Covid-19 / Inrikes

Besked om Astra Zeneca-vaccinet dröjer – men leveranserna fortsätter att komma

Trots att Folkhälsomyndigheten pausat Astra Zeneca-vaccineringarna fortsätter leveranserna av vaccinet att komma till Sverige.

I stora delar av Europa fortsätter vaccineringarna med Astra Zeneca-vaccinet i full fart. Stora länder som Frankrike, Italien och Tyskland var snabbt igång med vaccinationerna igen efter EMA:s besked att vaccinet är tillräckligt säkert.

Men i Sverige dröjer besked om hur myndigheterna kommer att förhålla sig till Astra Zeneca-vaccinet. I förra veckan sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att det skulle ta ”ett par dagar” för Folkhälsomyndigheten att lämna ett besked i frågan, men senare i veckan sa han i stället att ett svar på hur Sverige ska göra kommer att komma ”tidigast torsdag” i veckan.

”Arbetet med att bedöma frågan pågår, besked kommer att meddelas så fort som möjligt och det blir tidigast på torsdag.”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett mejl.

Då har vaccinationerna med det som skulle vara både det billigaste och vanligaste vaccinet stått stilla i åtta dagar. Men trots stoppet har 92 025 doser kunnat ges under de senaste fyra dagarna och totalt har 183987 fått en dos vaccin sedan den 16 mars, enligt Folkhälsomyndighetens egna siffror. 

Kortsiktigt påverkar stoppet vaccinationstakten och det slår olika hårt mot olika regioner. För Region Stockholm skulle hälften av alla levererade doser under mars och april ha kommit från Astra Zeneca.

Hittills har de allra flesta vaccindoserna kommit från Phizer/Biontec. Den här veckan förväntas drygt 193 000 doser levereras till landets regioner. Av dessa är en klar majoritet, 167 000, från Pfizer/Biontech och resten kommer från Astra Zeneca. Moderna levererar också vaccin, men det är det klart ovanligaste vaccinet i Sverige av de tre som används. Bara en knapp tiondel av alla doser som har levererats har kommit från Moderna.

När vaccineringarna med Astra Zeneca-vaccinet kommer att starta igen återstår att se. Men stoppet behöver inte få några långsiktiga konsekvenser för vaccinationstakten. Leveranserna fortsätter att komma från fabrikerna och doserna skickas ut till regionerna så att de kan användas om vaccinet får ett positivt besked från myndigheterna. Stoppet av vaccineringarna har inte inneburit att Sverige slutat ta emot leveranser av vaccinet, skriver Folkhälsomyndigheten i ett mejl till Fokus.

”Nej, leveranserna har inte stoppats”, skriver myndighetens presskommunikatör till Fokus.

"Vi fick en allvarlig signal av astra och beslutade att pausa”, säger Anders Tegnell på pressträffen under tisdagen.

Hittills har 13 315 personer i Sverige dött efter att ha smittats av viruset. 758 335 personer har bekräftats smittade av viruset.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera