Ekonomi / Utrikes

Tysk ekonomi starkare än väntat – förklaras med högre konsumtion

Tysklands ekonomi gick bättre i somras än väntat, visar nya siffror från landets statistikmyndighet. Men trots detta ser prognosen för helåret fortfarande dyster ut.

Tysklands bruttonationalprodukt, BNP, steg med 8,5 procent under juli till september i år, jämfört med kvartalet innan, visar nya siffror från landets statistikmyndighet Statistisches Bundesamt. I en preliminär analys hade myndigheten räknat med att BNP-ökningen skulle vara något lägre, 8,2 procent. Den ekonomiska aktiviteten under sommaren lyckades därmed balansera upp den massiva nedgången under andra kvartalet, skriver myndigheten i ett uttalande.

Framförallt är det privat konsumtion som har drivit upp BNP. Hushållens konsumtion ökade med 10,8 procent jämfört med kvartalet innan. Även statens konsumtion ökade något, 0,8 procent jämfört med andra kvartalet. Utrikeshandel och företagens investeringar i maskiner och fordon steg likaså. Det enda som backade under kvartalet var bygginvesteringar, som minskade med 2 procent.

LÄS OCKSÅ: Miljarder på spel när statliga Vattenfall ska få plåster på såren i Tyskland

Glädjen över sommarens BNP-uppgång kan däremot bli kortvarig. I och med att coronapandemin har tagit ny fart har Tyskland delvis stängt ned igen. Restauranger, fritids- och kulturanläggningar har varit stängda sedan början av november, och på tisdagen enades de olika förbundsländernas regeringschefer om att restriktionerna ska förlängas – till att börja med fram till 20 december. 

Restriktionerna kommer att beslutas formellt på onsdagen, men i ett utkast sätts gränsen på hur många som får träffas under jul och nyår till maximalt tio personer från flera hushåll. Alla andra dagar utom de röda dagarna ligger gränsen på maximalt fem personer ur två hushåll.

Den nya nedstängningen märks av i det Münchenbaserade Ifo-institutets månatliga undersökning av affärsklimatet, det vill säga hur tyska företagsledare ser på de ekonomiska utsikterna. I rapporten, som släpptes på tisdagen, sjunker affärsklimatindex från 92,5 i oktober till 90,7 i november. Institutet skriver att den andra coronavågen har avbrutit Tysklands ekonomiska återhämtning. Framförallt är det tjänstesektorn och handeln som ser pessimistiskt på framtiden.

”Den hittills goda bedömningen av läget har försämrats avsevärt. Indikatorerna inom hotell- och besöksnäringen har bokstavligen störtdykt”, skriver Ifo-instituets chef Clemens Fuest i rapporten.

Den tyska regeringen räknar med att BNP kommer att minska med 5,5 procent för helåret. Nästa år hoppas man på en återhämtning, och räknar med en tillväxt på 4,4 procent.

LÄS OCKSÅ: Svindlare utnyttjar pandemin – nu utreds coronabrott i Tyskland: »Dåliga masker«

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera