Covid-19

Tegnell varnar för rekordsmitta i april om den brittiska mutationen sprider sig

Tegnell varnar för rekordsmitta i april, kommuner och regioner badar i pengar och Putin storsatsar på ansiktsigenkänning. Läs mer i Svepet!

SVERIGE

Tegnell varnar för rekordsmitta i april

Folkhälsomyndigheten varnar för att vi kan få 10 000 nya smittfall per dag i månadsskiftet mars-april om den tredje vågen växer till. Myndigheten utgår i scenariot från att den brittiska virusvarianten är 50 procent mer smittsam och tar över spridningen.

Risken för en tredje våg beror på om rörligheten och kontaktintensiteten blir lika stor eller större än i höstas då andra vågen slog till och kulminerade med 6 000 bekräftade fall per dag.

Kurvorna över smittspridningen har vänt uppåt i de flesta regioner de senaste veckorna. Stockholm rapporterar en fördubblad smittspridning på tre veckor, Göteborg har sett en 25-procentig ökning på en vecka och sex regioner har aktiverat sina krislägesavtal inom sjukvården.

Folkhälsomyndigheten planerar nu för ytterligare skärpta restriktioner utöver begränsningen till 500 personer i större varuhus och butiker. Om smittan går åt fel håll kan det bli aktuellt med en nationell avrådan från inrikes resor samt hårdare passagerarbegränsningar i kollektivtrafiken.

Samtidigt växer frustrationen över att vaccinationen går långsamt. En majoritet i riksdagen bestående av M, KD, SD, L och V planerar ett utskottsinitiativ för att få regeringen att försöka köpa in vaccin vid sidan av EU:s samordnade upphandling. Förslaget har avfärdats av myndigheternas experter med motiveringen att det inte finns särskilt mycket vaccin till salu på marknaden inom överskådlig tid.

669 113 personer har nu bekräftats smittade i landet. 12 882 personer har avlidit med konstaterad covid-19. 527 186 personer har fått minst en dos vaccin.

Systematiskt fuskande i byggbranschen

Byggbolaget Veidekke kontrollerade i höstas 25 underentreprenörer i sina projekt. Alla fuskade på ett eller annat sätt med löner, skatter eller sociala avgifter, berättar tidningen Byggnadsarbetaren.

Oseriösa underentreprenörer i de stora byggprojekten har länge varit ett svåråtkomligt problem i byggbranschen, där luftfakturor och svarta löner ofta använts som ett sätt att runda regelverket. Kedjor av entreprenörer har gjort att byggherrar och huvudentreprenörer inte kommit åt problemet.

På senare år har problemet förvärrats i takt med att utländska entreprenörer blivit allt vanligare, anser Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss:

– Alla större svenska entreprenörer har gjort sig kolossalt beroende av utländska underentreprenörer, säger han till Byggnadsarbetaren. Det är den bistra sanningen. Vi sitter med foten i en rävsax, i ett beroendeproblem som gäller hela branschen.

Veidekke har tillsammans med Byggnads sedan snart 10 år granskat sina underentreprenörer. Man har också under den senaste tiden gjort ett antal fördjupade kontroller av entreprenörerna:

– Det är fusk med löner, skatter och sociala avgifter, fullständigt rakt igenom, säger Lennart Weiss.

Myndigheterna måste bli bättre på att dela information för att komma åt brottsligheten, säger han:

– Myndighetsgranskningen är katastrofal i dag. Företagen skyddas i princip av sekretesslagar, myndigheterna kan inte byta information med varandra. Vi i Sverige är långt efter den typ av kontroller som finns i Finland och Norge. 

Kommuner och regioner badar i pengar

Såväl landets kommuner som regioner redovisar rekordresultat för 2020: Plus 54,5 miljarder kronor. Det ska de tacka coronan och staten för.

Ett gott ekonomiskt resultat under ett annars trist år spåddes redan i höstprognosen från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Men det faktiska överskottet blev större än väntat, berättar Dagens Samhälle som sammanställt de preliminära boksluten från SCB.

Hela 19 miljarder av överskottet ligger hos regionerna, som länge dragits med stora underskott, men som nu alla går plus. Deras intäkter stiger med 25 procent, nästan enbart tack vare statsbidrag. Kostnadsökningen stannar dock vid 4,9 procent. Det är lägre än väntat under den hårda pressen av pandemin. Orsaken är att regionerna dragit ned på andra insatser, till exempel gjort färre operationer.

Samtidigt har de normala sjukbesöken minskat vilket håller nere kostnaderna. De högsta resultaten gör Västmanland och Norrbotten som båda når överskott som överstiger 3 000 kronor per invånare.

Kommunernas plus landar på 35,5 miljarder kronor. Även här handlar det goda resultatet om stora statsbidrag i kombination med sänkt efterfrågan på välfärdstjänster. Bara 16 av landets 290 kommuner redovisar underskott.

Bästa kommunresultat (kr/invånare)

  1. Kiruna* 12333
  2. Solna* 11167
  3. Täby 9408
  4. Arjeplog 8120
  5. Bengtsfors 7974

* extraordinära intäkter har lyft resultatet

Bästa regionresultat

(kr/invånare)

  1. Västmanland 3601
  2. Norrbotten 3513
  3. Sörmland 2829
  4. Jönköping 2767
  5. Dalarna 2757

 

UTRIKES

”USA:s premiärminister” styr upp presidenten

President Joe Bidens stabschef Ron Klain kallas av kritikerna ”USA:s premiärminister”. Han anses påverka de flesta av Bidens beslut. Åt vänster, hävdar motståndarna.

Ron Klain är en 60-årig doktor i juridik från Harward som funnits i kulisserna i varje val sedan 1992 bakom presidentkandidaterna Bill Clinton, Al Gore, John Kerry, Barack Obama och nu Joe Biden. Han började arbeta med Joe Biden redan 1989 i senatens justitieutskott.

När Biden 2009 blev vicepresident anställde han Klain som stabschef. Och samma roll har han nu i Vita huset.

I kraft av sin långa erfarenhet av politik och sin nära relation till presidenten beskrivs Klain av CNN som den mäktigaste stabschefen någonsin, medan republikaner anser honom vara vänsterdemokraternas trojanska häst i Vita huset.

Den republikanska senatorn Susan Collins berättar om ett möte i Ovala rummet mellan presidenten och nio andra republikanska senatorer som skulle diskutera det stora coronastödpaketet på 1 900 miljarder dollar:

– Ron satt längst bak i rummet och skakade på huvudet hela tiden. Det kändes inte precis uppmuntrande.

Republikanernas inpiskare i senaten, John Thune, säger till The Hill:

– Presidenten vill nog verkligen samarbeta med oss, men hans medarbetare driver honom hårt åt vänster.

Från demokraternas vänsterflygel kommer däremot beröm. Senator Bernie Sanders kampanjchef Faiz Shakir säger till CNN att Ron Klain är garanten för att behålla president Bidens goda relationer till den progressiva vänstern.

Den tidigare diskrete juristen Klain har på några veckor tagit klivet fram i debatten genom att vara nästan lika aktiv på Twitter som förre presidenten Trump. Bara mer genomtänkt och utan alltför många versaler.

EU:s borgerliga grupp kastar ut Viktor Orbán

I dag ändrar EU-parlamentets borgerliga partigrupp EPP sina stadgar så att ett parti kan uteslutas med enkel majoritet. Syftet är att kunna kasta ut det ungerska partiet Fidesz, som i flera år tagit strid med EU i en rad för demokratin centrala frågor.

Fidesz ledare Viktor Orbán har i ett brev till EPP svarat att han hellre hoppar av gruppen än att riskera bli utesluten, rapporterar sajten Politico.

Brytningen mellan den borgerliga partigruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, har varit total i två år.

Redan i mars 2019 stängdes Fidesz av från EPP, men dess elva medlemmar har formellt inte kunnat uteslutas. I dag väntas EPP samla den två tredjedels majoritet som krävs för en stadgeändring.

EPP är EU-parlamentets största partigrupp med 187 av de 705 ledamöterna, följd av den socialdemokratiska gruppen som har 145 ledamöter.

Viktor Orbáns parti Fidesz kom till makten i Ungern för drygt tio år sedan och har sedan dess styrt landet i en alltmer auktoritär riktning som strider mot EU:s centrala principer. Bland annat har såväl medier som rättsväsende förvandlat till regeringsorgan.

Putin storsatsar på ansiktsigenkänning

Myndigheterna i Moskva har avsatt 100 miljoner kronor för att ytterligare bygga ut kameraövervakningen i tunnelbana och koppla den till ett system för automatisk identifiering genom ansiktsigenkänning, rapporterar TT och AFP.

Moskvas 40 mil långa tunnelbana med över 200 stationer är Europas största och transporterade i fjol cirka 2,5 miljarder resenärer, dubbelt så mycket som Londons tunnelbana. Den byggdes av Stalin redan 1935 och är berömd för sina utsmyckningar med statyer och stuckatur.

I tunnelbanan finns i dag omkring 10 000 kameror. Hälften av dem är högmoderna och kan med autofokus ta högupplösta bilder som används för att identifiera människor.

Kina har länge varit världsledande på övervakningskameror kopplade till data om medborgarna. Men nu försöker ryssarna ta igen försprånget:

– Ryssland vill hålla sig framme på AI-området, säger Carolina Vendil Pallin som forskar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). De har inte samma mängd data från sociala medier som Kina och USA, men ligger långt framme inom röst- och bildigenkänning.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera