen på gatan på Söder för ett tag sedan och du undrade han varför vi skrev så mycket om honom (vilket vi gör allt för sällan dessa dagar slår det oss). Och sa:

– Jag är ju som en seriefigur hos er. Fan, jag är ju ingen Ebbe Carlsson precis.

Ung och nykomling i den här världen, vet inte vem Ebbe var? Läs mer här eller titta på Ebbe- the Movie här.

Vi kan redan nu avslöja att de båda inte alls är lika. Ebbe blev ju utan vidare insläppt i regeringskansliet, och vi betvivlar att nageln på S-ledningen Suhonen skulle ta sig förbi första vakten..

* * *

Lobbyister eller folkvalda? En story om dubbla stolar...

Johan Enfeldt som har en bakgrund som liberalpartist hör nu mera hemma i S och skriver i Dagens Arena. Nyligen noterade han detta på twitter om debatten i Stockholms fullmäktige om skolsegregationen. Ibland behöver en aktör inte anlita en lobbyföreträdare, de finns där ändå, uppenbarligen.

Och vidare:

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_646305" align="alignnone" width="522"] Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans förre diktator Islam Karimov och central person i Teliamutorna i landet, och Ebba Busch, partiledare KD, Foto: TT[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]