Covid-19 / Inrikes

Över 1,2 miljoner personer döda i Corona: »Värsta månaden under pandemin«

Svenska coronalabb utnyttjades inte till max – trots brinnande pandemi och önskemål från regeringen.

SVERIGE

Corona-laboratorium utnyttjades inte till max

I våras hade Sverige stora problem med att få igång storskalig coronatestning runtom i Sverige, trots uttryckliga önskemål från regeringen om att testkapaciteten skulle skalas upp. Men i maj fanns det flera externa laboratorier som bara analyserade en bråkdel av mängden prov som labben kunde analysera. Det rapporterar Ekot. Karolinska institutets labb hade kunnat analysera 35 000 prover i veckan men analyserade bara 2 000, enligt Lars Engstrand, chef på labbet.

Orsaken är, enligt Ekot, att regionerna inte tecknade egna avtal med de externa labben.

Malmö FF svenska mästare – men guldfesten inställd efter misstänkt corona

Malmö FF vann Allsvenskan 2020 efter att ha vunnit mot Sirius med 4-0. Men guldfesten fick ställas in efter att flera i Malmö FF börjat må dåligt efter matchen. Lagkaptenen Andreas Christiansen testade senare positivt för corona.

– Ja, det är riktigt att vi ställer in guldmiddagen. Några personer mådde inte bra efter matchen och testning pågår, sade MFF-ordföranden Anders Pålsson vid 22-tiden på söndagen till DN. Sedan tidigare satt lagets tränare Jon Dahl Tomasson i karantän hemma efter att ha testat positivt innan matchen mot Sirius.

Januaripartierna: ersätt kursbetyg med ämnesbetyg

Regeringen, Liberalerna och Centern vill att ämnesbetyg ska ersätta kursbetyg på gymnasiet. Förslaget är ute på remiss och partierna hoppas kunna genomföra förslaget i mitten av 2022.

- Vi vill att man ska bedöma kunskaperna som eleven har när han eller hon har avslutat utbildningen och inte vad han eller hon presterat tidigare. Det bli mycket mer rättvist, säger Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna som har drivit på för att få igenom förslaget, till DN.

UTRIKES

”Värsta månaden sedan pandemin startade”

Enligt nyhetsbyrån Reuters har oktober varit den värsta månaden sett till antalet bekräftade fall sedan pandemin började. Med nuvarande smittspridningstakt ökar antalet fall i Europa ökar en miljon fall var tredje dag, vilket gör Europa till den hårdast drabbade kontitenten just nu. Var fjärde dödsfall kopplat till covid-19 sker i Europa, enligt The Guardian. Över 1,2 miljoner personer har dött i pandemin och över 50 miljoner fall har bekräftats, enligt John Hopkins.

Börsskutt efter Bidens seger

Asienbörserna tog emot beskedet om Joe Bidens seger i presidentvalet med glädje. Tokyo öppnade starkt och stängde sedan på plus 2,1 procent och övriga asienbörser följde samma trend.

– Generellt sett väldigt positiva börser. Vi ser att de asiatiska börserna startar upp 1,5 till 2,5 procent, lite beroende på vilka börs man väljer. Både Europa och USA-börser bör öppna upp ganska rejält, säger Martin Bergqvist, som är chef för SEB:s Asiensektion i Hong Kong, till Ekot.

13 dödade i extremistattack i Kongo-Kinshasa

Den extremistiska rörelsen ADF har mördat 13 personer i två olika attacker i territoriet Beni, Kongo-Kinshasa. Det uppger lokala myndigheter. Sju personer mördades i staden Kisima under lördagen och ytterligare sex personer dödades på söndagen i en attack mot staden Oicha. Det rapporterar AFP med hänvisning till lokala myndigheter. ADF bedöms ha dödat fler än 1 000 civila de senaste två åren och kopplas ibland ihop med IS som brukar ta på sig gruppens dåd.

DEBATT

Damberg och Johansson (S): ”Stängning av skolor har räddat hundratals från radikalisering”

Efter ”intensivt arbete från Säkerhetspolisen” har fem utbildningar stängts och hundratals elever räddats från radikaliseringsmiljöer, enligt ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg (S) som på DN Debatt återupprepar partiets krav på ett förbud mot religiösa friskolor.

”Personer som Säkerhetspolisen bedömer som hot mot Sveriges säkerhet har fått driva skola, och det har till och med förekommit att IS-återvändare har fått anställning på skolor”, skriver ministrarna och fortsätter:

”Vi socialdemokrater driver därför förslaget att förbjuda religiösa friskolor och vi vill reformera friskolesystemet i grunden".

Oxfam: Sverige måste sluta underlätta för skatteflykt

Trots att Sverige säger sig arbeta emot skatteflykt har regeringen röstat emot förslag i EU som skulle försvåra för skatteflykt, enligt en ny rapport från Oxfam.

”Trots att alla riksdagspartier säger sig vara emot skatteflykt, och Socialdemokraterna till och med gick till EU-val på att bekämpa den, har regeringen antingen röstat emot förslag som skulle försvåra skatteflykt, eller underlåtit att trycka på för starkare regler”, skriver Heidi Lampinen och Robert Höglund, Oxfam Sverige på Aftonbladet debatt.

De pekar på en omröstning där Sverige röstade nej till ökad transparens gällande var företag betalar skatt och gör sina vinster.

”I den senaste omröstningen förra året kunde förslaget ha gått igenom. Men Sverige valde att rösta likadant som EU:s skatteparadis Irland, Malta, Luxemburg med flera och förslaget stoppades med endast en rösts övervikt. Regeringen skyllde på en teknikalitet i omröstningsförfarandet men den verkliga anledningen till att man röstade emot kan vara att svenska storföretag kan missgynnas om det kommer fram att de betalar lite skatt i de andra länder de är verksamma i”, skriver artikelförfattarna.

Moderaterna: Villkorlig frigivning ingen rättighet

Moderaterna vill att kriminalvården ska sätta krav på den som sitter i fängelse. Om man inte deltar i utbildningar eller behandling ska man inte heller ”kunna räkna med villkorlig frigivning, enligt Moderaterna.

”I dag släpps personer ur fängelse när de har avtjänat två tredjedelar av det tilldömda straffet. Det innebär i realiteten att personer som dömts också för mycket allvarliga brott, som exempelvis mord, kan släppas ut ur fängelse flera år tidigare. Det är en otillfredsställande ordning. Moderaterna vill ändra lagstiftningen så att villkorlig frigivning tidigast ska kunna vara aktuellt efter tre fjärdedelar av den utdömda strafftiden", skriver Johan Forssell och Ellen Juntti, Moderaternas ledamot i justitieutskottet på Expressen Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera