Covid-19 / Inrikes

Ryskt vaccin mer eftertraktat efter ny forskningsstudie – godkänt i 23 länder

Riksrätten mot Trump godkändes av senaten och fortsätter. Veterinärmyndigheten hjälper regionerna leta covidmutationer och regeringen förelår tillfälliga coronalättnader i gymnasielagen för ensamkommande.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hjälper nu till med att sekvensera positiva covid-prover för att leta efter nya mutationer. Analysen innebär att man kartlägger virusets arvsmassa. Många regioner saknar utrustning för att göra detta efterarbete av proverna. Folkhälsomyndigheten har satt som mål att 10 procent av utförda covidtest ska sekvenseras. Till att börja med är det prover från Jönköping som analyseras, men det kan även bli prover från regionerna Kronoberg och Örebro.

– Ytterst gör vi det här för att stödja samhället och sjukvården", säger Henrik Ericsson, avdelningschef vid mikrobiologiska avdelningen på SVA, till Ekot.

Regeringens corona-anpassar kraven för ensamkommande

Regeringen vill tillfälligt lätta på reglerna för ensamkommande flyktingungdomar som fått stanna genom gymnasielagen. Det rapporterar TT. Orsaken är att coronapandemin försvårat läget på arbetsmarknaden. Ungdomarna ska få ett år på sig för att hitta ett jobb och räkna studiemedel som en halvtidsförsörjning. Dessutom ska anställningar med yrkesintroduktion ge rätt till permanent uppehållstillstånd. Förslaget har skickats på remiss. Lagändringen föreslås gälla från halvårsskiftet 2021 till årsskiftet 2023-2024.

Riksbanken väntas behålla räntan men ändra BNP-prognosen

Idag vid 9.30 kommer årets första besked från Riksbanken. Varken styrräntan eller stödköpsprogrammet lär förändras. Däremot räknar analytikerna, enligt Reuters, med att BNP-prognosen höjs. Riksbankens prognos i november var en minskning av BNP med drygt 1 procent. Istället visar nu SCB:s sifrror att BNP faktiskt ökade med 0,5 procent, skriver SvD.

 

Utrikes

Riksrätten mot Trump fick godkänt av senaten

Riksrätten mot USAs förre president Donald Trump inleddes i går kväll, svensk tid. Första frågan för senaten var om processen är möjlig att föra mot en nu avgången president. Efter fyra timmars debatt röstade senaten ja till det med siffrorna 56–44, skriver Dagens Nyheter. Nu fortsätter parterna att lägga fram bevis för sina ståndpunkter i målet.

Det Donald Trump åtalas för i riksrätten är uppvigling till uppror. Men åtalet sätter fingret på många större frågor, skriver SvD i en analys.

Ingen FN-framgång i Syriensamtal efter tio års krig

FN:s säkerhetsråd har ännu en gång misslyckats med att hitta en enighet kring konflikten i Syrien och få igång fredsförhandlingar. Flera diplomater lägger skulden på Ryssland, som är den syriska regimens främsta allierade, rapporterar TT.

– Det saknas tillit och förtroende och det är brist på kompromissvilja – och även brist på politiskt svängrum att kompromissa, säger Geir Pedersen, FN:s särskilda Syriensändebud.

Inbördeskriget har nu pågått i tio år, drivit miljoner människor på flykt och dödat 380 000 människor.

Ryskt vaccin mer eftertraktat efter ny forskningsstudie

Allt fler länder vill ha det ryska coronavaccinet Sputnik, rapporterar SVT. Hittills har 23 länder godkänt det. Senast Chile, som lagt en stor beställning under första halvåret. Sputnik har visat lovande resultat i en fas 3-studie enligt den medicinska tidskriften The Lancet. Enligt tidskriften visar studien, på 20 000 personer, att vaccinet fungerar för alla åldersgrupper och är säkert och effektivt till 91,2 procent.

Jakten på virusursprung fortsätter

WHO har trots fyra veckors sökande i Wuhan, Kina, ännu inte hittat orsaken till viruset sarscov-2 som orsakar covid-19. Forskare i hela världen letar vidare. Sannolikt har viruset uppstått ur en sammanslagning av två coronavirus och hittar man dess sarscov2:s ”förfäder” kan det ge ledning till hur farliga coronavirus bildas.

– Men det är inget man gör över en helg, det tar tid. Det här är ett deckarjobb, det skulle vara en väldigt lycklig slump om man hittade svaret i år, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi på Karolinska institutet, till DN., och påminner om att det tog tio år att kartlägga sarscov-1:s ursprung.

 

Debatt

Roks stämmer Sverige för brott mot Europa­konventionen

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, skriver på DN Debatt att de idag lämnar in en stämningsansökan mot Sverige för brott mot Europakonventionen och mot kvinnors mänskliga rättigheter.

”Vi har fått nog av den omfattande tolerans som råder för mäns våld mot kvinnor hos myndigheter i stat och kommun och även hos domstolar. (…) Vi accepterar inte att mäns liv ges ett högre värde än kvinnors och barns i möte med rätt och samhälle”, skriver Jenny Westerstrand, Roks, och advokat Ulrika Rogland.

"Ta vara på landets arbetskraft"

SvD:s debattsida avlutas idag en debatt om Sveriges arbetskraftsinvandring av moderaten Maria Malmer Stenergard.

”Sverige betalar ett högt pris för invandring utan ekonomisk och social integration. Vi behöver bli bättre på att ta till vara den arbetskraft som redan finns i landet”, skriver hon i en slutreplik.

Heidi Avellan: Kritisera gärna coronastrategin, men gör det öppet.

I Sydsvenska Dagbladet kritiserar Heidi Avellan, politisk chefredaktör, de forskare som medverkat i den dolda facebook-grupp som kritiserat Sveriges coronastrategi:

”En stängd facebook-grupp för likasinnade är en filterbubbla. En ekokammare. Medlemmarna bekräftar varandra och slipper mothugg. En dold grupp av aktivister (…) det låter som motsatsen mot vad forskare borde syssla med.”

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera