Nya hårda restriktioner: Alkoholstopp efter 20 – maxantal i butiker och gym

Text:

Foto: TT

Regeringen är orolig för att långhelgen över jul och nyår kommer att leda till en ökad smittspridning. Vården och äldreomsorgen är hårt pressad, och det finns en gräns för vad den mäktar med, säger man. På en pressträff på fredagen presenterar statsminister Stefan Löfven flera nya restriktioner.

– I år blir julen annorlunda och den måste bli annorlunda, säger Stefan Löfven.

Maxgränsen för sällskap på restauranger sänks från åtta till fyra personer och alkoholförsäljning förbjuds från klockan 20. Regeringen inför dessutom maxantal för hur många som får vistas på köpcentrum och gym.

– Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna, säger Stefan Löfven.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uppmanar handeln att ställa in mellandagsrean. Det är för många människor som trängs på större handelsplatser, trots starka rekommendationer om att avstå från det, och mellandagsrean riskerar att förvärra situationen.

– Folkhälsomyndigheten riktar därför en stark uppmaning till handeln att inte genomföra realisation eller locka med lågpriser i butikerna detta år. Det riskerar återigen att dra många människor ut till varuhus och köpcentra, säger Johan Carlson.

Gymnasieundervisningen ska ske på distans till och med den 24 januari.

– Landets gymnasieskolor uppmanas nu att planera för att hålla undervisning på fjärr eller distans under den tiden efter jullovets slut, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken vid vissa tidpunkter. Det handlar om miljöer och tidpunkter där trängsel inte kan undvikas. Enligt Folkhälsomyndigheten ska munskydden aldrig ses som ett alternativ till att hålla avstånd.

Vice statsminister Isabella Lövin beskriver arbetspendling som ett område som måste förbättras för att minska smittspridningen.

– Alla som kan jobba hemifrån ska jobba hemifrån. Smittspridningen fortsätter och den kommande månaden måste det bli skärpning, säger hon.

Restriktionerna kommer att börja gälla från och med den 24 december. Viss statlig och kommunal verksamhet, som badhus, idrottshallar och muséer stängs omedelbart.

Statsministern ger på pressträffen en skarp uppmaning om att följa rekommendationerna.

– Några kanske hittar på ursäkter för varför deras glöggtillställning är okej. Det är fel och det är farligt.

– Låt inte julfirandet bli en smittohärd, möt inte släkten över julbord och umgås bara med de allra närmaste, säger Stefan Löfven.