Covid-19 / Inrikes

Stark kritik mot att gymnasieelever får vaccin före äldre: »Omänskligt«

18-åriga gymnasieelever får vaccin före åldringar. Det är följden av att Region Stockholms tolkning av Folkhälsomyndighetens prioritering. ”Omänskligt”, säger debattören Helle Klein, vars 96-årige far väntar på sina sprutor.

Folkhälsomyndighetens prioriterar tre grupper i fas 1: Personer i särskilda boenden och med hemtjänst, deras hushållskontakter samt vård- och omsorgspersonal som arbetar nära de prioriterade äldre.

Men i Region Stockholm har även elever på gymnasiets vård- och omsorgsprogram fått gå före de äldre i vaccinkön. Skälet uppges vara att de senare i vår ska göra sin praktik på bland annat äldreboenden, där brukarna då enligt planerna redan ska vara vaccinerade.

Eleverna måste ha fyllt 18 år och gå det tredje året på utbildningen. Den första dosen fick de redan i januari och snart har alla elever fått dos två.

– Eftersom de arbetar nära patienterna och till viss del utför samma arbetsuppgifter som personalen så tycker jag det är jättebra, säger Lillemor Larsson, rektor på Åva gymnasium i Täby till tidningen Mitt i Täby.

I Folkhälsomyndighetens statistik per den 24 februari var Region Stockholm sämst i landet på att vaccinera de äldre: 3 procent hade fått båda doserna, 11 procent hade fått den första dosen. Samma siffror för riket var 21 respektive 45 procent.

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg säger till Aftonbladet att det beror på att Astra Zenecas vaccin inte ska ges till personer över 65 år:

– Vi hade innan det bestämt att Astras vaccin skulle passa bättre och komma i bättre volymer och passa våra vårdcentraler. När Astra sen fick begränsade rekommendationer fick vi vända om i vårt vaccinskickande.

Folkhälsomyndighetens beslut att inte använda Astra Zenecas vaccin för äldre kom för fyra veckor sedan. Detta vaccin ska i stället nu ges till personer under 65 som ingår i fas 2.

En av dem som reagerat starkt på Region Stockholms prioritering är Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete. Hennes far är 96 år och har hemtjänst och viss hemsjukvård.

– Ja, jag retar mig på att han ännu inte fått sin vaccinering, när vi kan läsa om gymnasieelever som fått båda doserna. Det är en sak att läkemedelsjättarna inte kunnat leverera som utlovat, vilket drabbar hela EU. Men Region Stockholm har omprioriterat utan att informera de berörda och det är frustrerande både för hemtjänstens anställda och brukarna.

– Nu riskerar de äldsta att glida över i fas 2 där de ska slåss med 65-plussarna. Det förefaller som att regionen har gjort ett aktivt val att bortprioritera den grupp som man sagt sig vilja värna.

Fokus frågade Magnus Thyberg hur många av regionens anställda samt personal inom privata vårdföretag som vaccinerats med minst en dos?

– Regionen beslutade i januari att vaccinera viss vårdpersonal, bland annat på IVA, i covidvården och i den prehospitala vården. Doser har därför distribuerats till sjukhusen och arbetsgivaren gör prioriteringen utifrån mängden vaccin, och per den 22 februari hade cirka 8 000 vaccinerats i detta spår. 

Hur många av dessa är elever på vårdlinjen?

– Sjukvården och den kommunala vården och omsorgen är två olika spår. I den kommunala vården och omsorgen har över 31 000 medarbetare – både privata och offentliga – vaccinerats med en första dos, och bland dessa finns studenter som är över 18 år och går ett vård- och omsorgsprogram och som ska genomföra klinisk praktik. Hur många studenter det rör sig om som vaccinerats vet vi inte.

Ska inte samtliga på äldreboenden ha fått sitt vaccin när vårdelever eventuellt går ut på praktik senare i vår?

– Förhoppningen är att vaccineringen på särskilda boenden ska vara klar inom en vecka eller två, men fasen kommer aldrig att vara riktigt klar eftersom det löpande tillkommer personer. För att de äldre ska få ett fullgott skydd är det därför viktigt att skydda hela gruppen, alltså både boende och de medarbetare som arbetar runt dem.

Tyskarna nobbar Astra Zenecas vaccin – har över en miljon oanvända doser

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera