Covid-19 / Inrikes

Sverige har femte högst smittspridning i Europa – över en miljon vaccinerade

Över en miljon svenskar är nu vaccinerade, men smittspridningen är alarmerande. Sverige har de femte högsta smittspridningen i Europa. Och Joe Biden siktar på presidentvalet 2024 meddelande han på sin första presskonferens. I svepet fredag.

 

Inrikes 

En miljon svenskar vaccinerade

Över en miljon svenskar har nu fått minst en vaccindos mot covid-19. 1 005 559 svenskar har fått minst en dos.

– Vi börjar närma oss en halv miljon som har fått två doser, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på gårdagens pressträff.

Övriga siffror ser dock fortsatt dystra ut.

– Vi har tyvärr en fortsatt negativ trend i smittspridningen, sa Tegnell.

Det senaste dygnet har 16 nya dödsfall registrerats. Totalt har 13 373 personer dött med covid-19. Mer ut statistiken här.

 

Sverige femte högst smittsiffror i Europa

De senaste veckorna har antalet coronasmittade ökat och Sverige har nu flest antal smittade per capita i Västeuropa, skriver SvD.

Antalet smittade ligger på 600 per 100 000 invånare. I hela Europa ligger bara Serbien, Ungern, Estland och Tjeckien före Sverige på listan.

Det betyder inte att dödstalen följer samma dystra utveckling. I början av mars hade Sverige 32 dödsfall per miljon invånare under 14 dagar, medan genomsnittet i Europa låg på 51 dödsfall.

 

Vaccionationer med Astra Zeneca återupptas för 65+

Folkhälsomyndighetens besked om att återuppta vaccineringen med Astra Zeneca för personer över 65 år gläder landets regioner, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är en avvägning mellan eventuella risker och den stora nytta som man ser med det här vaccinet. Det är också den grupp som har allra största nytta av vaccinet, säger Jonas Ekström som är vaccinsamordnare i Västmanland.

Enligt Sveriges Radio har flera regioner redan vaccinet på lager, vilket gör att de snabbt kan komma igång igen.Användandet av vaccinet pausades i Sverige och flera andra länder efter rapporter om misstänka biverkningar. Många har börjat använda vaccinet igen efter att europeiska läkemedelsmyndigheten EMA sagt att man i nuläget inte ser någon ökad risk för blodpropp.

 

Vaccinationer gjordes på fel sätt

På Folkhälsomyndighetens pressträff igår berättade man att man undersöker flera teorier om de bivermkningar som kommit med Asta Zenecas vaccin. Enligt en dansk teori kan vaccininjektioner ha getts i blodkärl i stället för som brukligt i muskeln  vilket kan ha resulterat i reaktionerna.

 

Encrochat lett till vakuum bland gängen

Ett maktvakuum har uppstått på många håll i de svenska gängmiljöerna sedan flera av ledarna kunnat gripas tack vare bevis från de så kallade Encrochattarna. Det säger rikspolischef Anders Thornberg till TT.

– Vi har fått material och bevisning som gjort att vi har kunnat dra de som beställer morden och de som styr narkotikahandeln till domstol. Det har skapat en förvirring och en dämpande effekt i de kriminella miljöerna, fortsätter han.

Antalet skjutningar i Sverige började minska redan i höstas och befinner sig nu på betydligt lägre nivåer än året innan.

– Det är ett fönster som öppnat sig nu, innan nya aktörer vuxit sig starka nog att utmana. Här har samhället en unik möjlighet att komma in, säger Thornberg.

 

Kvinnan som anklagade Lambertz utsatt för hot och hat

Kvinnan som anklagat tidigare Justitiekansler Göran Lambertz för våldtäkt lever nu på hemlig plats efter att hon utsatts för hot och hat, skriver Aftonbladet. Polisen har beslutat att hon för sin egen säkerhets skull måste bo på andra adresser.

– Jag kan inte synas offentligt, jag kan inte använda min telefon, säger hon.

Kvinnan säger att hon under Lambertz pressträff blev ”uthängd i direktsänd tv”. Hon vill även att folk ska veta att det inte var hon själv som anmälde Lambertz – det var en vän till henne som gjorde det, men hon står fast vid sina anklagelser.

Åklagaren har lagt ner ärendet eftersom det inte har gått att styrka något brott. Lambertz förnekar brott.

 

Utrikes

Inga exportförbud efter EU-toppmöte

Torsdagskvällens EU-toppmöte, som bland annat handlade om en eventuell omfördelning av coronavaccin mellan medlemsländerna, avslutades utan någon lösning. Det rapporterar flera medier.

Österrike och dess förbundskansler Sebastian Kurz menade att fördelningen mellan länderna är ojämlik och att det finns risk för att vissa länder kommer att vara klara med vaccineringen långt före andra. Data från EU-kommissionen visar dock att Österrike ligger ”relativt bra” till jämfört med övriga, skriver Politico.

Efter det resultatlösa mötet ska frågan nu hanteras på en lägre politisk nivå.

 

Ikeas tar solceller från Xinjiang?

Ikea gör en storsatsning på solceller. Men möbeljätten kan inte garantera att råvarorna i deras produkter inte kommer från den kinesiska regionen Xinjiang – där det enligt vissa rapporter kan förekomma tvångsarbete, rapporterar Sveriges Radio.

En av Ikeas underleverantörer inom solceller har en fabrik i Xinjiang. Det svenska bolagets hållbarhetschef Jonas Carlehed känner inte till att de har en fabrik just där och säger till SR att Ikea ”behöver jobba vidare med att säkra spårbarheten”.

 

Joe Biden beredd presidentval 2024

USA:s president Joe Biden, 78, planerar att ställa upp i presidentvalet 2024. Det meddelar han på sin första officiella pressträff som president.

Biden säger att han vill ställa upp med vicepresident Kamala Harris vid sin sida. Däremot vill han inte kommentera om han tror att motståndaren blir Donald Trump.

– Kom igen, jag har ingen aning. Jag vet inte ens om det kommer att finnas ett republikanskt parti då, säger Biden.

 

Eritrea drar tillbaka trupper från Tigray

Eritrea kommer dra tillbaka sina trupper från Tigrayregionen, uppger Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed på fredagen. Beskedet beskrivs av AFP som ett potentiellt framsteg i att få slut på den väpnade konflikt som orsakat stort lidande för civila och drivit miljontals på flykt från regionen.

Så sent som i går uppgav Läkare utan gränser att deras personal bevittnat hur etiopisk militär sköt ihjäl fyra civila i regionen, i efterdyningarna av en attack på en etiopisk militärkonvoj, skriver TT.

 

Opinion

”Gör Sverige till Nordens Skottland”

”Skottland brukar kallas Storbritanniens Sverige. Sverige kan gärna få bli Nordens Skottland”, skriver Lisa Pelling på Dagens Arena, som menar att Skottland nu gör viktiga och bra förändringar i sjukvårdssystremet.

”Inget land i Europa (eller i världen?) drar slutsatsen att pandemin bör leda till mer privatisering av välfärden. Skottland är inget undantag. Här är fokus att rulla tillbaka splittrande privatiseringar och skapa förutsättningar för ”in-sourcing” istället för out-sourcing”, skriver hon.

”Vägen mot en National Care Service kommer att bli lång, men många viktiga steg har redan tagits. På allt fler orter i Skottland samordnas sjukvården och äldreomsorgen i Integrated Joint Boards. Reglerna för upphandling av äldreomsorg från privata aktörer skärps. Målet är att vinster inte ska uppstå på bekostnad av att de anställda har underbetalda, otrygga jobb. Och äldreomsorg ska inte upphandlas av oseriösa riskkapitalbolag som placerar vinsterna i skatteparadis”, skriver Dagens Arena.

 

Timbro: ”Moderaterna begränsar arbetskraftinvandringen”

Moderaternas förslag att ingen som tjänar under 32 000 kronor ska få arbetstillstånd kritiseras av Timbros Caspian Rehbinder och Benjamin Dousa på SvD Debatt. De menar att partiets förslag bygger på en felaktig protektionistisk föreställning om att arbetskraftsinvandring skapar arbetslöshet.

”Handel med arbetstillstånd, dåliga villkor och fusk inom LSS behöver hanteras. Men missbruket utgör en liten del av arbetskraftsinvandringen.”

Timbro menar att generella begränsningar skulle ha en låg träffsäkerhet, men ha en stor negativ effekt på för företag och människor och på sikt skada den svenska ekonomin.

 

”Sverige har ingen dramatisk polarmisering”

”Vi ifrågasätter föreställningen om att vi lever i en särskilt polariserad tid”, skriver forskarna Henrik Ekengren Oscarsson, Torbjörn Bergman, Annika Bergström och Johan Hellström som ingår i SNS Demokratiråd på DN Debatt.

De ifrågasätter även påståendet att polarisering enbart är av ondo: ”Stark polarisering har varit ett grundackord i svenskt politiskt liv. Den intressanta frågan är hur vi så framgångsrikt har kunnat hantera mycket djupa samhällskonflikter och en hög grad av polarisering”.

”Det finns inga tecken på att Sverige närmar sig en polariseringsgrad som hotar att lamslå demokratiska samtal eller processer. Vi invänder också mot föreställningen att en ideologisk polarisering enbart skulle vara av ondo. Politisk polarisering är i själva verket nödvändig för en levande demokrati.

Det kan enligt våra resultat vara så att Sverige sedan 2014 befinner sig i början av en trend mot ökad polarisering. Men inga av rörelserna som pekar i den riktningen är särskilt dramatiska i historiens ljus. Den politiska striden har varit minst lika eldfängd vid många andra tillfällen i modern svensk historia”, skriver de fyra i SNS Demokratiråd.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera