Covid-19 / Inrikes

Över hälften av Sveriges regioner kan ha spridning av brittisk coronamutation

Den brittiska coronamutationen kan vara spridd i hälften av landets regioner. Det kan räcka med en vaccination för de som varit covidsjuka, enligt nya uppgifter. Och Bruce Springsteen misstänks för rattfylla, i Svepet i dag.

Inrikes

Halva Sverige kan ha coronamutationer

Över hälften av landets regioner tror att de kan ha en spridning av den brittiska coronamutationen. Det uppger regionerna till Ekot. Samtidigt är flera regioner bekymrade över att testresultaten dröjer och att det då inte finns aktuell data om hur fort virusvarianterna sprider sig.

– Det hade varit mycket bättre om man hade fått mera direkt information om hur smittläget ser ut vad gäller olika varianter så att man hade eventuellt kunnat agera på det, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen säger han till Ekot.

Oro för smittspridning på batterifabrik

I höstas ställde flera anställda på byggandet av Northvolts batterifabrik i Skellefetå frågor angående trängsel och bristen på social distansering på bygget, rapporterar SvD Näringsliv.

Barackerna där personalen har sina raster varit både trånga och för få säger Pierre Klingstedt, ombudsman på Byggnads och regionalt skyddsombud för fackförbundet i Västerbotten.

– Om vi hade fått gehör i oktober, när vi såg att en ny våg var på väg, hade det kanske sett annorlunda ut, säger han till SvD.

Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt säger att batterijätten försökt åtgärda problemen som pekats ut, men att smittspridningen vid den tidpunkten var betydligt mindre.

En dos räcker för de som varit covidsjuka

De som varit sjuka i covid-19 och sedan får kraftiga biverkningar i form av feber och kräkningar vid den första vaccindosen kan vänta med att ta den andra dosen. Det rådet ger nu Stockholm som första region i Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna.

Vaccinforskaren Matti Sällberg tycker att de kraftiga biverkningen indikerar att man har ett bra skydd redan efter första dosen.

– Har man haft en infektion då har man haft en immunaktivering, och när man då får sin vaccination blir det som en andra dos, säger han till TV4.

2,4 miljarder i överskott i Göteborg

Göteborgs stad gick med ett rekordstort överskott på 2,4 miljarder kronor förra året, mycket beroende på höjda statsbidrag, rapporterar GP. Det får oppositionen att ilskna till.

Vänsterpartiets oppositionsråd Daniel Bernmar säger att staden lagt pengar på hög istället för att satsa på sina verksamheter. MP:s Karin Pleijel håller med och påpekar att antalet kommunalt anställda minskade med två procent förra året, trots statliga stödpengar under pandemin.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att han är glad över att pengarna inte ”slösats bort” eftersom de kan behöva användas på sikt.

Fortsatt stigande elpriser

De svenska elpriserna fortsätter att stiga till nya rekordnivåer i den pågående vinterkylan. I södra delarna av landet når nu elpriset på Nordpool nivåer som inte uppmätts sedan vintern 2011/2012, skriver Dagens Industri.

Samtidigt lyfter spotpriset på elbörsen till ännu högre nivåer inför torsdagen – 99,3 öre per kilowattimme i söder. Bakom utvecklingen ligger de kalla temperaturerna och oerhört hög elanvändning, säger Christian Holtz, elmarknadsexpert på konsultföretaget Sweco. Men han tror samtidigt att vinterns pris-peak är nådd.

Utrikes

90 personer hade covid redan i oktober 2019

Runt 90 personer var inlagda på sjukhus i Kina med symptom som liknade covid-19 redan i oktober 2019, två månader innan sjukdomen först identifierades. Det uppger Världshälsoorganisationen WHO:s utredare som befinner sig i Kina till Wall Street Journal.

Kinesiska myndigheter ska ha utfört antikroppstester på två tredjedelar av de sjuka utan att hitta tecken på covid-19. Enligt WHO:s team i Kina kan det dock bero på att testerna gjordes så sent att antikropparna hunnit försvinna.

Enligt tidningens uppgifter ska WHO ha försökt förmå Kina att utföra

 

WHO: Astra Zeneca rekommenderas även för äldre

Världshälsoorganisationen WHO går emot flera europeiska länder och rekommenderar Astra Zenecas vaccin även för personer över 65 år. Det skriver flera medier med hänvisning till WHO:s expertpanel.

Panelen säger på en pressträff att man fattat beslutet efter att ha vägt samman ”alla tillgängliga data”. Man uppger också att vaccinet kan användas i länder där nya mutationer har etablerat sig, trots att studier visat att Astras vaccin har en sämre skyddseffekt mot den sydafrikanska varianten.

Flera europeiska länder, däribland Sverige, menar att det finns för lite data för hur bra vaccinet skyddar personer över 65 år. Man har därför rekommenderat att Astravaccinet ges till yngre personer.

Här är WHO:s rekommendation.

 

Fortsatt nedgång i covidfall

Antalet nya fall av covid-19 har gått ner för fjärde veckan i rad, enligt data från Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterar CNN.

Antalet döda i covid-19 sjönk med tio procent till 88 000 rapporterade dödsfall i förra veckan jämfört med föregående vecka. Fler än 3,1 miljoner nya fall registrerades förra veckan och det är en 17-procentig minskning från veckan innan det.

Coronavärldsläget just nu från  John Hopkinsuniversitetet.

 

Pelosi evakuerades från Capitoleum

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi evakuerades helt och hållet från Kapitolium den 6 januari. Det avslöjar åklagarsidan under riksrättens andra dag i senaten, rapporterar CNN.

– Vi vet från upprorsmakarna själva att om de hade hittat Nancy Pelosi så hade de dödat henne, säger åklagarsidans Stacey Plaskett.

bilder som visats under den pågående riksrättsprocessen visas även hur den ledande republikanen Mitt Romney förs undan under storminingen.

 

Stora protester i Myanmar

Stora folkmassor demonstrerar mot militärjuntan i Myanmar på onsdagen, rapporterar AP. Protesterna är inne på sin femte dag efter militärkuppen i landet och demonstranterna kräver att ledaren Aung San Suu Kyi släpps fri och återfår makten.

Under gårdagens protester kom uppgifter om polisbrutalitet och flera skadade. Enligt en läkare ska en klinik som tog hand om skadade demonstranter ha tagits över av militären. En annan läkare säger att en kvinnlig demonstrant misstänks ha dött av en skottskada i huvudet i samband med att demonstranterna och polis drabbat samman i huvudstaden Naypyitaw i går.

 

Facebook jobbar på Clubhouse-kopia

Facebook ska enligt uppgifter från källor till New York Times vara på gång att ta fram en utmanare till den just nu mycket populära och omtalade sociala appen Clubhouse. New York Times konstaterar att Facebook har gjort sig kända för att kopiera populära rivaler i segmentet, och pekar bland annat på Messenger Rooms och Instagram Reels, som man menar är uppenbara kopior av videokonferenstjänsten Zoom och appen Tiktok. Clubhouse, som bygger på ljudbaserade konversationer i olika rum, har snabbt blivit en succé.

 

Springsteen misstänkt för rattfylla

Rockstjärnan Bruce Springsteen kommer inom de närmste veckorna att ställas inför rätta misstänkt för rattfylleri och för att ha druckit alkohol på otillåten plats, rapporterar TMZ. Enligt sajten greps Springsteen misstänkt rattfull i New Jersey i november.

Springsteen syntes bland annat i samband med att Joe Biden svors in som USA:s president och under Super Bowl, i reklam för ett bilmärke.

 

Opinion

”Förstatligad vård inte realistiskt”

”Coronapandemin har belyst frågan om ifall sjukvården bör förstatligas – men ett fullständigt förstatligande är inte realistiskt”, skriver förvaltningsforskaren Louise Bringselius på DN Debatt.

Däremot anser hon att regeringen ändå bör ta ett större ansvar för hur vården styrs och föreslår en rad insatser. Bland annat vill hon se ökad nationell styrning när det gäller digital infrastruktur, stärkt statlig tillsyn, ökat samråd mellan regering och regioner samt större inflytande för patienter och vårdprofessionen.

”Sammantaget skulle förslagen bidra till en bättre förmåga att möta vårdens stora utmaningar”, skriver Bringselius.

 

”Absurt avstå från att dammsuga”

”Att människor avråds från att dammsuga och dricka morgonkaffe när det är kallt ute är ett tecken på att regeringens energipolitik och dess konsekvenser blir alltmer absurda” skriver KD-ledaren Ebba Busch och partiets energipolitiska talesperson Camilla Brodin i en debattartikel i GP.

De kritiserar regeringen för nedsläckning av kärnkraftsreaktorer och att Sverige delvis behöver importera el från kolkraftverk i Tyskland, Polen och Litauen.

”Stefan Löfven, det är dags att lyssna (...) om inte från oss så från industrin och från svenskar som vill kunna dammsuga sina hem”, skriver de.

 

”Facket är nyliberala Centerns ideala fiende”

”Varför har facket i allmänhet och LO i synnerhet blivit Centerns oumbärliga fiende?”, undrar Håkan A Bengtsson i en ledare på Dagens Arena, efter diskussionen om en bild på ett rbinnande LO-hus gjord av Centerstudenter. Och beskriver att under ”partiets storhetstid på 1970-talet gjorde Centerpartiet inbrytningar i LO och bedrev grönt fackligt arbete”.

”På kort sikt har Centerns fokus legat på lägre ingångslöner och mer makt åt arbetsgivarna men i förlängningen bör lönerna i den nyliberala föreställningsvärlden sättas på marknaden och inte i förhandlingar mellan parterna på arbetsmarknaden. Därför är facket de nyliberala centerpartisternas ideala fiende”, skriver Dagens Arena.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera