Covid-19 / Veckans bråk

Veckans bråk: Saknas det optimism i vaccinfrågan?

Vad är egentligen ett lämpligt tonläge när man pratar om en pandemi?

I våras ansåg många att regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) inte tog i tillräckligt för att stoppa smittan. Hårdare tag! Mer bestämdhet! Sätt ner foten! Sa kritikerna till Löfven, Hallengren och Tegnell. Men nu när vaccinen börjar bli redo för massdistribution skiftar debatten om tonen i pandemin fot.

Virologen och författaren Lena Einhorn var i våras en allvarlig kritiker till Folkhälsomyndighetens insatser. Nu är hon det igen, fast med lite andra perspektiv. Hon tycker att FHM måste ingjuta lite mer hopp i befolkningen.

»Vi får inte kväsa människors hopp inför framtiden. Och vi får absolut inte göra något för att motverka en bred vaccinering av svenska folket«, skriver hon i en kulturdebattartikel i DN.

»Den här pessimismen är inte befogad«, säger hon i TV4:s program Efter fem.

Folkhälsomyndigheten har sagt att de första vaccinleveranserna planeras att rullas ut i landet efter trettonhelgen. Generaldirektören Johan Carlson inskärper att bred vaccinering inte kommer att genomföras förrän efter sommaren, medan socialministern menar att man inte vill lova saker som man inte kan hålla. Myndigheterna och regeringen vill alltså inte vara för glada än, eftersom man inte lyckats genomföra en full vaccinering – ännu.

Återigen lyckas alltså en metadebatt om tonen att leta sig in i det offentliga samtalet. Mycket tyder på att inte heller den här debatten kommer att sluta med konsensus mellan optimistivrare och negativa tråkmånsar.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera