I dag öppnar pubarna i Storbritannien igen – så mycket kostade stängningen

Text: Redaktionen

Foto: TT

SVERIGE

Jobben kommer tillbaka

Det har vänt på arbetsmarknaden och blivit lättare att hitta jobb. Hos Arbetsförmedlingen är det fler som hittar ny sysselsättning än som skriver in sig som arbetslösa. Även de privata förmedlingarna TRR (tjänstemän) och TSL (arbetare) vittnar om att det ljusnat på arbetsmarknaden, rapporterar TT.

Men det är inte samma jobb som försvann under pandemins första år. Inom hotell, restaurang och detaljhandel är arbetslösheten fortfarande hög. Men inom transport, offentlig sektor och it-relaterade yrken ser det betydligt ljusare ut.

 

Akut spermiebrist i Skåne

Behandlingarna med assisterad befruktning i region Skåne har stoppats:

– Vi har helt slut på spermier och har för första gången gjort ett uppehåll i donationsverksamheten, säger Margareta Kitlinski, sektionschef på reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö, till TT.

Även i övriga regioner växer köer och väntetider på grund av växande intresse för assisterad befruktning och brist på spermiedonatorer. På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg står 587 personer i kö, varav 60 procent är ensamstående kvinnor. Tidigare fick patienterna vänta upp till fyra år på behandling, men efter att sjukhuset ändrat arbetssätt och inte längre tar emot kvinnor som fyllt 36 är väntetiden mellan två och ett halvt till tre år.

För fem år sedan trädde lagen om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor i kraft. Sedan 2019 kan kvinnan få både donerade ägg och spermier.

 

Rekordrika fondsparare

Svenskarnas fondförmögenhet steg under mars med 285 miljarder kronor till rekordhöga 5 918 miljarder kronor, visar statistik från Fondbolagens förening. Fondspararna har gynnats av en kraftig stigande börs, enbart under mars ökade Stockholmsbörsens värde med drygt 8 procent. Under årets tre första månader har förmögenheten ökat mer än hela ökningen under förra året.

 

Verktygstjuvar fångade av tullen

Tolv personer har anhållits, misstänkta för häleri, efter en myndighetsgemensam insats i hamnarna i Trelleborg och Ystad under söndagen, uppger polisen. Vid en så kallad utresekontroll påträffades bland annat eldrivna arbetsverktyg som misstänks vara stulna. Totalt greps tretton personer vid två olika tillfällen, samtliga misstänkta för häleri. Tolv av dem anhölls under natten. Samtliga är utländska medborgare.

Tullverket har länge beklagat att bevakningen varit alltför inriktad på att granska inkommande trafik och att det saknats resurser och möjlighet att kvarhålla misstänka brottslingar vid utresa. På senare tid har lantbrukare och maskinentreprenörer i Sydsverige drabbats av omfattande stölder av dyr elektronik i sina maskiner.

 

UTRIKES

”Israel bakom kärnattack”

Gårdagens tillbud i den iranska anrikningsanläggningen Natanz var en ”terrorhandling”, uppger den iranska nyhetsbyrån Fars. Israeliska statliga medier uppger att underrättelsetjänsten Mossad ligger bakom tillbudet.

I lördags meddelade Iran att anrikningen av uran i Natanz återupptagits i strid med kärnenergiavtalet från 2015. Dagen därpå drabbades anläggningen av ett omfattande elavbrott. Ingen människa skadades och ingen radioaktivitet läckte ut.

Bara några timmar senare rapporterade flera israeliska medier att cyberattacken genomförts av säkerhetstjänsten Mossad. Iranska kärnanläggningar har tidigare drabbats av flera cyberattacker som försenat landets anrikning av uran.

Söndagens attack kommer i ett skede då USA överväger att återinträda i kärnenergiavtalet som förre president Donald Trump lämnade.

 

Britter och norrmän får öl

I dag lättar Storbritannien på de stränga coronareglerna. Butiker, gym, frisörsalonger och pubar öppnas åter efter nära fyra månaders stängning. Näringslivsorganisationen BRC beräknar att brittiska handlare förlorat 257 miljarder kronor på stängningen. Kläder, skönhetsprodukter och frisörsalonger har märkt en kraftig uppgång när vaccinerade britter åter får umgås socialt.

Även Norge införde hårdare restriktioner i mitten av mars. I dag väntas regeringen lätta på reglerna i regioner och kommuner som inte drabbats lika hårt av smittspridningen. Bland annat väntas utskänkningsförbudet, karantänstvånget efter utlandsresa och förbudet att träffas mer än två personer åt gången i vissa regioner förändras.

 

Danska minkar eldas upp

Fyra miljoner avlivade minkar ska grävas upp och brännas i danska sopförbränningsugnar, skriver Berlingske. Samtliga landets minkar avlivades i november efter misstankar om att de kunde bära på ett muterat coronavirus. En del av minkarna brändes redan i höstas, men fyra miljoner av dem grävdes ner vid två danska militäranläggningar.

Nu ska de döda djuren grävas upp, då de inte längre anses kunna bära på smitta och destrueras genom förbränning. 13 danska sophanterare har visat intresse för att åta sig uppdraget som omfattar minst 1 000 ton döda djur. Danmark var en av världens största producenter av minkpäls före avlivningsbeslutet, som visade sig grundlagsstridigt och ledde till jordbruksministerns avgång.

DEBATT

”Lägg ner presstödet”

Det statliga presstödet bör läggas ned, anser Tidningsutgivarnas (TU) styrelse, med flera av Sveriges högsta mediechefer, som vill ha ett modernare system med andra former av stöd.

I stället vill TU ha ett momsundantag för mediebranschen och att arbetsgivaravgiften för journalister reduceras, skriver TU på DN Debatt.

Systemet bör vara ”plattformsneutralt, men måste ställa höga krav på frekvens, egenproducerat material och god användarförankring”, skriver TU och påpekar att förändringarna inte skulle skapa större kostnader för staten än dagens stödsystem.