Nya kravet i Trelleborg: Skaka hand – annars får du inte jobbet

Text: Redaktionen

Foto: TT

Inrikes

Tre regioner missar vaccinationsmålet

Både regeringen och vaccinsamordnaren Richard Bergström menar att vaccinmålet om att erbjuda alla vuxna vaccin mot covid-19 före midsommar fortfarande går att nå, rapporterar SVT Nyheter. Det trots att flera regioner, så som Skåne, Halland och Stockholm, larmat om att de inte kommer nå målet.

Bergström säger att Sverige kommer att få betydligt bättre tillgång till vaccin under våren.

– Under det andra kvartalet ska vi få 12 miljoner doser till Sverige, och det kanske är så att sex miljoner kommer i början på juni, säger han.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger via pressekretaren att regeringen gör bedömningen att utifrån den nuvarande informationen om leveranser går målet fortfarande att nå.

Region Stockholm hinner inte vaccinera alla invånare till midsommar. Med försenade levermanser kommer regionen nvara klar med vaccinationerna i mitten av juli, inte till midsommar, säger vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD) till DN.

 

Fortsatta problem larma polisen

De omfattande it-problem som polisen drabbades av under helgen är fortfarande inte lösta, rapporterar TT. Numret 114 14 och polisens system för att ta emot brottsanmälningar är fortfarande utslaget. Det innebär att det inte är möjligt att ringa in och göra polisanmälningar via 114 14. I stället hänvisas inringande vidare till hemsidan och nödnumret 112 vid akuta ärendet.

 

Distansarbetet fortsätter och minskar kontorsbehoven

Distansarbetet är här för att stanna. Efter pandemin kommer människor sannolikt att arbeta två dagar i veckan hemifrån. Den bedömningen gör Nordeas chefekonom Annika Winsth i SvD Näringsliv.

Winsths prognos skulle innebära att 20 procent av kontorsbehovet försvinner i Sverige. Alexandra Hagen, vd på White Arkitekter, tror i sin tur att behovet kommer att minska med 40 procent. Hon säger att uppdragen att rita nya kontor i stort sett pausades under 2020. Men det dröjer 1–1,5 år innan det märks också i byggandet, säger hon.

 

Alla ska skaka hand i Trelleborg

Trelleborgs fullmäktige har röstat igenom ett tvång på att personer som anställs inom kommunen måste skaka hand, rapporterar SVT Skåne.

Förslaget bygger på en motion som SD la fram för två år sedan och röstades igenom med stöd av M och att KD la ner sina röster. S, C, L, MP och Söderslättspartiet reserverade sig mot beslutet. Enligt tjänstemännens beredning bryter förslaget mot den grundlagsskyddade religionsfriheten, skriver Sydsvenskan.

Skärmdump från Hem & Hyra

Istapp på ett ton hotar vid skandalhus

En enorm istapp på ett hyreshus i Blötberget utanför Ludvika i södra Dalarna har väckt uppmärksamhet, rapporterar Hem & Hyra. Plåtslagaren Håkan Fredriksson, som tar bort istappar från tak, säger till tidningen att han aldrig har sett något liknande.

– Det måste komma från en läcka på vinden. När den där släpper är den livsfarlig, den väger minst ett ton, säger han.

Istappen sitter på ett hyreshus som är så illa misskött att lokala Räddningstjänsten fattat beslut att det inte går att bo i dem. Ludvika kommun har haft möte om isbildningen, men eftersom det är privat mark får de inte spärra av.

 

Utland

Pfizer/Biontech-vaccin ger 94 procents skydd

Pfizers och Biontechs vaccin gav en 94-procentig minskning av symtomatisk covid-19 i en stor israelisk studie där 600 000 personer fått två doser, skriver flera medier. De löpte också 92 procent lägre risk att bli allvarligt sjuka av viruset jämfört med en lika stor kontrollgrupp som inte tagit vaccinet, skriver Haaretz.

– Det står nu otvetydigt klart att Pfizers coronavaccin är extremt effektivt i den verkliga världen en vecka efter den andra dosen, säger delvis statliga sjukvårdscentret Clalits forskningschef Ran Balicer enligt tidningen. Därmed bekräftar en oberoende studie Pfizers och Biontechs egna resultat, skriver Haaretz.

 

Kommission ska utreda storming av Capitoleum

USA:s kongress planerar att tillsätta en kommission för att utreda stormningen av Capitolium den 6 januari, då upprorsmakare trängde sig in i protest mot valresultatet. Det meddelar talmannen Nancy Pelosi i ett brev till sina demokratiska kollegor i representanthuset enligt New York Times. Kommissionen ska likna den som tillsattes efter terrorattacken den 11 september 2001, rapporterar amerikanska medier. Kraven på en tvärpolitisk, oberoende kommission har kommit från både republikanskt och demokratiskt håll.

 

Sju Trumpkritiska senatorer utsatta av sina egna

De sju republikanska senatorer som röstade för att fälla Donald Trump i riksrätten kritiseras nu av olika delar av sitt eget parti, skriver Bloomberg. Två delstatspartier, i North Carolina och Louisiana, röstade snabbt igenom ett avståndstagande från sina respektive senatorer: Richard Burr och Bill Cassidy. Även Ben Sasse, från Nebraska, kan mötas av samma besked från sin delstats parti, skriver Politico. Även i Pennsylvania, Wyoming och Arizona har nyligen senatorer som inte ansetts tillräckligt lojala mot Trump kritiserats.

Sasse själv svarade förra veckan på den bubblande kritiken i en video. Det är en form av politik som bygger på ”ett konstigt dyrkande av en snubbe”, sa han då.

 

Vaccinationalism hotar återhämtning

Vaccinnationalism kan göra att återhämtningen från pandemin tar längre tid än väntat, varnar Världshandelsorganisationen WTO:s tillträdande generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala, skriver Reuters. Hon uppger också för nyhetsbyrån att hennes högsta prioritet kommer vara att ge större pandemistöd från WTO och få medlemmar att lyfta exportförbud för att öka genomflödet av vaccin.

– Ingen är säker förrän alla är säkra. Vaccinnationalism vid den här tidpunkten lönar sig inte eftersom flera mutationer kommer att komma, säger Okonjo-Iweala.

 

Opinion

”Vindkraftsmotståndet kommer att öka”

”Det är troligt att det lokala vindkraftsmotståndet kommer att öka i och med att utbyggnaden fortsätter”, Det skriver Hans Westlund, professor i urbana och regionala studier vid KTH, på SvD Debatt.

”Bakom motståndet hos många boende i vindkraftsområden finns en känsla av mångårig extern exploatering, först av skog, sedan av vattenkraft, och nu av att deras sista resurs, naturupplevelsen, också ska exploateras av externa intressen”, skriver han.

En annan farhåga är att fastighetspriserna ska sjunka i och med fler vindkraftverk, något han menar kan bli en självuppfyllande profetia.

 

”Comeback för kommunism lika troligt som att Max säljer böckling”

”Få saknar kommunismen, allra minst vänsterrörelsen. Men stora delar av högern fortsätter att angripa en politisk motståndare som inte längre finns”, skriver förre V-ledaren Jonas Sjöstedt i en debattartikel i Arbetet.

”Att kommunismen skulle stå inför en comeback i vår del av världen framstår som lika troligt som att Max börjar sälja rökt böckling i stället för hamburgare.” Men varför, fortsätter Sjöstedt, varnar då den svenska högern återkommande för kommunism? Målet är att likställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna, för att normalisera SD inför valet 2022, enligt ex-partiledaren.

”Om vänstern är kommunister, då är det väl inte så farligt att SD är rasister och att sverigedemokrater delar nazistpropaganda?” skriver han.

 

”Feministisk regering missar stoppa våldet mot kvinnor”

”Var finns Sveriges feministiska regering när det gäller att stoppa våldet mot kvinnor?”, det frågar sig KD-politikerna Désirée Pethrus och Sarah Havneraas i KD:s jämställdhetspolitiska arbetsgrupp i en debattartikel på Altingets hemsida.

”Det finns få jämställdhetspolitiska frågor som är så viktiga”, skriver duon, och föreslår sex olika åtgärder.

Kristdemokraterna vill bland annat att sekretessen bryts så att sjukvården och socialtjänsten kan informera polisen vid risk för brott mot närstående. Partiet vill också höja straffet vid upprepat våld, utöka kontaktförbudet och använda fotboja oftare.