Vaccinet på väg till Sverige – unik insats väntar: »En jätteutmaning«

Text:

Foto: TT

Totalt 9 750 doser av det nya vaccinet är på väg till Sverige och är framme på söndag. Antalet doser är lika många som varje av EU:s medlemsländer får i ett första skede. I Sverige går häften av doserna direkt till landets regioner, andra hälften sparas till det andra vaccinationstillfället som krävs.

Stockholm, Skåne och Västra Götaland kommer få 425 doser. De andra regionerna 200.

Först ut att få sprutan är de som Folkhälsomyndigheten (FHM) bedömer vara de svagaste i samhället, alltså äldre på särskilda boenden, det vill säga äldreboenden. De får första dosen 27 december, vilket är den första dagen som den EU-gemensamma kampanjen inleds.

– De som behöver det mest ska få det först, sa Lena Hallengren, socialminister, på en pressträff på tisdagen.

I vissa regioner har man valt att ge vaccinet till personer som vanligen bor på äldreboenden men som är inlagda på geriatrisk avdelning, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Man kommer att göra detta lite olika men man följer den skrivna prioriteringsordningen från Folkhälsomyndigheten. Det är samma målgrupp som just nu befinner sig på annat ställe.

Under nyårsveckan väntas 80 000 ytterligare doser anlända till Sverige, uppgav ministern på pressträffen. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson har höga förhoppningar på vaccineringen som nu inleds.

– Vi hoppas inget annat än att vi ser vägen på slutet på den här pandemin.

I den första prioriteringsgruppen ska 600 000 personer ha vaccinerats. Det rör sig om personer på särskilda boenden, äldre som har hemtjänst, de som arbetar med grupperna eller som lever med någon med hemtjänst.

– De är man van att vaccinera, de som är på särskilt boende eller i tät kontakt med vården. Och där kan man använda de strukturer man är van vid, många kommer att tillämpa samma arbete som under säsongsinfluensan. Där har man ett etablerat sätt att jobba i regionerna tillsammans med kommunerna, säger Emma Spak.

Därefter, innan slutet av april, ska riskgrupper, alla över 70 år och sjukvårdspersonal kunna vaccineras. Sedan väntar vaccinationen av den övriga vuxna befolkningen som ska vara klar före halvårsskiftet.

– Det blir mer omfattande vaccinationer och på grupper som man inte vaccinerar lika ofta. Men där är alla regioner igång med sin planering. Då kan det behöva göras på andra sätt, man tittar på upphandling av företagshälsovård som kan bistå på arbetsplatser, man tittar på att etablera vaccinationsmottagningar specifikt för det här ändamålet som är smittsäkrade. Man tittar också på att låna in personal från andra verksamheter och anställa folk specifikt för detta, fortsätter Spak.

Tror du att ni klarar målen?

– Jag tror det. Man har erfarenhet av att vaccinera, det är regionerna tillsammans med kommunerna bra på. Men sedan är detta mer omfattande. Det som ska göras under första kvartalet har man stor erfarenhet sedan bygger man upp det som ska ske under andra kvartalet.

– Sedan blir det mer omfattande vaccinationer och på grupper som man inte vaccinerar lika ofta. Men där är alla regioner igång med sin planering. Då kan det behöva göras på andra sätt, man tittar på upphandling av företagshälsovård som kan bistå på arbetsplatser, man tittar på att etablera vaccinationsmottagningar specifikt för det här ändamålet som är smittsäkrade. Man tittar också på att låna in personal från andra verksamheter och anställa folk specifikt för detta.

Emma Spak fortsätter:

– Detta är en jätteutmaning och alla i regionerna sträcker jättemycket på sig för att klara av detta tillsammans med myndigheterna. Det är ett enormt jobb men det här måste man ju klara.

På pressträffen berättade Johan Carlsson att FHM ska stå för logistiken av vaccinet, med undantag för det som kommer från Pfizer. Det vaccinet levererar företaget självt till regionerna. Enligt Emma Spak är säkerhetsfrågan vid sådana leveranser prioriterad.

– Något man ska ha med sig är att de som jobbar med läkemedelslogistik i regionerna är väldigt vana vid att hantera läkemedel som är stöldbegärliga. Det finns mycket rutiner kring den här typen av läkemedel.

Vet du om polisen är inkopplad i någon form?

– Ja ja, de aktörer som behöver vara inkopplade som gör säkerhetsbedömningar finns i processerna.

Även om vaccineringen nu rullas ut tar det som sagt tid innan hela befolkningen har fått sprutorna. Det tar även tid innan de äldre som i mellandagarna nu får en första dos av vaccinet är skyddade. Vaccinforskaren och professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, Matti Sällberg, har tidigare sagt till Expressen att det ska gå minst två veckor mellan spruta nummer ett och två.

– Det som måste hända är att det specifika immunsystemet aktiveras, vilket innebär att både B-celler och T-celler ska expandera, det ska börja produceras antikroppar. Den processen tar minst 10-14 dagar. Tio dagar är egentligen en ganska kort tid efter en vaccination, så jag skulle nog räkna med åtminstone två veckor, sa han till tidningen.

Samtidigt är det många som är tveksamma inför att vaccinera sig, med sviterna efter  svininfluensevaccinet i minnet. Fler än varannan svensk känner oro för allvarliga biverkningar, kunde en undersökning från Sifo visa nyligen. Regeringen har tidigare sagt att staten ska stå för allvarliga biverkningar och sjukdomar som eventuellt kan orsakas av vaccin som tillverkas av företag som inte täcks av Läkemedelsförsäkringen.

När det gäller den nya tillfälliga pandemilagen planerar regeringen att lägga en proposition om lagen, eller i alla fall delar av den, i riksdagen den 4 januari, säger socialminister Lena Hallengren till TT. Målsättningen är att den ska kunna träda i kraft den 15 januari.