Covid-19 / Inrikes

8 av 10 svenskar: Inför ett krav på att vårdpersonal ska vaccineras

Nio av tio är positiva till vaccinering visar en undersökning. Nu ställs också krav på obligatorisk vaccinering i vissa yrkesgrupper. Striden inför Liberalernas partiråd handlar nu om budgetreglerna. I dagens svepet.

Inrikes

Åtta av tio vill ha obligatorisk vaccinering för viktiga yrken

80 procent av svenskarna vill ha krav på covidvaccinering för vissa yrkesgrupper. Framförallt ska kravet gälla personal i vården, äldreomsorgen och hemtjänsten. Det visar en ny Novusundersökning, rapporterar Ekot.

Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal, konstaterar att det är en ”grundlagsskyddad rättighet” att kunna säga nej. Men han tror att vaccinationsviljan, som är hög redan, kommer att öka med tiden.

– Det största problemet nu är inte de förhållandevis väldigt få som inte vill vaccinera sig utan att vi inte har tillgång till vaccin. Medlemmarna i Kommunal ropar efter vaccin, säger han.

Samtidigt visar undersökningen från Novus och Sveriges Radio att 94 procent av svenskarna vill vaccinera sig mot covid-19. Mätningen gjordes i februari, innan Sverige och andra länder pausade Astra Zenecas vaccin för att utreda eventuella biverkningar.

Fram till igår hade 1 404 620 svenskar vaccinerats med minst en dos.

 

Krisstöden till företag förlängs

Krisstöd till företag som drabbats av coronapandemin förlängs fram till juli. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna, skriver DN.

I dagsläget omfattar krisstöden perioden mars-april i år, men ska enligt förslaget även gälla för perioden maj-juni.

 

Sabunilinjen kräver ändrat budgetramverk

Inför söndagens partiråd i Liberalerna hettar nu stämningen till i partiet. Samtidigt får partiledaremn Nyamko Sabuni kritik för majoritetens linje inför söndagen.

Den skulle kräva att man ändrar i riksdagsordningen för att kunna förhandla om delar av budgeten, i stället för hela budgeten, säger experten Per Molander till TT.

Han var med och tog fram ramverket kring budgeten i samband med finanskrisen på 1990-talet. Enligt honom måste budgeten få stöd i sin helhet.

– Regeringen måste ha tillräckligt stöd för budgetens totala omslutning och fördelningen på utgiftsområdena i en första omröstning. Om detta råder det ingen diskussion, säger han.

Sabuni vill inte samarbeta med SD om ett helt budgetpaket, men att partierna ska kunna göra upp om enskilda sak- och budgetfrågor i riksdagens utskott

Anna Starbrink,  regionråd L i Stockholm, är i SvD kritisk till partistyrelsens ställningstagande om att kunna ta aktivt stöd av SD. Hon tror att idén om att kunna frångå en sammanhållen budget kommit till för att partiet ska kunna samarbeta med Sverige­demokraterna i budgetfrågor.

– Men priset riskerar att bli väldigt högt, i minskad stabilitet.

 

19 000 ton i orört kobolt

Det finns 19 000 ton kobolt i den svenska berggrunden, men ingen som bryter det. Det rapporterar SvD Näringsliv. Kobolt behövs i batteritillverkning, där efterfrågan ökar i kampen mot klimatförändringarna. I dag förlitar sig världen på att länder som Kina och Kongo för grundämnet.

Inga gruvor har öppnat i Sverige under 2000-talet. Enligt SvD beror det ofta på en konflikt mellan olika miljöintressen. Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, säger att människor tänker: ”inte här”.

– Men så tänker folk över hela jorden. Det tänker även chilenaren när naturen påverkas för att vi vill ha deras litium, säger hon.

 

Lambertz kräver en miljon för häktning

Göran Lambertz stämmer staten på en miljon kronor efter att ha suttit häktad misstänkt för våldtäkt, skriver Expressen.

”Skadan för mig består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar”, skriver Lambertz i en handskriven stämningsansökan som Expressen tagit del av.

Under tisdagen släpptes Lambertz efter att ha suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Motiveringen var att brott inte gick att styrka.

 

Utland

Ny stängning med utegångsförbud i Finland

Svenska Folkpartiet, De Gröna och Vänsterförbundet var tveksamma men gick till slut med på förslaget om utegångsförbud i flera finländska städer, skriver Hufvudstadsbladet.

För 1,3 miljoner finländare som bor i de hårdast coronadrabbade städerna Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Åbo kan det bli förbjudet att lämna kommunen eller ens röra sig utanför sin gårdsplan. Undantagen blir för att gå till jobbet eller skolan eller handla mat eller läkemedel, samt göra ärenden hos myndigheter.

 

Arablistan kan påverka israelisk regeingsbildning

Med nära 90 procent av rösterna räknade har det arabiska partiet Förenade arablistan kommit över spärren till parlamentet Knesset i Israel.

Partiet ser ut att få 5 av 130 platser i parlamentet. Enligt Times of Israel skulle partiets intåg ”på ett dramatiskt” sätt förändra läget för premiärminister Benjamin Netanyahus Likud och de andra partierna och göra partiledaren Mansour Abbas till en möjlig kungamakare i parlamentet.

 

Forskare tror på fusk om Sputnikvaccin

En grupp internationella forskare tror att det har fuskats med data kring det ryska covidvaccinet Sputnik V,  skriver de i den vetenskapliga tidsskiften The Lancet, rapporterar DI.

Inom kort väntas kritik, på initiativ av den amerikanske forskaren Enrico Bucci, att publiceras i The Lancet. Bucci säger till DI att resultaten kring Sputnik V är ”konstiga”, men att han och forskargruppen inte förstår om det är ”fel, bedrägeri eller något annat”. Han kräver tillgång till datan för att förstå beräkningarna. Även svenske professorn Anders Björkman vid Karolinska institutet finns bland kritikerna.

 

Boris Johnson: EU förlorar på blockad

Boris Johnson förklarade igår att det är EU som blir förlorare på en blockad av vaccinleveranser till Storbritannien. EU-kraven om att ingen export ska ske till länder som har högre grad av vaccinering tillbakavisas.

– Jag t,ror inte att en blockad av vare sig vacciner, mediciner eller ingredienser till vaccin är förnuftig och tror det skulle åstadkomma en långvarig skada, sa Boris Johnson efter EU:s tillkännagivande.

 

Den rikaste procenten 4 000 000 000 000 000 000 dollar rikare

Den rikaste procenten av USA:s befolking hade ett fantastiskt år 2020 och öakde sin förmögenhete med fyra biljoner dollar, skriver Bloomberg.

Men den enskilda person som ökat sin förmögenhet mest är förmodligen Amazons vd Jeff Bezoz, var tillgångar ökade med 75 miljarder.

Coronaåret har betytt en stark tillväxt hos Amazon som växt med 425 000 anställda globalt och öppnat 100 nya anläggningar. Bloomberg hämtar sin uppgifter från Alec MacGillis, reporter på ProPublica, som i en ny bok Fulfillment: Winning and Losing on One-Click America skriver om Amazons allt större påverkan på USA och världen i övrigt.

Amazon bedöms nu vara världens tredje största arbetsgivare, efter Walmart och Kinas statliga oljebolag.

 

Ex-premiärminister David Cameron utreds för lobbybrott

En formell undersökning av tidigare premiärminister David Cameron har inletts där han anklagas för att ha brutit mot lagen kring lobbying genom att utnyttja personliga kontakter i arbetet för kapitalfonden Greensill Capital, skriver The Guardian.

Kontakten ska ha skett direkt med den brittiske finansminister Rishi Sunak på denne privata telefon.

 

Major tillbaka i Vita huset

Presidentparet Bidens två schäfrar har fått komma tillbaka till Vita huset efter att den yngre, Major, uppges ha bitit en Secret Service-agent tidigare i mars rapporterar Fox News. Major, 3, har varit i träning hemma i delstaten Delaware för att vänja sig vid livet i Vita huset. 13-åriga Champ fanns med redan när Joe Biden var vicepresident.

 

Debatt

”Liberalerna bör stå för stark budgetdisciplin”

”Den budgetdisciplin som infördes efter krisen i början av nittiotalet har bidragit till ordning i svensk ekonomi. En sammanhållen budgetprocess i staten är viktig”, skriver L-riksdagsledamoten Nina Lundström på Aftonbladet Debatt.

”Syftet är att undvika en allmän huggsexa där olika partikonstellationer gör upp om olika delar av budgeten och där det samlade resultatet är osäkert”, skriver hon och fortsätter: ”Det är oroande om budgetprocessen försämras av politiskt taktiska skäl. Liberalerna bör framhålla vikten av en stark budgetdisciplin och tydliggöra att inga förhandlingar, och budgetförhandlingar, kommer ske med Sverigedemokraterna”.

 

 

”SD:s och S väljare beredda byta parti på pensionsfrågan”

Pensionsfrågan kan avgöra val och vilket parti som får löntagarnas stöd i framtiden, inte minst i kampen mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det skriver Byggnads ordförande Johan Lindholmoch Daniel Suhonen och Lisa Gemmel, från fackliga tankesmedjan Katalys på DN Debatt.

”Var tredje väljare och varannan LO-medlem är beredd att byta parti på pensionsfrågan. 36 procent av väljarna uppger att det är minst 50 procents chans att de skulle byta till ett parti som presenterar ett pensionssystem som ger högre pensioner för låg- och medelinkomsttagare. Hälften av de osäkra väljarna uppger att det är minst 50 procents chans att de byter till ett sådant parti. Bland de som har en partisympati, är SD:s och S väljare klart mest benägna att byta, 41 procent i bägge partierna kan byta parti”, skriver de.

 

”Jomshof svävar på målet om Ungern”

SD:s partisekreterare Richard Jomshof svävar på målet när det gäller partiets syn på Ungern. Jomshof vägrar att ta avstånd från Orbáns inskränkningar av pressfrihet och domstolarnas oberoende, skriver Mats Wingborg i en ledare i Dagens Arena om utrfrågningen av SD:s partisekreterare i SVT:s 30 minuter.

”I valrörelsen 2018 höll SD och KD en gemensam pressträff i Sölvesborg och förklarade att partierna framöver skulle stötta varandra. Då ryckte Alf Svensson ut och tog sina partikamrater i örat. Han förklarade att SD har en människosyn som ”inte är demokratisk” och att ett samarbete mellan KD och SD därför är ”omöjligt”. På den tiden – mycket har hänt på fyra år – väckte Svenssons uttalande inget uppseende. Men vad han sade var ungefär samma sak som Löfven säger idag”, skriver Dagens Arena.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera