Covid-19 / Inrikes

Ny undersökning: 9 av 10 svenskar vill vaccinera sig mot covid-19

Mer än nio av tio svenskar vill vaccinera sig, enligt en ny undersökning av Novus i samarbete med Sveriges radio.

SVERIGE

Ekot/Novus: Nio av tio vill vaccinera sig mot covid-19

Nio av tio tänker ta vaccinet mot covid-19 och bara 6 av 100 säger nej till vaccinet. Det visar en undersökning som Novus har gjort tillsammans med Sveriges radio. 16 000 personer i åldern 18-84 år svarade i enkäten som genomfördes i februari, innan Astra Zenecas vaccin pausades. Vaccinviljan var hög i hela Sverige, visar mätningen. Ingenstans i Sverige säger mer än tio procent nej till vaccinet, enligt mätningen.

DN/Ipsos: Tre partier riskerar att åka ur

Det är inte bara liberalerna som ligger pyrt till i opinionsundersökningarna. Även Miljöpartiet och Kristdemokraterna riskerar att åka ur riksdagen, enligt en ny mätning som Dagens Nyheter och Ipsos gjort. I mätningen får Liberalerna 3 procent medan Miljöpartiet och Kristdemokraterna får 4 procent.

– Kristdemokraterna har sitt allra största tapp till Moderaterna, därefter till Sverigedemokraterna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Senaste gången tre partier låg så dåligt till i DN:s mätningar var mellan 1991 och 1994 när Ny Demokrati satt i riksdagen.

Tegnell hoppas på smittotopp i mitten av april

Förra året nådde Sverige smittspridningstoppen i mitten av april. Nu hoppas statsepidemiolog Anders Tegnell att vi ser en liknande utveckling i Sverige i år och att kurvan vänder i april.

— Vi hoppas att de kombinerade effekterna av att vi kommer in i våren och att vaccinationerna så småningom tar effekt, säger Anders Tegnell till TT.

UTRIKES

Sjuåring dödad i Myanmar

En sjuårig flicka sköts ihjäl i Myanmar under tisdagen, enligt nyhetsbyråer. Nu varnar Rädda barnen över utvecklingen i landet. Totalt har över 20 barn mist livet i oroligheterna i landet.

”Vi är förskräckta över att barn fortsätter att vara bland målen för dessa dödliga attacker mot fredliga demonstranter. Dessa barns död handlar särskilt om att de enligt uppgift dödades medan de var hemma, där de borde ha varit säkra", skriver Rädda Barnen i ett uttalande.

Brasilanska HD: Domare i Lula-fallet var partisk

Den domar som dömde Brasiliens tidigare president Inacio Lula Da Silva till fängelse för korruption var partisk. Det har landets högsta domstol slagit fast i ett avgörande som kom i natt.

Tidigare har korruptionsdomarna mot Bolsonaros största konkurrent om presidentposten upphävts av olika procedurmässiga skäl och därmed har ännu ett hinder mot en ny presidentkampanj från Lula röjts ur vägen, skriver TT.

Osäkert valresultat i Israel

Med det lägsta valdeltagandet sedan 2009 och utan tydlig majoritet för något parti kommer premiärminister Netanyahu mest troligt behöva söka samarbete med Yamina-partiet. Enligt Reuters har Yaminas partiledare Naftali Bennett sagt att han ”"endast kommer att göra vad som är bra för Israel", rapporterar Reuters.”

DEBATT

Finansinspektionen: Nu återinförs amorteringskravet igen

I början av pandemin tillät Finansinspektionen amorteringsfria bolån för att göra det enklare och billigare för hushållen under pandemin. Nu meddelar finansinspektionen att amorteringskravet återinförs.

”När vi blickar framåt är det därför på nytt hushållens och svensk ekonomis långsiktiga motståndskraft som måste stå i centrum. När skulderna fortsätter stiga i en miljö som är mer osäker än när amorteringskraven beslutades, är det dags att dra åt bromsen. Givet rådande förhållanden kommer FI därför att låta undantaget från amorteringskraven löpa ut i augusti.”

Det skriver Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen på DN Debatt.

Centerpartiet: Vi behöver mer liberal politik i Europa och Sverige

Centerpartiet anser helt väntat att svaret på samhällsproblemen i dag inte är populism och vänster- eller högerextrema krafter, utan mer liberala värderingar.

”Populistpartiernas retorik bidrar till att förgrova den politiska debatten, att leta syndabockar i stället för lösningar och att försvåra handlingskraftiga parlamentariska majoriteter. Sverige och Europa behöver mer liberal politik”, skriver Annie Lööf och centerpartiets europaparlamentariker Abir Al-Sahlani på Aftonbladet debatt. 

Satsa mer på Öresundsregionen

Gränshinder mellan Danmark och Sverige hämmar tillväxten på båda sidor. Även om det finns förståelse för att man först måste åtgärda pandemins akuta åtgärder får inte Sverige och Danmark glömma att satsa på öresundsregionen. Så skriver Brian Mikkelsen, VD för Dansk Erhverv och Stephan Müchler, VD för Sydsvenska Industri- och Handelskammaren på DI Debatt.

”En nyckelfaktor i att skapa bättre förutsättningar framåt är också behovet av likartade regelverk. Öresundsregionen har ett stort behov av förenklade och mer liknande villkor, oavsett vart i regionen man råkar befinna sig. Tittar vi närmare på övriga så kallade ”business regions” runt om i Europa, så har de en tydlig konkurrensfördel i att de ligger i samma land”, skriver Müchler och Mikkelsen

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera